Szereti a macska a gazdáját annyira, mint a kutya?

Szereti a macska a gazdáját annyira, mint a kutya?

Szereti a macska a gazdáját annyira, mint a kutya? Vagy csupán az igényei kielégítésére van szüksége az emberre?

Borítókép: @malinoisselly

Az Oregoni Egyetem post doktori hallgatója Kristyn Vitale arra kereste a választ, hogy a macskák kötődnek e gazdájukhoz. Más szóval szereti e a macska a gazdáját? Kristyn Vitale a kisgyermekek anyához való kötődésére szolgáló Mary Ainsworth féle, Idegen helyzet kísérletet reprodukálta cicákkal, ezt a módszert amúgy a kutya-gazda kötödés vizsgálatakor is alkalmazzák.

Kristyn Vitale, forrás: nbcnews.com
Kristyn Vitale, forrás: nbcnews.com

A kísérletben a cica 2 percet töltött el gazdájával egy számára idegen helységben, majd 2 percre kiment a gazda, ezután újabb két percre visszatért kedvencéhez. A kísérletben 70 kölyök és 38 felnőtt macska vett részt gazdájával. A visszatérő gazdára való reakciója alapján határozták meg az állat kötődési típusát. A szituációból kiderül, hogy az állat biztonságosan vagy bizonytalanul kötődik e gazdájához, ugyanúgy, mint a gyerekek az anyához, az eredeti kísérletben.

Biztonságosan kötődő macska

A biztonságosan kötődő macska tudja, hogy gazdája gondoskodik az ő biztonságáról és szükségleteinek kielégítéséről így nyugodtan fedezi fel az új környezetet. Gazdája visszatértekor üdvözli őt, majd visszatér ahhoz, amivel annak távollétében foglalkozott. Épp úgy, mint a biztonságosan kötődő gyerek.

Bizonytalanul kötődő egyedek

A bizonytalanul kötődő egyedek hajlamosak félelmet, szorongást mutatni gazdájukkal szemben. Viselkedésükben megfigyelhető volt a szájuk nyalogatása, a farokrándítás, a gazda elkerülése, vagy ignorálása.

A kísérlet során az derült ki, hogy hasonlóan a babákhoz és a kutyákhoz, a cicák 64%-a biztonságosan kötődött gondviselőjéhez. Ezzel bebizonyosodott, hogy a cicáknak ugyanolyan fontos a gazdájuk, mint a kutyáknak és a kettejük kapcsolata meghatározza a kötödés típusát. Tehát a válasz igen, a cicáknak is ugyanolyan fontos a gazdi, mint a kutyáknak és nem csupán a létszükségleteik kielégítése miatt, hanem érzelmileg is.

nő öleli cicáját_forrás: independent.co.uk
A kísérletből kiderült, hogy a cicáknak ugyanolyan nagy szüksége van a gazdira, mint a kutyáknak_forrás: independent.co.uk

Szakértők szerint azért nem vesszük észre a cicák szeretet jeleit, mert azt várjuk tőlük, hogy úgy fejezzék ki az érzelmeiket felénk, mint a kutyák. Amit már ugye értünk. De, ha picit elvonatkoztatnák a kutyák viselkedésétől, akkor könnyen megtanulhatnánk értelmezni a cicák kommunikációját is.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek