Angol véreb
FCI fajtacsoport
Kopók és rokonfajták
Magasság
58-66 cm
Súly
40-48 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Angol véreb

Bloodhound

Az Angol véreb, más néven St. Hubertus-kopó, az Egyesült Királyságból származik. A fajta kialakulása vitatott, de valószínűleg a 7. századra tehető.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Angol véreb története

Az Angol véreb, más néven St. Hubertus-kopó, az Egyesült Királyságból származik. A fajta kialakulása vitatott, de valószínűleg a 7. századra tehető. Szent Hubert (i.sz. 656-727) francia pap volt, aki egy vadászat során egy szarvas agancsai között egy feszületet pillantott meg. A pap halálát követően szentté avatták (ő lett a vadászok védőszentje), maradványait egy róla elnevezett apátságba szállították, ahol a papok fekete-cser vadászkutyákat tenyésztettek.

1888.-as véreb ábrázolás_forrás: wikiwand.com
1888.-as véreb ábrázolás_forrás: wikiwand.com

A következő évszázadok során nem sokat tudunk a fajta történetéről, azon kívül, hogy az i.sz. 1200-as évektől minden évben az apátság egy pár kutyát küldött a francia királynak, illetve a napóleoni háborúk és a forradalom során gyakorlatilag majdnem teljesen kihalt a fajta. Az 1800-as évek közepén élt egy francia gróf (Le Couteulx de Canteleu), aki a fajta szerelmese volt és valószínűleg tőle is származik az elképzelés, miszerint a fajta valójában a Szent Hubert kutyák leszármazottja, akik Hódító Vilmossal érkeztek Angliába. A gróf egy falkányi kutyát hozatott Angliából és több lelkes arisztokratával együtt elkezdte rekonstruálni a Szent Hubert fajtát. Az ipari forradalom idejére tehető a fajta “hivatalos” kialakulása is. Henri de Bylandt kutyafajtákat leíró könyve 1890-ben jelent meg, amiben angol illusztrációk mellet Chien de St. Hubert néven jelenik meg a kutya.

A fajta később az Amerikai Egyesült Államokba is átkerült, ahol – különösen a déli államokban – a megszökött rabszolgák felkutatására használták. A két világháború alatt gyakorlatilag majdnem eltűntek a vérebek és angliából és amerikából behozott kutyákkal lehetett elkezdeni az európai állomány újjáélesztését. Az FCI Chien de Saint Hubert néven ismerte el a vérebet (belga eredettel), ugyanis Anglia nem volt tagja az FCI-nek, míg Belgium az alapítók között szerepelt. Az angolok szerint a Chien de St. Hubert és a Bloodhound egy és ugyan az a fajta.

1916.-os kép Nyugat Virginiai vérebekről_forrás:retrieverman.net
1916.-os kép Nyugat Virginiai vérebekről_forrás:retrieverman.net
Véreb falka
Kedvelik a fajtatársaik társaságát

Külleme

Nagyméretű és masszív – pórázon vezetett – vadászkutya, a legerősebb az összes nyomkövető kopófajta közül. Megjelenésében harmonikus, erős csontozattal rendelkezik, jól izmolt és erős testű anélkül, hogy nehézkesnek tűnne. Testfelépítésében inkább hosszú, struktúrája téglalapba illeszthető. Impozáns megjelenése nemességet, komolyságot tükröz. A fej és a nyak tekintetet vonzó, nagyméretű, laza, vékony és mély ráncokat alkotó bőrredőivel. Kifejezetten laza kötőszövetes, bőrős kutya fajta. Méltóságteljes arckifejezése, fején és nyakán bő redőkben lelógó puha és ruganyos bőre teszi jellegzetessé. Koponyája hosszú, meglehetősen keskeny, oldalról nézve lapított, stopja nem határozott, alacsonyan tűzött, lógó fülei karakteresek. Mozgása lenyűgöző, inkább lassú, a fajtára jellemzően gördülő, könnyed, ruganyos és felszabadult járásmóddal. A fajtára jellemző tulajdonságainak egyike sem lehet túlzó, amely megtörné az egyed megjelenésének, harmóniáját vagy amely a kutya egészségét veszélyeztetné. Az esetlegesen megjelenő túlzó fajtajegyek közül meg kell említeni a mélyen ülő, vagy túl kicsi szemeket; duzzadt szemhéjakat; túl nagy és túl laza bőrt túl sok és mély ráncokkal; túl nagy nyaki lebernyeget; túl keskeny fejet. Egyaránt nem kívánatosak azok a kutyák, melyek túl méretesek, nehéz, masszív testűek, mert gátolják az eb eredeti funkcióinak kiteljesedését.

Kiállítás győztes véreb
Küllemének túlzásoktól mentesnek kell lennie

Jelleme

Nyomkövető kopófajta nagyvad után keresésére, szolgálati-, nyomkövető- és családi kutya. Elsősorban pórázon vezetett kopó volt és az is kell maradjon. Figyelemre méltó szaglása miatt a sebzett vad vérnyomának követésére, valamint a rendőrség szolgálatában az elveszett emberek keresésére is használják. Funkcionális testfelépítésének köszönhetően nagyszerű állóképességgel és kivételes szaglóképességgel rendelkezik, mely lehetővé teszi a nyom követését gond nélkül nagy távolságon át és kifejezetten nehéz terepen is.

Játszó vérebek
Aktív, játékos kutyák

Gyengéd, szelíd, kedves és barátságos az emberekkel. Különösen ragaszkodó a gazdájához. Toleráns a kenneltársaival és más háziállatokkal. Kissé tartózkodó és makacs. Csaknem annyira érzékeny a dicséretre, mint amennyire a fegyelmezésre. Sosem agresszív. A hangja mély, azonban ritkán ugat. Kiváló szaglásuk legendás, ezért évszázadokon át nagy becsben tartották, mint vadászkutya, főleg szarvas és nagyobb vadak esetében. Manapság inkább eltűnt személyek kutatásában, nyomkövetésben jeleskednek. Kifejezetten egy energikus, nagyon aktív kutya. Neve miatt agresszívnak gondolhatnánk, de ez inkább a funkciójára utal, nem pedig a “vérszomjára”. Kifejezetten egy nagyon barátságos, kedves, ragaszkodó kutya. Könnyen és gyorsan tanul. Gyerekekkel végtelenül türelmes, már már túlságosan is, így célszerű a gyerekekre odafigyelni, hogy ne nyúzzák túlzottan a kutyát. Nem igazán egy házőrző típus. Gyakorlott gazdinak ajánlanánk, nem a kezdők fajtája. Következetes és határozott neveléssel és korai szocializációval szinte bármire rá lehet őket venni.

Akadály alatt kúszó véreb
Bármire rá lehet venni őket, minden mókában benne vannak

Nevelése, igényei

A fajta érzékenységéből adódóan mindenképpen a pozitív megerősítés módszerét alkalmazzuk nevelésük során. Jutalomfalat, dicséret. Fiatal korban a falka és a társak nélkül a kutya bizonytalan és kicsit félénk, így fontos a korai szocializáció. Emberi közösség, kutyaóvoda, sok séta idegen helyen, forgalmas helyek látogatása.

Kölyök vérebek
Fontos a korai szocializáció

Ápolása, kozmetika

A testen a testhez simuló szőrzet rövid, sűrű, egészen durva és időjárásálló. A fejen és a füleken nagyon rövid a szőrzet és puha tapintású. A farok alsó vonalán a szőr kissé hosszabb és durvább. Vedlési időszakokban aljszőr kiszedő és kefék használata javasolt a többrétegű szőr vedlésének megkönnyítésére. Fontos a fülek rendszeres tisztítása, illetve a fülgyulladás megelőzése érdekében, annak gyakori ellenőrzése. Poros szeles idő esetén a szem langyos vizes mosása javasolt.

Véreb
A logó fület tisztítani kell

Fajtabetegségek

A fajtára kifejezetten egyedi betegség nem jellemző. Hasonlóan minden nagytestű fajtához hajlamos a gyomorcsavarodásra. Emiatt kiemelt figyelmet kell fordítani a táplálásra és az etetés utáni nyugalom biztosítására.

Birkózó kutyák
Alapvetően egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Mindenképpen származási lappal és szerződéssel vásároljunk csak kutyát. Kizárólag oltott, féreghajtott, chippezett kölyköt vegyünk.

Kölyök vérebek
Kizárólag törzskönyves kölyköt vegyünk

Tenyészet

A Kmetty-Házi kennel 1986 óta létezik. Édesapámtól vettem át 2008-ban. Az első angol véreb kiskutyát 2008-ban vásároltuk az Agria Dragon kennelből. 2010-óta foglalkozunk tenyésztéssel. Jelenleg 9 kutyával dolgozunk. Kennelünk kutyái rendszeresen látogatják a magyar és a külföldi kiállításokat. Számos fajtagyőztes, csoportgyőztes, klubgyőztes címmel rendelkeznek.

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Intelligens munkakutyaként, gyorsan és szívesen tanulnak.

Nem! Kimondottan szelíd, kedves, türelmes kutyák. Gyerekek mellé is bátran ajánljuk ezt a fajtát.

Házőrzésre nem kimondottan alkalmasak ezek a kutyák. Ahhoz túl barátságosak.

A bemutatót Lovas Ferencnek köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kennelünk kutyái rendszeresen látogatják a magyar és a külföldi kiállításokat. Számos fajtagyőztes, csoportgyőztes, klubgyőztes címmel rendelkeznek.
Image Description
Lovas Ferenc — Kmetty-Házi kennel