Szívférgesség

Szívférgesség

Szívférgesség. Mit kell tudni róla? Mennyire veszélyes? Szívféreg elleni védekezés.

Mit jelent a szívfégesség

Mi is az a szívféreg?

A szívféreg, mint nevéből is kitűnik egy féreg. Ám nevével ellentétben valójában nem a szívben él, hanem a tüdő nagy ereiben. Azért hívják szívféregnek, mert kifejlett állapotukban 30-40 cm hosszúak is lehetnek és ilyenkor már valóban bele lógnak a szívbe is. A szívféreg tudományos nevén a Dirofilaria immitis egy parazita ami a kutyafélékre veszélyes. Tehát nem csak a kutyákra, de farkasokra, rókákra és egyéb kutyafélékre nézve is veszélyt jelent. Emellett kimutatták már macskában, görénybe is, de náluk nem jellemző, hogy súlyos tüneteket okozna. Közti gazdája a szúnyog. Csakis szúnyogcsípéssel kaphatja el kedvencünk. A szúnyog a kutyavéréből veszi fel a féreg lárvákat (mikrofiláriákat) annak megcsípése során. Körülbelül két hétig él a szúnyogban ezután elhagyva a közti gazdát és csípéssel másik kutyába kerül. 2-3 hónap alatt kerül be a véráramba. A tüdő artériában megtelepedve szaporodni kezd. A mikrofiláriák 6-9 hónap alatt válnak kifejlett féreggé. A nőstény férgek akár 40 cm hosszúra is megnőhetnek, a hímek olyan 15 cm hosszúak. A 40 centiméteres hossz már elég, hogy a férgek belógjanak a szívbe. Egy féreg 5-7 évet is elél a kutya szervezetében. Sokáig (akár évekig) nem okozva tünetet kedvencünk számára.

Mennyire gyakori?

Amíg 10 éve még csak elvétve lehetett szívféreggel fertőzött kutyáról hallani addig manapság már hazánkban is nagyon gyakori. Főként vízparton, illetve olyan környéken, ahol sok a szúnyog, van rengeteg fertőzött kutyus, de egyetlen szúnyogcsípés is elég a bajhoz. Így komolyan kell venni a védekezést.

Kis kutya a strandon
Kis kutya a strandon

Szívférgesség diagnosztikája, tünetei, kezelése

Szívférgesség kimutatása / diagnosztikája

A felnőtt nőstény férgek jelenlétét egy egyszerű gyorsteszttel ki lehet mutatni vérből. Ehhez csak egy csepp vérre van szükség és néhány ezer forintból, 3-4 perc alatt megmondja az állatorvos, ha megtalálhatóak a kutyában. A mikrofiláriák azaz a féreg lárvák kimutatásához szintén egy csepp vérre van szükség, ugyanis ezek mikroszkóppal jól láthatóak főként, ha nagy számban előfordulnak a vérben.

Tünetek

Amikor már tünetek jelentkeznek akkor már nagy a baj. A szívférgesség tünetei köhögés, légszomj, fáradékonyság. Egészen olyan tünetei vannak, mint bármilyen szívbetegségnek. Előre haladott állapotban a férgek már röntgenen és szív ultrahanggal is látszanak. 

Kezelése 

A szívférgesség kezelése sokkal egyszerűbb és kevésbé kockázatos addig amíg az állat nem mutat tüneteket. Ebben a kezdeti stádiumban még kedvező a kórjóslat azaz minden esély meg van a teljes gyógyulásra. Külföldön már kísérleteznek a szívférgek műtéti eltávolításával, azonban ez a műtéti technika még eléggé gyerekcipőben jár és kockázatos eljárás. Itthon inkább a gyógyszeres kezelésnek van kialakult protokollja, ami egy több hónapos kezelést jelent. Ez nem azt jelenti, hogy kedvencünknek hónapokig a kórházban kell maradnia, szó sincs róla. A kutyának az Immiticide nevű injekciót kell beadatni 3 alkalommal egy hónap különbségekkel. Kórháza válogatja van, ahol ehhez a kezeléshez háromszor egy napra bent kell hagyni kedvencünket megfigyelésre van, ahol nem tartják bent, de a napokig tartó, szigorú mozgás korlátozás minden injekció beadás után elengedhetetlen. Az eljárás lényege, hogy lassan, lépésről lépésre pusztítják el a férgeket a keringési rendszerben, így remélhetőleg nem okoznak elzáródást az erekben miközben kiürülnek a szervezetből. Azért is szükséges ilyenkor napokig pihennie az állatnak, mert a megemelkedett pulzus, szívverés hatására megindulhatnak a férgek is az erekben. Maga az eljárás nem kockázatmentes ezért napra pontosan követni kell az orvos utasításait legyen szó az injekció beadásáról, a pihenésről vagy a kontroll tesztek elvégzéséről.

Viszont a kezelésnek még mindig kisebb a kockázata, mint annak, ha egyáltalán nem kezelik a fertőzött állatot. Ugyanis a szaporodó, növő férgek előbb utóbb elzáródást okoznak.

Beteg kutya
Beteg kutya

Szívférgesség megelőzése, szívféreg szűrés

Megelőzése

Az állatorvosok szerint már egész évben tanácsos a védekezés. Ennek egyik módja 28 naponta beadni egy speciális féreghajtót kutyusunknak. A jó hír, hogy ezek a speciális készítmények több fajta bélférget is kihajtanak így a féreghajtást is letudjuk vele. Léteznek spot-on készítmények, amik kullancsirtó hatásuk mellett a szúnyogokat is elriasztják. Ez is egy módja a védekezésnek, viszont amennyiben spot-on készítményt választunk úgy ügyeljünk rá, hogy ne ázzon el kedvencünk bundája a hatóanyag aktiválódásáig. Ez 1-2 nap szokott lenni, terméktől függően. 

A szívféreg elleni védekezés megkezdése

Ha kölyökkutyáról beszélünk és szúnyog szezonban született vagy felnőtt kedvencünknél először kezdjük el a védekezést úgy a védekezés megkezdése előtt el kell végezni a szívféregszűrést enélkül ugyanis, ha elkezdenénk kihajtani a felnőtt férgeket azok elpusztulva eltömítik a tüdő ereket és ez a kutya halálához vezetne. Ezt az első szűrést követően 6 hónap múlva meg kell ismételni, mert ugye 6 hónap alatt fejlődnek ki teljesen a szívférgek a kutyában. Ha az első teszt negatív akkor elkezdhetünk védekezni szívféreg ellen ezt nem befolyásolja a második teszt. Mert ugye a két teszt közötti 6 hónapban is megcsípheti fertőzött szúnyog kedvencünket. De nagyon fontos, szűrés nélkül ne kezdjünk védekezni! Amennyiben szájon át beadandó szívféreghajtót választunk úgy, tudni kell, hogy ezen készítmények a májon át ürülnek. Kérdezzünk rá állatorvosunknál milyen gyakran érdemes ránézni a májértékekre egy vérvétel keretében.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek