Kutya fekhely

Kutya fekhely

Először is miért kell külön fekhely a kutyának? Számít milyen kutyaágyat veszek?

Manapság már egyre nagyobb hangsúlyt kap miből milyen minőségű, márkájú terméket veszünk kedvenceinknek. Az elmúlt évtizedekben hazánkban is egyre többet költenek a gazdik négylábú családtagjaikra. És ez nem véletlen. A modern társadalomban már legtöbbször nem csupán kerti dísz a kutya, hanem egyenrangú társunk. A kisállat üzletág és az állatorvoslás azért egyre nagyobb business, mert fontos nekünk állataink egészsége, boldogsága, jóléte és hogy minél tovább velünk legyenek. Ennek része a megfelelő kutyaágy kiválasztása is.

Mekkora kutyaágyat vegyek?

Méretét tekintve egy a lényeg, hogy kutyusunk kényelmesen el tudjon feküdni benne. A hossza legalább kutyánk testhosszával megegyező legyen, nagyobb lehet. A szélessége lehet valamivel kisebb. Szokták szeretni a kutyusok a téglalap alakú ágyakat, de vehetünk neki kerek, ovális vagy négyzet alakút is lényeg, hogy meg tudjon rajta fordulni és legyen egy két olyan póz, amit felvéve nem lóg le a teste.

Spicc kölyök a kutyaágyban
A legtöbb kutyus szereti, ha fala van az ágyának

A különböző kutya fekhelyek előnyei és hátrányai

Műanyag „kosár”

Előnye, hogy az olcsóbb árkategóriát képviseli. Hátránya, hogy önmagában kimondottan kényelmetlen így venni kell bele párnát. Nyugodt, idősebb kutyusoknak ajánljuk, akik nem tekintik kihívásnak, hogy szétrágják a műanyag keretet. Idős kutyusoknak is ideális lehet egy kényelmes párnával ugyanis könnyen ki tudnak mászni belőle. Maga a műanyag keret elég időtálló, ha nem rágja szét unalmában a kutya és könnyen tisztítható. Érdemes mosható huzatú betétet venni bele a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

Levehető huzatú fekhely/ párna

A levehető huzatú fekhelyek legnagyobb előnye, hogy elkerülheted a kellemetlen szagok kialakulását. Nem volt még olyan kutya, aki egyszer vagy még inkább többször az élete során ne feküdt volna bele valami büdösbe. De az is elég, ha vizesen bele fekszik az ágyába. Néhány ilyen vizes bundás ráfekvés elég lehet, hogy kellemetlen szagok keletkezzenek. Amennyiben nem mosható a fekhely vagy legalább annak huzata akkor valószínűleg többször fogjuk lecserélni azt. Arról nem is beszélve, hogy kutyánk szőrének, bőrének is egészségesebb, ha néhány hetente kimossuk az ágyát.

Fonott kosár

Sok kutyus jobban szereti, mint a műanyag változatát a természetes anyaga miatt. De romboló hajlamú, mindent szét rágó kutyusok lehet, hogy kihívásnak tekintik a szét rágását.

Nem mosható fekhelyek/ párnák

Ezek a termékek általában valamivel olcsóbbak, mint a moshatóak. De hosszú távon nem biztos, hogy jobban megérik ugyanis hamarabb ki kell dobjuk.

(A fotót készítette: https://www.instagram.com/liss.biss/?hl=hu)
(A fotót készítette: https://www.instagram.com/liss.biss/?hl=hu)

Vízálló kutya fekhely

A vízálló ágyak nagy előnye, hogy kedvencünk is hamarabb megszárad miután vizes bundával belefeküdt. És általában moshatóak is. 

Vízelvezetős

Ezek a matracok, ágyak anyaguknak köszönhetően elvezetik a vizet így gyorsabb száradást nyújtanak a kutya bundájának is. Egy esős séta után kimondottan élvezetes a kutyának ráfeküdnie. Másik előnye, hogy mosható.

Plüss ágyak

Azt hihetnénk, hogy a plüss ágyakat csak a kistestű érzékenyebb kutyusok szeretik, de ez tévedés. A legtöbb nagytestű kutyus is nagyon szereti. Emellett nagy előnyük, hogy rengeteg féle színben és fazonban kaphatóak így könnyen találhatunk olyat ami nemcsak kedvencünknek kényelmes, de a lakásba is illik.

Bebújós kuckó/ Beltéri „kutyaház”

A kistestű, fázós kutyusok nagy kedvence a bújózsák, illetve a pamut anyagú kuckók. Ezek általában kézzel vagy 30 fokon mosható anyagúak. Mind a cicák, mind a kis kutyák nagyon szeretik. Megadja a védettség érzését is és könnyen fel tudják fűteni maguknak.

Függőágy

A függőágy szerű lábakon álló fekhelyeket semmiképp nem ajánljuk gerinc problémás vagy arra hajlamos ebeknek (francia bulldog francia bulldog), mert ezek nem biztosítanak stabil támaszt a gerincnek. Idős kutyusoknak sem biztos, hogy túl kényelmesek ezek, elgémberedett ízületekkel ugyanis nehéz kimászni belőlük. Ahogy a nagy papa sem biztos, hogy a fákon lógó függőágyat választja a stabil kemény szék helyett egy kerti partin. Idős, mozgásszervi problémákkal küzdő kutyáknak stabil, nem túl puha, nem túl kemény, nem túl magas ágyat vegyünk. Amennyiben kanapéhoz szokott kedvencünk úgy vegyünk neki rámpát ezzel biztosítva a kényelmes, biztonságos nyugdíjas éveket. 

Francia bulldog fügőágyban
A Francia bulldogok hajlamosak a porckorongsérvre így nekik ne vegyünk függőágyat

Hűsítő matrac

Kis és nagy testű kutyáknak is ideális pihenő helyet jelent egy ilyen matrac. Kánikulában a hőguta elkerülését segíti, bár árnyékra és vízre emellett is szüksége van kedvenceinknek. Nagy előnye, hogy könnyen tisztítható és autóban is használható.

Önmelegítős fekhely

Léteznek már olyan kutyaágyak, amik közepében egy vékony alumínium réteg van és a kutyasúlya aktiválja annak felmelegedését. Ízületi problémás, idős és kerti kutyusoknak ajánlott elsősorban. Fontos, hogy kerti kutyusok esetén ezt csak a téli hidegben rakjuk be a kutyaházba. Általában mosógépben moshatóak ezek a termékek.

Golden retriever az ágyban
Attól, hogy velünk alhat kedvencünk még neki is szüksége van egy saját helyre

Ortopédiai kutya szófa

Ezek általában attól ortopéd kutyaágyak, hogy memória habos matracuk van. Ortopédiai problémákkal küzdő ( diszpláziás) kutyusoknak is tökéletes, ugyanis tökéletesen megtámasztja a gerincüket. Létezik falas és fal nélküli változata. Előnye, hogy tényleg nagyon egészséges és jót tesz az ízületi és gerinc fájdalmaknak. Hátránya, hogy drágább árkategóriát képviselnek. Az ortopéd kutyaágyak általában csúszásgátlósok is.

Pokróc

Ahogy nekünk úgy kutyusainknak is léteznek vastagabb, vékonyabb, kisebb, nagyobb takarók. Ezek általában nem túl drágák és kellemes puha, plüssös anyagúak. Nagy előnye, hogy könnyebben magunkkal tudjuk vinni például egy utazás, kirándulás során. Azonban ezek a pokrócok nem helyettesíthetik a kényelmes kutyaágyat. Évekig csupán egy pokrócon fekve nő a felfekvés és mozgásszervi problémák kialakulásának esélye.

Csúszásgátlós fekhely

Nagyon hasznos ízületi problémás, növésben lévő, kölyök és idős állatok esetén. Az alján lévő csúszásgátlós felület meggátolja, hogy kutyánk elcsússzon mikor felpattan vagy hirtelen beleugrik ezzel megelőzhetővé tesz számos sérülést. Nem feltétlenül drágább egy kutyaágy attól, hogy csúszásgátlós és nem befolyásolja, hogy mosható e.

Matrac

A matracok általában valamivel olcsóbbak, mint a falas ágyak és a létező összes méretben, színben, anyagból kaphatóak. Mozgásszervi problémás kutyusoknak ajánlott keményebb bélésű matracot venni ugyanis a nagyon puha, belesüppedős ágyak nem nyújtanak támaszt a gerincnek és az ízületeknek.

Tippjeink kutyaágy vásárláshoz

  • Érdemes mosható huzatú ágyat venni, amivel elkerülhetőek a kellemetlen szagok a lakásban. Léteznek már légáteresztő anyagú fekhelyek, amik nagyon egészségesek és a meleg napokon hűvösebb érzést keltenek.
  • Mozgásszervi panaszokkal küzdő ebeknek ajánlott csúszásgátlós és memória habos ágyat venni.
  • Sok kutyus értékeli, ha van fala az ágyának vagy egy kosárban van a párnája. Ez védelmet nyújt nekik és relaxáltabb pihenést biztosít azon kutyusoknak, akik ezt igénylik.
  • Mozgásszervi panaszokkal élő, idős kutyáknak illetve Francia bulldogoknak Francia bulldogoknak nem ajánlott a függőágy használata.
  • Növésben lévő és hiperaktív kutyusoknak jó, ha csúszásgátlós a fekhely.
  • Romboló bajnokoknak próbáljunk erősebb anyagú huzattal ellátott fekhelyet venni.
  • Ha a hely engedi akkor legalább annyi kutyaágy legyen otthon ahány kutyánk van plusz egy.
Francia Bulldog pizsamában
Ha van rá mód az évek során próbáljuk ki melyik típusú ágyat szereti kutyusunk

Akár kinti akár benti kutyusunk van a fekhelye, háza, az ő saját kis helyének megléte létszükséglet a számukra. Ahogy nekünk is. Mindig biztosítsunk száraz, kényelmes helyet kedvenceinknek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek