Patkánymérget evett a kutya

Patkánymérget evett a kutya

Mi a teendő, ha patkánymérget evett a kutya? Milyen hatásai vannak kedvencünkre?

Borítókép: dogster.com

A patkányméreg hatása

A patkányméreg legalapvetőbb hatása a véralvadás gátlás, melynek hatására belsővérzés alakul ki. És az állat szó szerint elvérzik. Igen a patkányok is így halnak meg, nem valami humánus.

Borítókép: dogster.com

PAtkány_forrás: /aeon.com
A méreg hatására kivérzik az állat_forrás:aeon.com

Hogyan jut patkányméreghez a kutya?

A patkányméreg finom azért, hogy megegyék a rágcsálók és így sajnos kedvenceink is szívesen elfogyasztják, ha hozzá férnek. Soha ne tegyünk ki mérget, ha kutyánk, cicánk hozzáférhet. Ezenkívül hozzájuthat mérgezett rágcsáló elfogyasztásával, illetve szándékos mérgezés esetén. Aki kutyát, cicát akar lemérgezni az vagy ezt a mérget vagy fagyállót használ. 

két yorki szimatol _forrás: medium.org
A patkányméreg finom, így ha kedvenceink hozzáférnek megeszik_forrás: medium.org

Tünetek

Elesettség, gyengeség sápadtság (száj nyálkahártyán láthatja legkönnyebben a gazdi), bevérzések az ínyen (pontszerűen), orrvérzés, szájüregi vérzés, vérzés a végbélből, a pérából, apró sebekből.

beteg kutya_forrás:pdsa.org.uk
Kezelés nélkül a kutya belehal a mérgezésbe_forrás:pdsa.org.uk

Kezelése

A baj az, hogy ha nem láttuk amint kutyánk megette a mérget a tünetek általában csupán 2 nap múlva jelentkeznek. Amennyiben épp láttuk, hogy elfogyasztotta úgy azonnal vigyük orvoshoz, egy hánytatásra. Otthon nem fogjuk tudni meghánytatni és ne adjunk neki tejet, a népi "megoldások" nem fognak segíteni. Viszont egy injekció beadásával jó eséllyel kihányja a mérget mielőtt az elkezdene felszívódni. Amennyiben már tünetek jelentkeztek akkor már intenzív állatorvosi ellátásra és jó eséllyel vérátömlesztésre lesz szüksége kedvencünknek. A jó hír, hogy a K1 vitamin hatásos ellenszere a patkányméregnek, emellett infúziós terápiára és mint mondtam gyakran vérátömlesztésre lehet szüksége az állatnak. De időben megkezdett kezelés mellett jó esély van a túlélésre.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek