Nyomkövetés kutyával

Nyomkövetés kutyával

A nyomkövetés megtanulása azon ebeknek ajánlott akik egész séta alatt az orrukat követik és a leglehetetlenebb helyeken találnak finom falatokat és teniszlabdát.

Borítókép forrása: akc.org

A nyomkövetés megtanulása azon ebeknek ajánlott akik egész séta alatt az orrukat követik és a leglehetetlenebb helyeken találnak finom falatokat és teniszlabdát.

És persze az angol vérebeknek angol vérebeknek szinte kötelező.

Hogyan zajlik a nyomkövetés tanítása?

Lassan, türelmesen, sok jutalomfalattal. A kutyának először is azt kell megtanulnia, hogy ebben a helyzetben a gazda is azt szeretné, ha kizárólag az orrára hagyatkozna. Általában először nyílt terepen például egy mezőn szoktak nyomott fektetni a kezdő párosnak. Az indulás egy jutalomfalattal érdekessé tett kiindulópontból van, innen tyúklépésben nyomott hagyva csapást jár ki a segítő, minden lábnyomba jutalomfalatot téve, majd a végén egy doboz jutalomfalat várja a kutyát.

Kezdő nyomkövető képzés_forrás: dogsection.devon-cornwall.police.uk
Kezdő nyomkövető képzés_forrás: dogsection.devon-cornwall.police.uk

Kezdetben minden jutalomfalatot meg mutat a gazda a kutyának, rengeteg biztatással és dicsérettel végig vezeti a nyomon, majd a doboznál lefekteti és kinyitja neki, hogy megehesse a bónusz nasit! Ezután levezető játék és nagy dicséret. Ahogy a páros egyre ügyesebb lesz, kevesebb jutalomfalattal és több kanyarral megtoldott nyomott kell lekövessenek, a kutyának fokozatosan átadva a vezetést.

Nyomkövető németjuhász_forrás: highlandcanine.com
A gyakorlott kutya átveszi a vezetést és a gazdája követi forrás: highlandcanine.com

Milyen kutyához illik a nyomkövetés?

Ez a sport a kutyák azon természetes ösztönére építkezik, hogy az orrukkal szerzik be a legtöbb információt. Séta közben te is biztos minden nap láthatod, hogy kutyád orrát a földhöz tapasztva halad vagy éppen mélyeket szippant a levegőbe. Alapvetően bármilyen kutyával el lehet kezdeni ezt a sportot, de ha a te kutyád is azok közé tartozik, akik egész séta alatt az orrukat követik és a leglehetetlenebb helyeken találnak elejtett jutifalatot és elhagyott teniszlabdákat akkor irány egy kutyasuli, ahol megtanulhatjátok a nyomkövetést.

Német dog nyomkövetést tanul Forrás: mytrackingdog.com (Karen és Lara)
Ma már számos kutyaiskolában elsajátítható ez a sport_ Forrás: mytrackingdog.com (Karen és Lara)

A kutya szaglása

A kutyák számára orruk a legfontosabb érzékelőszervük, fontosabb a szemüknél, a fülüknél. Míg mi emberek inkább ez utóbbiakra hagyatkozunk addig a kutyák az orrukra. Hozzávetőlegesen 300 millió szaglóreceptoruk van, míg nekünk csak nagyjából 5 millió. De ez nem az egyetlen oka annak, hogy tízezerszer-százezerszer jobb a szaglásuk, mint gazdáiknak. Először is nekik külön úton halad a ki- és belélegzett levegő az orrukba. Így a beáramló levegőben hatékonyabban tudják elemezni a szagokat. Emellett az agyuknak is sokkal nagyobb aránya foglalkozik ezen információk feldolgozásával, mint a miénk. A szájpadlásuk felett elhelyezkedő Jacobson-szerv által képesek érzékelni az élőlények által kibocsátott hormonokat. Ezáltal érzékelik az adott ember vagy állat hangulatát, szándékait, betegségeit, illetve azt, hogy terhes e. Bizonyos tekintetben nálunk sokkal többet érzékelnek a világból. Míg mi csak azt látjuk, ami adott pillanatban történik körülöttünk, addig ők tudják mi történik látótávolságon kívül, tudják mi történt tegnap az adott helyen és tudják adott személy szándékait és ezt mind az orrukkal érzékelik. Meg tudják állapítani egy adott szag irányát és azt, hogy milyen régi az a szag. Tudják, hogy mi történt a séta útvonalon egy-két-három órával korábban. Tudják milyen állat, ember, autó járt arra, tudják ki ejtett el egy fél kiflit a bokorban előző nap. A szagok alapján érzékelik az idő múlását. Tudják minden fáról, hogy milyen fajta, milyen gyümölcs terem rajta, tudják a tűzhelyen rotyogó ebéd pontos összetételét, de még azt is, ha valami megromlott az alapanyagok közül. Tudják, ha glutént, mogyorót tartalmazz egy étel ezért már arra is képeznek ki kutyákat, hogy ezt jelezzék allergiás gazdájuknak. Kiszagolnák az uszodai medencében az egy teáskanál cukrot. Képesek ki szagolni a daganatos betegségeket, a benzines tartályba rejtett drogot tartalmazó dobozt és az eltűnt személyeket. Egészen elképesztő módon érzékelik a világot.

A nyomkövetéssel ezen képességeiknek adunk teret.

Nyomkövető Véreb__forrás: akc.org
A Vérebek kiemelkedően jó szaglással rendelkeznek_forrás: akc.org

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek