Újabb halálos kutya baleset történt a várban

Újabb halálos kutya baleset történt a várban

Újabb halálos kutya baleset történt a várban, de miért ugranak le a kutyák a 8 méteres mélységbe?

Az I. kerületben nincs minden sarkon egy kijelölt kutyafuttató, viszont a Budai Várban van egy az Anjou sétányon és egy a Tóth Árpád sétányon. Ezeken a területeken póráz nélkül is engedélyezett a kutyasétáltatás. Azonban jó, ha tudja a gazdi, hogy rengeteg halálos vagy legalábbis nagyon súlyos kutya baleset történik ezen a területen.

kutya a várfalnál_forrás: Forrás: varibalesetek.com
Forrás: varibalesetek.com

A kutyák rendszeresen átugranak ezen az igen alacsony várfalon és a mélybe vetik magukat. A 8 méteres zuhanást, mely után az aszfaltra érkeznek kevesen élik csak túl.

A balesetek gyakoriságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy külön weboldal és Facebook oldal is foglalkozik ezzel a jelenséggel és a jövendőbeli balesetek megelőzésével.

Legútóbb múlt csütörtökön (2022.07.28.) zuhant itt le egy lagotto lagotto fajtájú kutyus, Gino. Gino sajnos, mint sok más kutyus előtte, nem élte túl.

Gino gazdájának beszámolója az esetről:

"A körülmény sajnos egyszerű, ámde váratlan volt.

Hazafelé tartottunk már a kislányommal és a feleségemmel, amikor egy gyors pisire elengedtem a kutyát.

Eddig érthetetlen módon - szokása ellenére - egyszer csak nekifutott és hopp...  

Eddig csak max, ha volt egy magas emelvény, akkor az első két lábával felállt, de itt érthetetlen módon nem is gondolkozott, hanem nekifutott és már ugrott is.

A jelző táblákat én este nem is vettem észre, és sajnos nem is hallottam a veszélyforrásról.

Rögtön rohantam le a lépcsőn a lift mellett. Ott mentünk ki, ahol a Jamie Oliver étterem van.  

Túlélte az esést és rögtön vittük az ügyeletre: légmell és sokk. Biztató volt a helyzet, de sajnos reggelre megállt a szíve. 5 percre parkoltam és már vittük is Őrmezőre."

Forrás: https://www.facebook.com/varibalesetek

Kutyafuttató a várban_Forrás: varibalesetek.com
Forrás: varibalesetek.com

Miért történik ennyi halálos kutya baleset itt?

Mint azt Gino gazdája is elmondta nem vallott kedvencükre, hogy ha meglát egy ilyen falat akkor neki futásból felugorjon rá, vagy éppen átugorjon rajta. Sok hasonlóan járt gazdi számol be arról, hogy nem úgy ismerték kutyájukat, hogy fel- vagy átugorjon ezen a falon. Itt azonban van valami, ami erre készteti az ebeket. Hasonlóan a Skóciai Overtoun Bridge-hez. Egyesek szerint valamilyen szagot éreznek meg, vagy csak kíváncsiak mi van a fal túloldalán, nem lehet tudni és nem is számít. Sajnos sokan nem tudják, de évtizedek óta ugranak le, vagy csúsznak le a kutyák a falról. Ha egy kutya csak a falra szeretne felugrani akkor is jó eséllyel végzetes baleset lesz belőle ugyanis a fal teteje kifelé lejt és a gazdik szerint csúszós is. Így kutya legyen a talpán, aki visszatáncol a tetejéről.

Várban sétáló kutya-gazda páros_Forrás: telex.hu
Forrás: telex.hu

De miért van ilyen veszélyes helyen a kijelölt kutyafuttató és miért nem tesz semmit az Önkormányzat a kutyák védelméért?

Hogy miért van az, hogy ez a hely a mai napig kijelölt kutyafuttató azt nem tudjuk. Nyilván az Önkormányzat nem szeretné elvenni ezt a területet a helyi kutyásoktól, akik pedig általában ismerik a hely veszélyeit és fokozottan figyelnek kedvenceikre. De rengetegen jönnek ide kirándulni kedvenceikkel, akik nem tudnak erről a veszélyről. Látják, hogy el lehet engedni a kutyát és jogosan feltételezik, hogy biztonságos a hely. Különben miért lenne hivatalos kutyafuttató. Nem gondolom, hogy a gazdik hibája, hogy egy ilyen helyen elengedik kutyájukat. Szabó Tímea Ágnes a Budavári kutyás balesetek csoport elindítójának hála mára legalább táblák figyelmeztetnek a veszélyre. De ezek nem kimondottan figyelemfelkeltőek így sokan észre sem veszik őket. Az Önkormányzat több ízben nyilatkozott az évek során, hogy a balesetek abszolút a gazdák hibája és műemlék lévén nem áll módukban a falat megemelni (ami van ahol csupán 67 cm magas) vagy bármiféle biztonsági hálóval ellátni. Annak ellenére, hogy tudatában vannak annak, hogy kutyák tucatjai haltak már meg itt és ugyan ennyien (a szerencsések) szenvedtek már súlyos, maradandó sérüléssel járó balesetet.

Fokozottan vigyázzunk kutyusainkra az említett helyeken.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek