Kutya frizbi, mint kutyás sport

Kutya frizbi, mint kutyás sport

A kutya frizbi egy világszerte közkedvelt kutyás sport, de honnan is indult ez a játék?

Borítókép: Ashley Whippet, Forrás: alchetron.com

A frizbi mint játék feltalálását homály fedi, sokan magukra vállalták már a dicsőséget az ötlet és a kivitelezés terén is. A Frisbie Baking Company-t Connecticutban az Egyesült Államokban alapították 1871-ben és egészen 1958-ig árult pitét az egyetemeknek. Igen pitét! Az egyetemisták kreativitása már akkor sem ismert határokat így a kiürült pités tálakkal kezdtek el dobálni. Többek között a Yale Egyetem is magáénak vallja a feltalálást, bár rajtuk kívül ezt senki nem ismerte még el. Az egyetem szerint egy egyetemista kihajította a tányérok gyűjtődobozt a kápolna ablakából így derült fény a Frisbie tálakban rejlő lehetőségre. Minden más egyetem szerint a tanulók egyszerűen elkezdtek játszani a kiürült tálakkal.

Az eredeti pités tál_forrás: atlasobscura.com
Az eredeti pités tál_forrás: atlasobscura.com

1948-ban Walter Morrison építés vezető és társa Warren Franscioni a frisbie tányérok alapján megalkotta az első műanyag frizbiket, amik jóval messzebbre tudtak repülni, mint a fém tálak és könnyebb volt velük célozni. A páros még a siker beköszönte előtt külön vált. Morrison ekkor megalkotta a Pluto Plattert. A név választás sem véletlen, ekkoriban volt egyre nagyobb az érdeklődés az UFO hírek iránt. Ebben marketing lehetőséget látva találta ki a nevet.

Walter_Frederick_Morrison_forrás: en.wikipedia.org
Walter_Frederick_Morrison_forrás: en.wikipedia.org
Az eredeti Pluto Platter_forrás:worthpoint.com
Az eredeti Pluto Platter_forrás:worthpoint.com

 1957-ben indult a nagy tételben gyártás és Morrison milliomossá vált. 1964-ben már volt professzionális modell és onnantól kezdték egyre tökéletesíteni az alap modellt. 1967-ben a New Jersey állambeli Maplewood középiskola diákjai feltalálták az Ultimate Frisbee-t és ezzel útjára indult a Frizbi, mint sport.

Frizbi, mint kutyás sport

Nem meglepő, hogy a kutyás társadalomban is népszerű lett ez a játék. Az első kutyás bajnokságot 1975-ben rendezték Amerikában. És a nagy sikerre való tekintettel ezután minden évben megismételték. Alex Stein az egyik főszervező kutyájával, Ashley Whippettel megnyerte az első 3 évben a bajnokságot.

Frizbi_pinterest.com
Forrás: pinterest.com
Ashley Whippet_ forrás: flickr.com
Ashley Whippet_ forrás: flickr.com

Alex mellett két másik főszervezőt kell megemlítsünk Irv Landert és Eldon McIntiret. McIntire szintén az indulók között volt kutyájával. Lander pedig a frizbi gyárnak dolgozott a Wham-O-nak. Ő volt a promótere a korábbi Junior bajnokságnak, ami még csupán embereknek szólt, kutyáknak nem. A kutyás bajnokság a ’80-as évekre versenysorozattá vált Ashley Whippet Invitational néven. A ’90-es évek közepéig ez volt az egyetlen profi versenysorozat a kutya-gazda párosok számára. A frizbi mániás kutyusok és gazdáik örömére már hazánkban is minden adott eme sport űzéséhez és akár versenyeken is kipróbálhatják magukat a párosok.

A whippetek whippetek azóta is a sportág sztárjai.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek