Féreghajtás kutyáknál

Féreghajtás kutyáknál

A féreghajtást kutyáknál törvény is előírja, ugyanis a férgek az emberre is veszélyesek. A mai életmódunk eredményezte szoros közelség kutyáinkkal még inkább fokozza ennek kockázatát

Tévhit, hogy jó helyen, tiszta otthonban tartott kutya nem lehet férges. Ezért nagyon fontos, hogy kisgyermekes családban fokozottan figyeljünk kedvenceink féreghajtására.

A kutyák leggyakoribb belső élősködői a fonalférgek és a galandférgek.

A fonalféregnek nincs szüksége köztigazdára. Galandféreg köztigazdája a bolha. Vagyis a bolhákban fejlődik ki. Amikor egy kutya vagy cica megeszik egy bolhát akkor a féreg bejut annak bélrendszerébe. És vígan éldegél a kutya beleiben. Ahol akár 70 cm hosszúra is megnőhet. Ezek a kifejlet férgek végül elengedik az érett szegmenseket, amikben a féreglárvák vannak. Ezután a végbélen keresztül ürülnek ürülékkel vagy akár anélkül.

Csivavák az ágyban
A férgek a kutyáról az emberre is átjuthatnak

Milyen gyakran ajánlott féreghajtást csinálni?

Féreghajtás kölyök kutyáknál

Sok gazdi azt gondolja, hogy míg a kis kutya úgysem sétálhat az utcán addig nem lehet férges. De ez nem így van, akár születhetnek is férgesen. A kölyökkutyák bélférgessége nagyon veszélyes. A féreg mennyiségtől függően hasmenést vagy bélsárrekedést is okozhatnak (mindkét esetben) kezeletlenül halált okozva. A kölyköket 3 hónapos korukig 2 hetente javasolt féreghajtani kölyökkutyáknak készült pasztás készítménnyel. 3 és 6 hónapos koruk között pedig 4 hetente. Amennyiben az ürülékkel féreg is ürül úgy meg kell ismételni a féreghajtást.

Felnőtt kutyáknál

Felnőtt állat esetében a törvény azt írja elő, hogy évente a veszettség oltással kapnia kell féreghajtót. De ajánlott 3 havonta adni nekik.

Kutya család
A kölykök anyjuktól is elkaphatják a bélférgességet

Vannak készítmények, amik mind bélféregre mind szívféregre is hatásosak. Így, ha védekezünk szívféreg ellen lehetséges, hogy nincs szükség másik készítményre, de inkább kérdezzünk rá állatorvosunknál, hogy az általunk használt termék hatásos e a bélférgek ellen. Nagyon fontos, szívféreg ( szívféreg ) ellen ne kezdjünk el védekezni szűrővizsgálat nélkül!!

Hogy jut be a féreg a kutyába?

Kedvencünk legkönnyebben ürülék vagy férges állat elfogyasztásával, de pocsolyából, tóból ivással is felveheti a bélférgeket.

Kölyök kutya szimatol
Kutyánk könnyen felveheti a férgeket akár egy séta során is

Tünetei

A férgek számától függően lehet hányás, hasmenés, fogyás, levertség, bélsár pangás, dagadó has, fénytelen szőr, gyengeség.

Rendszeres féreghajtó adásával megelőzhetjük, hogy kedvencünket megbetegedjen a bélférgektől.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek