Macska szőrlabda

Macska szőrlabda

A macska szőrlabda kialakulása természetes eredménye kedvenceink állandó mosakodásának. És bizony sokat mosakszanak!

A szőrlabda kialakulása teljesen természetes eredménye a cicák mosakodásának, így a felöklendezésétől és a látványától nem kell megijedni. A cicák jelentős időt töltenek tisztálkodással és a nyelvükön található tüskék jelentős mennyiségű szőrt fésülnek ki bundájukból, ami ezután a gyomorba, majd a bélrendszerbe kerül. Természetes módon ez vagy a bélsárral ürül vagy visszaöklendezi az állat. Gondot akkor okoz, ha se előre, se hátra nem távozik az emésztőrendszerből.

Milyen problémákhoz vezethet a szőrlabda?

Amennyiben kedvencünk se ürítéskor, se öklendezéskor nem tud megszabadulni az emésztőrendszerébe került szőrtől az elég nagy baj. A gyomorban vagy belekben megálló szőr étvágytalansághoz, diszkomforthoz, de szélsőséges esetben bélelzáródáshoz is vezethet. Az utóbbi pedig műtéti megoldást tesz szükségessé.

canva.com
Hosszú szőrű cicáknál gyakoriak a szőrlabda okozta problémák

Annak jelei, hogy a cica nem tud megszabadulni a szőrlabdától

Amennyiben cicánk többször sikertelenül öklendezik, nem eszik, felpuffad a hasa, hasmenése vagy éppen bélsárrekedése van akkor gyanakodhatunk, hogy a szőr nem tudott távozni a bélrendszeréből. Súlyos esetben a cica elkezd fogyni is és egyre jobban fáj a hasa.

canva.com
A Main Coon-okat érdemes hetente kifésülni

Mit tehetünk a szőrlabda gondok megelőzésére

Amennyiben cicánk hajlamos a szőrlabda okozta problémákra úgy érdemes macskafüvet tartani neki a lakásban (persze, ha kijárós cica akkor tavasztól-őszig feltehetően talál kint füvet), vegyünk neki szőroldó pasztát, illetve kérdezzük meg állatorvosunkat érdemes lehet e hair ball control tápra váltanunk, ami segíti a szőr emésztőrendszeren történő áthaladását. Elsősorban a félhosszú- hosszúszőrű cicák vannak kitéve ennek a problémának. A rendszeres fésüléssel csökkenthetjük a probléma kialakulásának esélyét. Ehhez lehetőleg kölyökkortól szoktassuk cicánkat.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek