Milyen a jó kutyaház?

Milyen a jó kutyaház?

Milyen a jó kutyaház?

A jó kutyaház először is időjárás álló, megvédi kedvencünket a téli hidegben, a tűző naptól és az esőtől, széltől. Az állatvédelmi törvény is előírja, hogy úgy kell tartani a kutyát, hogy kényelmes, védett helye legyen, ahol biztonságban tud pihenni. Másodszor kényelmes. Ez nem azt jelenti, hogy kutyánk ötször belefér és áthívhatja a szomszéd kutyákat teázni, sőt. A megfelelő méret kiválasztása egyszerűnek tűnhet, mégis sokszor túl kicsi vagy túl nagy házat vesznek a gazdik.

Labrador kutyaház előtt
A kutyaház választásnál a legfontosabb a méret
Megfelelő méretű kutyaház

Mekkora méretű házat vegyek kedvencemnek?

Fontos, hogy elég nagy legyen, hogy kutyusunk kényelmesen meg tudjon fordulni és gond nélkül fel tudjon állni benne. A túl nagy házat azonban nem tudja magának felfűteni télen így nem védi őt a hideg ellen. Az ideális méretű házba kedvencünk lehajtott fejjel befér.

  • Az ajtaja tehát körülbelül olyan magas legyen, mint a kutya marmagassága. (Azaz a lapockájának legmagasabb pontja.)
  • A belmagassága körülbelül olyan magas legyen, mint kedvencünk magassága. (A feje tetejéig.) Mind a túl nagy ajtó, mind a túl nagy belső magasság hőveszteséggel jár.
  • Hossza a kutya testhosszával nagyjából megegyező legyen.
  • A szélessége pedig a hossz a 2/3-a.
Kölyökkutya kutyaház méret választása

Kölyök esetén figyelembe kell venni, hogy az első hideg évszakban mekkora lesz a testmérete. Ha ugyanis van egy kutyusunk, aki jelenleg még csak 10 kg, de 50 kg lesz akkor nem vehetünk neki 10 kg-os korában egy ötször akkora házat, mint amit nem fog tudni felfűteni magának. Főként, ha hideg évszakról beszélünk. Ilyenkor bizony szükség lehet kutyaház váltásra a kölyökkor előre haladtával. A jó hír azonban, hogy a legtöbb kutya egy év alatt eléri a kifejlett testméretét és onnantól maximum izmosodni fog. Ami ugye jó eséllyel nem érinti a ház méret választást. Minden korban vegyük figyelembe kutyánk igényeit és biztosítsuk számára a megfelelő pihenő helyet.

Válaszfalas kutyaház

A házon belüli válaszfal előnye, hogy egy fajta plusz védelmet nyújt a hideg és a csapadék ellen, ebben az esetben valamivel nagyobb alapterületű házat válasszunk. A belső „szoba” lesz az a tér ahol kedvencünk pihenni fog és amit fel kell fűtenie magának.

Teraszos kutyaház

Sok kutyus élvezi a teraszos kutyaólat, aminek a teraszán pihenhet és extra védelmet nyújt az ajtajának az előtető.

Hőszigetelt kutyaól

Érdemes hőszigetelt házat vásárolni kutyusunknak ez ugyanis nem csak a nagyon hideget, de a nagyon meleget is kint tartja ezzel növelve kedvencünk komfortérzetét. Főként idős, kölyök, rövid szőrű és ízületi problémás kutyusoknak javíthat ez a komfort érzetén.

Kutya a kutyaházban
Ügyeljünk rá, hogy kedvencünk háza jó állapotú legyen és ellássa funkcióját. Biztosítsa a kényelmet és a biztonságot

Fűtött kutyaház

Nagyon kevés az a kutya, aki ne értékelné nagyra a fűtött kutyaház adta „luxust”. És ez ma már nem is olyan extravagáns dolog. Egyre több gazdi dönt emellett, hogy kedvencét maximális kényelemben és biztonságban tudhassa. Az infrafűtésnek köszönhetően beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet kedvencünk számára. Ügyeljünk, hogy ne állítsuk túl melegre. Számoljunk vele, hogy kedvencünknek van bundája is és ha túl melegből megy ki az esetlegesen havas kertbe akkor könnyen megfázhat. Vegyük figyelembe kutyánk egyedi igényeit, korát, szőr hosszúságát, egészségi állapotát. Érdemes lehet megkérdezni állatorvosunkat, hogy a mi kutyánknak mi az ideális hőmérséklet. A vezetéket úgy vezessük el a kutyaól hátuljából, hogy ne rághassa meg kutyánk. Érdemes vagy a ház falához tolni azt, vagy vezetéket kábelvezető csőben elvezetni.

Fekhely

Ajánlott valamivel kényelmesebbé tenni kutyánk számára a házát. Mi sem szeretnénk egy fapadlón feküdni évekig, arról nem is beszélve, hogy egy puha fekhely csökkenti a felfekvés kialakulásának kockázatát és kényelmesebb az ízületeknek is. És tisztítani is könnyebb egy fekhelyet, mint adott esetben az egész házat kisikálni. Érdemes puha kutyaágyat, takarót, matracot vagy szalmát betenni a kutyaólba. A szalma előnye, hogyha vizes lesz akkor csak ki kell szedni az ólból és lehet betenni helyette szárazat. Emellett alapvetően kényelmes és könnyen bemelegíti magának az állat. Amennyiben valamilyen modernebb fekhelyben gondolkodunk úgy nyirkos, hideg, vizes, havas időben minden nap ellenőrizzük le száraz e és ha nem az akkor cseréljük le egy tiszta száraz váltás fekhelyre míg kimossuk és megszárítjuk. Praktikus lehet vízálló kutyaágyat vagy vízelvezetős fekhelyet betenni.

Kölyök és felnőtt kutya a hóban
Fontos, hogy kutyánk korának, testméretének megfelelő házat válasszunk és mindig legyen időjárástól védett pihenő helye

Kutyaház ajtó

Amennyiben kedvencünk fázós úgy célszerű lehet hőzáró PVC függönyt feltenni a háza ajtajára. Így könnyebben fel tudja fűteni magának.

Kutyaól anyaga

Leggyakrabban fából készülnek a kutyaházak, de kapható műanyag is. Amennyiben egy jó minőségű, megfelelő méretű termékről beszélünk úgy, mindkettő jó választás lehet.

Mire érdemes figyelni vásárláskor?

  • Jó, ha a ház lábakon áll ugyanis így kevésbé lesz kitéve kutyusunk a talajmenti fagyoknak és könnyebben be tudja fűteni magának.
  • Jó, ha valamiféle tető burkolatot kap a kutyaól például zsindelyt így hosszabb életű lesz a szerkezet.
  • Érdemes magát a házat is időjárástól védett helyre tenni, a tornácra, egy előtető alá vagy legalább a házunk falához. Ezzel meghosszabbítva annak élettartamát és növelve kutyánk kényelemérzetét.
  • Amennyiben több kutyánk van úgy legyen mindnek saját háza ez nagyon fontos. Nekik is szükségük van a privát térre még, ha időnként direkt egy házban alszanak is. Ez kiemelten fontos idős kutyusoknál. Amennyiben kedvenceink jól kijönnek egymással úgy a legjobb, ha dupla kutyaólat veszünk nekik így meg van a privát szféra is és érezhetik egymás közelségét is.
  • Nem érdemes a legolcsóbb terméket megvenni. Egy kicsit drágább, de jó minőségű kutyaház, ha időjárás védett helyre tesszük akkor akár 10 évig is megőrzi állagát.
  • A felülről nyitható házat könnyebb kitakarítani.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek