Macskák bélelzáródása

Macskák bélelzáródása

A macskák bélelzáródása leggyakrabban valamilyen idegentest elfogyasztásának következménye. A cicák legnépszerűbb eszközei erre: a gyöngy, üveggolyó, fonal, kinder figurák, repi játékok amiket a gyerekek kapnak a pénztárnál és pont lenyelhető méretűek cicák, kutyák számára. 

Igaz azonban, hogy a kutyák gyakrabban esznek meg nem ehető, gondot okozó tárgyakat azért, aki már látott a fonalat spagettiként beszippantó macskát az tudja, hogy ők is képesek csodákra. És náluk nagyobb esély van a teljes bélelzáródásra és kisebb az esélye a részlegesnek, mivel nyilván kisebb átmérőjűek a beleik, mint a legtöbb kutyának. De a hosszúszőrű cicáknál akár a szőrlabda is okozhat gondokat.

Macska bélelzáródás tünetei

Részleges elzáródás

A részleges annyiból faramucibb dolog, hogy sok esetben nehezebb diagnosztizálni ugyanis gyakran nem jár olyan durva tünetekkel, mint a teljes. Előfordulhat, hogy kedvencünk még napokig nincs annyira rosszul. Néha hány, néha nem. Néha fáj a hasa, néha nem annyira. Sőt még ehet is és némi bélsár is távozhat.

Teljes elzáródás

A teljes bélelzáródás legtöbbször hamarabb diagnosztizálásra kerül ugyanis sokkal rosszabb állapotban van az állat. A teljes elzáródás tünetei: heves hányás, az étel egyáltalán nem marad meg benne, de jó eséllyel a vizet is kihányja. Nincs bélsár ürítés vagy éppen hasmenése van. Folyamatosan nagyon fáj a hasa, elesett. Felhúzza a hasát, púposít, étvágytalan.

Cica a cica ágyban
A bélelzáródás nagyon tud fájni a cicáknak

Diagnosztizálása

A diagnosztizálása hasi ultrahanggal és röntgennel történhet. A helyzet súlyosságától és a megevett tárgy anyagától, alakjától, méretétől függ a diagnosztizálás módja is. Ugyanis ameddig nem állnak le teljesen a belek addig előfordulhat, hogy az ultrahang nem ad egyértelmű diagnózist. Viszont amennyiben a cica olyasmit evett meg ami nem ad röntgen árnyékot úgy sima röntgenen nem biztos, hogy látszik. Ilyenkor kontraszt anyagos röntgenre (egy sűrű fehér, folyadékot itatnak a cicával és pár óránként meg röntgenezik, hogy lássák hogyan halad a belekben) lehet szükség, hogy látszódjon az idegentest. Például egy részleges elakadást okozó, a belekben hosszan elnyúló kötél vagy szőnyeg darab sokszor nehezen észrevehető az orvos számára. Szerencsére egy jól felszerelt kórházban hamar egyértelmű diagnózis szokott kiderülni. Bár a részleges bélelzáródásnál, lehet, hogy első nap nem derül ki biztosan a probléma. Biztos diagnózis nélkül pedig a legtöbb orvos nem kezd bele egy ilyen jellegű műtétbe. Ugyanis egy bélműtét nagyon komoly dolog. Borzasztóan kell ügyelni a sterilitásra és fennáll a bélelhalás esélye is. Így csak tényleg szükséges esetben kezd bele az orvos.

Műtét

Amennyiben bebizonyosodik, hogy elzáródtak kedvencünk belei úgy biztos, hogy műtétre lesz szüksége. Tudni kell, hogy a bélműtétnek mindig van kockázata. Nagyon kell ügyelni a sterilitásra és meg van a bélelhalás kockázata. A helyzet súlyosságától függ, hogy „csak” bélmetszésre van e szükség vagy bélszakaszt is el kell távolítani. A bélelhalás és a fertőzés mellett van még egy kockázati tényező. Időnként ugyanis előfordul, hogy a műtét utáni napokban egymásba csúsznak a belek, ami újabb műtéti indikáció.

Cica az állatorvosnál
Megalapozott diagnózis nélkül nem szokás bele kezdeni egy bélműtétbe

A bél műtét utáni lábadozás során értelemszerűen szigorú diétát kell tartatni kedvencünkkel. Gyomor és bélkímélő gyógytápot ehet csak és nagyon kicsi adagokat. Emellett szükség lesz műtét utáni gallérra, ami minden gazdi legnagyobb mumusa. És persze gyógyszerekre, kontroll vizsgálatokra.

Megelőzése

A fent említett okokból kifolyólag nagyon fontos tehát, hogy próbáljuk elkerülni, hogy kedvencünk bármit lenyeljen, ami nem ehető. A cicák is nevelhetőek szóljunk rá, ha olyasmivel játszik, amiből baj lehet és vegyük el tőle. Tegyünk el minden kis méretű tárgyat mikor egyedül hagyjuk. A legnagyobb veszélyt a néhány centiméteres játékfigurák jelentik, mint a kinder tojás, üveggolyó és a pénztárnál kapható 1-2 cm-es gyerekjátékok. Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy sose hagyjanak elől ilyesmit és a cicával se játszanak ezekkel. Inkább vegyünk direkt nekik készült, biztonságos macska játékokat.

Álmos cica
A bélelzáródás borzasztóan veszélyes dolog és sürgősségi műtétre lehet szükség

Nagyon fontos

Amennyiben pont láttuk, hogy kedvencünk megevett valamit akkor azonnal vigyük orvoshoz ugyanis még meg lehet hánytatni és ezzel elkerülhető a nagyobb baj. Az orvos bead egy injekciót neki és szépen visszahányja, amit megevett. A legjobb az első 20 percben beadni ezt a gyógyszert, de ha kifutunk ebből az időből, még pár óráig van esély rá, hogy ki tudja hányni az idegentestet. Egy próbát legalábbis megér. Nem mindegy, hogy egy injekcióval és pár hányással megússzuk e vagy kockázatos műtétre/műtétekre lesz szükség és hosszas lábadozásra.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek