Öngyilkos kutyák hídja

Öngyilkos kutyák hídja

Skóciában, West Dunbartonshire-ben, Dumbarton közelében van egy híd, amit világszerte úgy ismernek, hogy Öngyilkos kutyák hídja.

Borítókép: paintsquare.com

Elég beszédes név ugye?

A valódi nevén Overtoun Bridge (az egykori White család házához, az Overtoun house-hoz vezető híd), arról vált hírhedté, hogy a kutyák rendszeresen levetik magukat róla a 15 méteres mélységbe. A helyiek szerint több száz kutya ugrott már át a híd korlátján és zuhant az alatta elterülő kiszáradt, sziklás patak mederbe. Az 1950-es évek óta készülnek feljegyzések az itt lezuhant kutyákról. Sokan valamiféle megmagyarázhatatlan paranormális tevékenységre fogják az állatok különös viselkedését. Annál is inkább, mert az állatok valamiféle transzszerű állapotban vetik le magukat a hídról. A hely misztikus jellege és a helyi kísértett legendák is ezt erősítették. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg ember beszámol egy különös energia jelenlétéről a hídon. Közkedvelt bűnbak a kutyák haláláért a megboldogult Mrs White szelleme, aki nagyon szerette a kutyákat és magához akar csalni minden arra járó ebet.

kiskutya leugrik a hídról_Forrás: vice.com
Forrás: vice.com

Tudományos magyarázat az ebek viselkedésére

Dr David Sands állatviselkedési szakértő 2010-ben megvizsgálta a helyszínt és egy kísérlettel arra jutott, hogy a kutyákat nem az elhunyt Mrs White készteti ugrásra, hanem a nyércek szaga a híd alól. Természetesen a kutyák nem látnak át a falon így nem érzékelik a mélységet mögötte így egy érdekes szag után akarnak csak elfutni és meglepődnek mikor a falon átugorva lezuhannak. A Youtube-on megnézhető Dr David Sands kísérlete.

híd alatti erdő_Forrás: mysteriesrunsolved.com
Forrás: mysteriesrunsolved.com

Azonban a misztikus Skóciában található híd elhelyezkedése megfelel annak, amit a Kelták „thin place-nek”, azaz „vékony helynek” neveztek. Ez egy elbűvölő helyre utal, ahol az ég és a föld átfedik egymást és bizony ilyen dolgok történhetnek. A helyiek abban a hitben nevelkednek a mai napig, hogy szellemek léteznek és közöttünk járhatnak, kivétel nélkül vallják, hogy láttak vagy éreztek már szellemi jelenlétet.

overtoun bridge_Forrás: en.wikipedia.org
Forrás: en.wikipedia.org

Akkor tehát mégis csak szellemek zaklatják a kutyákat?

Sok kutyátlan és kutyás turista is beszámolt arról, hogy a hídon bizony valami különösebb van, mint a nyércek szaga. Alice Trevorrow például Cassie nevű kutyájával járt a helyszínen. Engedelmes kutya lévén, nem volt megkötve. Kiengedték a kocsiból és nem sokkal később arra lett figyelmes a család, hogy Cassie a híd fölött bámul valamit, amit ők nem láthattak és egyszer csak ijedtében megugrott. A gazdák pedig valami nagyon baljóslatút éreztek.

Kenneth Meikle jól nevelt goldenje 2014-ben vetette magát a mélybe. Szerencsére túlélte.

Egy másik gazdi Lottie Mackinnon border collie-ja, Bonnie is leugrott a hídról. Az independent.co.uk-nek adott interjújában Lottie elmondja, hogy: „Amint elérték a hidat a kutya egy pillanatra lefagyott, majd, mint akit megszálltak egyenesen neki futott a híd falának és átugrott rajta.” -A kétségbe esett Lottie lerohant a hegyoldalon, eszeveszetten keresve kedvencét- „Biztos voltam benne, hogy meghalt.”  Azonban mikor rátlált, a border collie elkezdett nyöszörögni majd megpróbált felállni. –„Egy csoda volt, hogy túl élte.” - teszi hozzá.

Rengeteg gazda számol be arról is, hogy a pórázon tartott kutyák is lemerevednek és sokáig bámulnak egy emberi szem számára láthatatlan valamit a hídon vagy éppen fölötte.

Overtounbridge_Forrás: medium.com
Forrás: medium.com

Paul Owens egy egész könyvet szentelt a témának, amit 11 év kutatásaira alapozva írt meg és amelyben ő a paranormális magyarázat mellett teszi le a voksát. A helyiek is állítják, hogy sokuk látta már Mrs White-ot a ház ablakában vagy éppen a birtokon sétálva.

A híd alatti vadállatok szaga szintén nem magyarázza, hogy egyesek szerint kutya nélkül is igen különös ez a hely. A Vice UK-nek egy Jenna nevű hölgy Glasgow-ból így mesélt ottjártáról:

Amikor először jártam ott egyszer csak azt éreztem, hogy a levegő ritkább lett, a gyomrom megugrott, mintha a lépcsőn lefelé kihagynál egy fokot véletlenül. Második alkalommal mikor oda mentem nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy valami rossz fog történni. Volt ott egy nő kutyával és a kutya nem volt hajlandó egy tapodtat sem tovább menni. Később tudtam meg, hogy azon a hétvégén több kutya leugrott a hídról.

Ahogy arra sem ad magyarázatot a nyércek szaga, hogy állítólag volt olyan kutya, ami leugrott, túl élte és újra leugrott. De arra sem, hogy miért ugyan azon a ponton ugrik le az összes kutya? Vagy, hogy Kevin Moy 1994-ben miért éppen itt döntött úgy, hogy megöli magát is és a fiát is.

Paul Owens_Forrás: dailyrecord.co.uk
Forrás: dailyrecord.co.uk

Hazánkban is van egy olyan hely, ahol sok hasonló baleset történik még pedig a Budai Várban.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek