Whippet
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
maximum 48 cm
Súly
11-18 kg
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Játékosság
Taníthatóság
Ugatás
Harapási potenciál
Házőrző képesség
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Whippet

A Whippet a „szegény ember agara” volt mivel a szegények nem tarthattak angol agarat (greyhound) az a gazdagok kiváltsága volt.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Whippet története

Nagyjából a XVIII. sz. végén tenyésztették ki. A „szegény ember agarának” nevezték őket mivel a szegények nem tarthattak Angol agarat (greyhound) az a gazdagok kiváltsága volt. Nyulak és apró állatok elkapására tenyésztették, de igazán a köztudatba akkor került be amikor rájöttek, hogy ugyan úgy elmegy a „műnyúl” után ahogy a nagyobb greyhound.

New Yorki agárverseny_forrás: whippethistory.wordpress.com
New Yorki agárverseny_forrás: whippethistory.wordpress.com
Angol agarak a pályán
Angol agarak a pályán

 Amint versenyeket kezdtek rendezni a számukra is egyre többen tartottak ilyen céllal is Whippetet és mára már köze nincs a gazda társadalmi és anyagi helyzetéhez milyen agarat tart. Angol agarakat kereszteztek hosszú lábú terrierekkel, majd amikor már felfigyelt rájuk az arisztokrata kör is ők tökéletesítették olasz agarakkal való keresztezéssel. Az angol kennel klub 1891-ben ismerte el önálló fajtaként. Nevét az angol "whip", vagyis az ostor szóról kaphatta, mert gyors mint egy ostor csapás. Átlag életkorukat 10-12 évben szokták meghatározni, de nem ritka, hogy 14-15 évig is élnek. Nem egy 16 éves példánnyal találkoztam már én is.

1941-es fotó whippetekről
1941-es fotó,Forrás:akc.org

Whippet külleme

Hosszúkás elegáns feje, minden esetben sötét barna őzike szemek, fekete orrgomb jellemzi. (A szemszín eltérhet bizonyos színű szőrzetnél így a kék színű szőrhöz színben harmonizáló orrtükör és szem párosulhat, vagyis lehet szürke orra a kék egyedeknek). A fül rózsafül, ez kifejezetten agár fül. Hosszú háta az ágyéki résznél ívelt, teste izmos, hasa felhúzott, mellkasa mély a fara lehet kissé lejtős.

Whippet standard
Külleme

Függőleges végtagok és zárt ujjak jellemzik, kerek domború mancsai vannak. Farkát ívelten tartja a hátulsó lábai közt. Minden szőrszínben elfogadott a tenyésztése. Hiba: nem lehet púpos. A szem nem maradhat kék, az orrgomb nem lehet csak fekete, kivéve a kék színnél ahol szürke lehet.

Whippet a pályán
A pályán ugyanolyan tehetségesek, mint Angol őseik

Jelleme

A Whippet nagyon kedves, barátságos, gyerekekkel jól kijövő fajta. Ám, minden leendő gazdinak figyelembe kell vennie, hogy nem egy szolgalelkű apportos kutya fajta. Okos, és bármit megtanul, inkább fejtörést a makacs természete okozhatja. Ez könnyen kezelhető szeretettel, következetességgel és szabályokkal. Nem igazán kutya iskolába való fajta, de vannak egyedek akik ezzel ellentétben kifejezetten élvezik és szeretik. A többség azonban nem szereti a más fajták nyakukba való lihegését, hajlamosak kicsit fölényesen viselkedni más kutyákkal és ha valami nem tetszik csak simán kivonulni az adott területről más kutyák/emberek társaságából. Fontos tudni, hogy a szende kis törékeny alkat és ártatlan pofa mögött egy vérbeli vadász lakozhat, ügyelni kell nyílt terepen vagy erdőben rá, hogy ha alkalma nyílik rá megpróbálja megfogni a vadat, nyulat stb. Mindig javasolt a póráz olyan helyen ahol baj érheti. Nagyon gyors így például egy autósnak nem mindig van lehetősége reagálni, ha elé fut. Sosem szabad 100% ban megbízni benne, mindig ügyelni kell rá, hogy egy lépéssel az ő gondolatai előtt járjunk. 
Makacsságát kárpótolja a kedvessége, a meleg barna szeme, a legbájosabb fajta amivel valaha találkoztam. Általában aki találkozik velük azonnal szerelembe esik. Tartózkodó amit sokan rosszul értelmeznek. Félősnek gondolják vagy bántott kutyának gondolják, de náluk alap ez a fajta tartózkodás. Többségük nem fogad el semmit senkitől, még erre való tanítás nélkül is kialakul bennük. Ebből kifolyólag nem is megvehető élelemmel és nem is motiválja az élelem arra, hogy megcsináljon mutatványokat. ( vannak olyan egyedek akik igen és még élvezik is). Akinek ez irányú elvárásai vannak az ne válasszon minden áron se ilyen kutyát, se semmilyen agarat.

Fajtabetegségek

Egészséges fajta, nincs vele született csak a fajtára jellemző betegség sem. Általában könnyen szülnek és jó anyák. Fordul elő császáros szülés, de semmivel sem gyakrabban mint más kutya fajtáknál nincs jelentősége ebből a szempontból annak, hogy vékonyak. Egyetlen olyan van ami említést érdemel és ajánlott szűrni rá a tenyésztésbe vont egyedeket a bully gén. (MSTN gén mutáció amire a fajta hajlamos, mely túlzott izom építést eredményez). A fajtának jelenleg nincsen kötelező szűrése melyet a tenyésztés megkövetel, de a bully gént a versenyző egyedeknél már többségében mindenki elvégezteti.

Bully mutáció
Bully mutáció

 Sajnos, ha így születik egy kutya a két évet sem éli meg jó eséllyel. Ez a mutáció megtalálható tehenekben, juhokban de még embernél is előfordulhat.

Vemhes Whippet
Általában meg tudják szülni a kölykeiket, nem gyakori a császármetszés

Ápolás, kozmetika

Mint minden rövid szőrű fajta ők is könnyen tisztán tarthatóak és ápolhatóak. Olykor egy fürdő, egy fésülés főleg vedlési időszakban. A karomvágás náluk is fontos. Versenyző agaraknál, de akár egy mezőn vagy homokos felületen futás után érdemes kimosni a szemét is.

Whippet kabátban
Whippet kabátban

Nevelése, igényei

A Whippet elsődlegesen sport kutya… ami nem azt jelenti, hogy minden nap kilométereket kell hajtani, hogy nyugodt legyen. Ha így tennénk nagyon hamar elhasználódna az izomzata. Az agarak általánosságban imádnak heverészni akár napi 20 órában is. Már a kölyök vásárlásakor gondolni kell arra, hogy milyen céllal keres a leendő gazda kölyköt. Sport, kiállítás vagy hobbi. A tenyésztők már a párosításokat is úgy tervezik meg, annak megfelelően, hogy mire szánják a kicsiket. Ennek megfelelően történik az élelmezés és később a mozgatásuk is. A verseny vonalú kutya általánosságban véve is izmosabb és gyorsabb is mint egy show vonalú egyed. Nagyon sok rétű és sok mindenben jól teljesítő fajta. Okos, tanulékony és ügyes. Mind az esze meg van hozzá, illetve a termete is lehetővé teszi, hogy sok sportban jól teljesítsen. Első körben amire tenyésztették a futás. Lételeme a futás így a legnépszerűbb sport velük a pálya verseny ovális zárt pályán és a coursing. De ezen kívül alkalamas Frizbi, Flyball, Agility, Canicross, Bikejöring, Dog Scooter, Dog diving, stb…
Nem kifejezett munka kutya, de vannak egyedek akik kifejezetten alkalmasak ezen feladatok megtanulására és élvezettel hajtják végre őket, de alapjaiban ez nem jellemző a fajtára.

Futó Whippet
Izmosak és gyorsak

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kölyök kutya vásárlásnál egészen más dolgokra kell figyelni mint egy örökbe fogadott felnőttnél. 
Kölyök: mindenképp elsődleges szempont egy olyan tenyésztő kiválasztása aki szimpatikus és a leendő gazda bizalommal van felé. Mindig legyenek kérdések amiket fel akarnak tenni a tenyésztőnek.  Örökbefogadásnál mindenképpen tisztában kell lenni (ha lehetséges) az állat elő életével, milyen helyről hozták, milyenek voltak az előző gazdái, milyen sérelmek és traumák érték/érhették. Mindenképp fontos ilyen esetekben megfogadni az előző gazda, a fajtamentő, stb tanácsait.

versenyző whippet
versenyző whippet

Amivel talán minden agaras találkozik nem csak a Whippetesek, hogy nem ismerik fel gyakran nézik őzikének. A legemlékezetesebb ilyen az volt mikor még gyerekkoromban volt egy nagyon világos fakó Whippet lányom, egyszer mikor sétáltunk felsikkantott egy pár, hogy nézd milyen szép világos színű Dobermann Dobermann ilyet még sosem láttak.

kölyök whippet versenypályán
Kölyökkutya a pályán

Tenyészet

Zárdáné Melinda vagyok az Alag-Dombi-Agár-Kennel tulajdonosa. 30 éve tartok Whippetet. Kutyáim verseny vonalúak, pálya versenyzünk. 2018 ban született az első Whippet almunk, 2010 óta tenyésztek agarat. Jelenleg is aktívan versenyzünk.

Kölyök Whippet
Tenyésztőnk kölyök kutyája
Kölyök Whippet
Csak megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Gyakran ismételt kérdések

Sokan azt hiszik, hogy egy ilyen kutyát minden nap kilométereken át futtatni kell. De ez nem igaz. A napi mozgás után ugyanúgy szeretnek a kanapén pihenni órákig mint más kutyák. 

Ezek a kutyák nem félősek, csupán tartózkodóak az idegenekkel.

A Whippetek ugyanolyan gyorsak, mint az agarak. Ők is a pályán vannak igazán elemükben.

Whippetek a pályán
Ugyanolyan jók a verseny pályán, mint az agarak

A bemutatót Zárdáné Melindának köszönhetjük

Image Description
Image Description
30 éve tartok Whippetet. Kutyáim verseny vonalúak, pálya versenyzünk
Image Description
Melinda Zárdáné