Mi történik, ha a kutya csokit evett?

Mi történik, ha a kutya csokit evett?

Miért mérgező a csokoládé kedvenceinkre és mekkora mennyiség a toxikus?

A legtöbb gazdi tudja, hogy az egyik legkedveltebb édességünk kedvenceink számára bizony mérgező. De mit is csinál a csokoládé kutyánk szervezetében amiért veszélyes lehet?

Borítókép forrása: mccanndogs.com

A csokoládéban lévő teobromin a probléma. A teobromin az édesség azon összetevője, ami miatt mi emberek azt érezzük, hogy kaptunk egy kis energia löketet. A mi szervezetünk ugyanis ezt az összetevőt nagyon gyorsan lebontja. De a kutyák szervezetében akár 20 órán át is jelen lehet és a veséjüket nagyon megterheli a lebontása. Ugyanez igaz a cicákra is. Minél magasabb az elfogyasztott csokoládé kakaó tartalma annál veszélyesebb kedvenceinkre nézve.

csokoládék
A fekete csoki a legveszélyesebb
Mennyire mérgező mennyiség?

Teobrominból 80-100 mg/testtömeg kg már mérgező. 115 mg/testtömeg kg pedig már halálos. Ez egy 10 kg-s kutyánál körülbelül 9 dkg fekete csokoládét jelent. 30g fekete csokoládéban 390 mg teobromin is lehet. Ugyanez tej csoki esetén csak olyan 40 mg. Ez alapján a fehér csoki szinte veszélytelen, de az étcsokoládé probléma. Amennyiben éppen láttuk, hogy kutyánk, cicánk megevett akárcsak egy kis darab csokoládét azonnal vigyük orvoshoz, aki egy injekció beadásával meghánytatja és így a veséjének nem kell a lebontásával küzdenie.

kutya csokitortával_pethelpful.com
Bármilyen csokis édességet evett kutyánk forduljunk mielőbb állatorvoshoz_Kép forrás: pethelpful.com
Csoki mérgezés tünetei kutyáknál

Enyhe mérgezés tünetei

Hasfájás, sok vízivás, hányás, hasmenés.

Súlyos mérgezés tünetei:  

Szívritmus zavar, szapora szívverés, légzési nehézségek, hiperaktivitás, veseelégtelenség, rángógörcsök, a keringés összeomlása. 24 órán belül halál is bekövetkezhet.

A mérgezés súlyossága függ: az állat testsúlyától, egyéni érzékenységétől, az elfogyasztott mennyiségtől és a kakaó tartalomtól.

Kezelés

Amennyiben a hánytatáshoz már késő van és az állat szervezet elkezdte lebontani a csokit úgy keringés és vesetámogató infúziós kezelést kell kapjon míg az kiürül a szervezetéből.

Kutya és csoki dogsnaturallymagazine.com
A kutyák szeretik a csokit így tegyük olyan helyre ahol nem férhet hozzá_forrás:dogsnaturallymagazine.com

Gazdiként nagyon fontos tudnunk, mit ehet és mit nem ehet kutyusunk.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek