Féreghajtás kutyáknál

Féreghajtás kutyáknál

A féreghajtást kutyáknál törvény is előírja, ugyanis a férgek az emberre is veszélyesek. A mai életmódunk eredményezte szoros közelség kutyáinkkal még inkább fokozza ennek kockázatát

Tévhit, hogy jó helyen, tiszta otthonban tartott kutya nem lehet férges. Ezért nagyon fontos, hogy kisgyermekes családban fokozottan figyeljünk kedvenceink féreghajtására.

A fonalférgek és a galandférgek

A kutyák leggyakoribb belső élősködői

A fonalféregnek nincs szüksége köztigazdára. Ez azt jelenti, hogy lárvától a kifejlett állapotáig el él a kutyában. Galandféreg köztigazdája a bolha. Vagyis a bolhákban fejlődik ki. Amikor egy kutya vagy cica megeszik egy bolhát (ahogy a fogaival vakarózik és szedegeti le a bolhákat magáról) akkor a féreg bejut annak bélrendszerébe. És vígan éldegél a kutya beleiben. Ahol akár 70 cm hosszúra is megnőhet. Ezek a kifejlet férgek végül elengedik az érett szegmenseket, amikben a féreglárvák vannak. Ezután a végbélen keresztül ürülnek ürülékkel vagy akár anélkül. Mire ilyen stádiumba érnek addigra jó eséllyel tüneteket mutat kedvencünk. Például húzhatja a fenekét a földön, "szánkázhat". De fontos tudni, hogy ez a mozdulat nem egyértelmű tünete a férgességnek, jelezhet bűzmirigy problémát is. Amikor már a férgek ürülnek az állatból akkor lehetséges, hogy a székletben is észreveszi a gazda. Például a galandféreg rizsszem alakú férgekként látszik az ürülékben. 

Csivavák az ágyban
A férgek a kutyáról az emberre is átjuthatnak

Milyen gyakran ajánlott féreghajtást csinálni?

Féreghajtás kölyök kutyáknál

Sok gazdi azt gondolja, hogy míg a kis kutya úgysem sétálhat az utcán addig nem lehet férges. De ez nem így van, akár születhetnek is férgesen. A kölyökkutyák bélférgessége nagyon veszélyes. A féreg mennyiségtől függően hasmenést vagy bélsárrekedést is okozhatnak (mindkét esetben) kezeletlenül halált okozva. A kölyköket 3 hónapos korukig 2 hetente javasolt féreghajtani kölyökkutyáknak készült pasztás készítménnyel. 3 és 6 hónapos koruk között pedig 4 hetente. Amennyiben az ürülékkel féreg is ürül úgy meg kell ismételni a féreghajtást.

Felnőtt kutyáknál

Felnőtt állat esetében a törvény azt írja elő, hogy évente a veszettség oltással kapnia kell féreghajtót. De ajánlott 3 havonta adni nekik. Főként abban az esetben, ha kutyánk hajlamos megenni a macska kakit és kisebb állatokat például pockokat, egereket. 

Kutya család
A kölykök anyjuktól is elkaphatják a bélférgességet

Vannak készítmények, amik mind bélféregre mind szívféregre is hatásosak. Így, ha védekezünk szívféreg ellen lehetséges, hogy nincs szükség másik készítményre, de inkább kérdezzünk rá állatorvosunknál, hogy az általunk használt termék hatásos e a bélférgek ellen. Nagyon fontos, ( szívféreg ) ellen ne kezdjünk el védekezni szűrővizsgálat nélkül!! Ugyanis amennyiben az állat szívféreggel fertőzött, úgy a speciális szívféreg elleni féreghajtó beadásával elkezdjük kihajtani a szívférgeket amik tömegesen megindulva a véráramba érelzáródást okozhatnak aminek következménye az állat halála. A szívférgeket lassan állatorvosi módszerekkel szabad csak elpusztítani. Ellenben a bélféreg elleni "sima féreghajtókat" adhatjuk automatikusan pár havonta kutyánknak. Fontos, hogy megfelelő dózist adjunk be. Például, ha egy szerre az van írva, hogy 20 kg testsúlyig egy tabletta akkor a huszonkét kilós kedvencünknek kevés lesz egy. Ugyanez igaz a a kullancsirtó és bolhairtó készítményekre. Nem szabad alul kalkulálni velük. Inkább kapjon kicsit többet kutyusunk mint kevesebbet. De az állatorvos pontosan megmondja, hogy melyik készítményből mennyit adjunk be.

Hogy jut be a féreg a kutyába?

Azt kell, hogy mondjuk, hogy könnyen! A bélférgek rendkívül könnyen bejutnak kutyánkba. Hiába, hogy "jól tartjuk", tiszta helye van ez sajnos nem ettől függ. Kedvencünk legkönnyebben ürülék vagy férges állat elfogyasztásával, de pocsolyából, tóból ivással is felveheti a bélférgeket. És ezekkel egy séta alkalmával is találkozik.

Kölyök kutya szimatol
Kutyánk könnyen felveheti a férgeket akár egy séta során is

Tünetei

A férgek számától függően változatos tünetetek fordulnak elő

Hányás: Ez azért csak nagyon súlyos férgesség esetén szokott előfordulni és megelőzik enyhébb tünetek.

Hasmenés: Gyakori tünet férgesség esetén. A legnagyobb veszélyt a kölyök állatok esetében jelenti, ők ugyanis könnyen kiszáradnak és legyengülnek egy napokig tartó hasmenésben.

Fogyás: A fogyás is már egy súlyosabb tünet, de emellett lehet, hogy sokáig fel sem tűnik a gazdának.

Levertség: A nagy számú bélféreg összességében terheli meg a szervezetet és egy általános rosszullétet tud okozni.

Bélsár pangás: (Kutyák esetében ez jelenti a szorulást.) A tömegesen jelenlévő férgeknek már tér foglaló szerepe is van és eltömíthetik a beleket így megakadályozva a bélsár ürülést.

Dagadó has: Ennek a tünetnek e megjelenésekor is már komoly állapotról beszélhetünk. Nem megfelelően végig csinált féreghajtó program esetén kölyök kutyáknál gyakoribb, hogy a férgek ilyen számban előfordulnak. Mikor már kitöltik a hasat általában már válságos állapotban van a kutya.

Fénytelen szőr: Számtalan betegséget jelezhet a szőr állagának romlása.

Gyengeség: A gyengeség is egy súlyosabb állapotot jelez férgesség esetén, de lehet számtalan betegség jele is.

Fenék húzása a földön( "szánkázás"): Ez a tünet leggyakrabban bűzmirigy problémára vagy férgességre utal. A végbélen át ürülő férgek, kellemetlen érzést keltenek a kutya számára és így próbálja csillapítani ezt.

Férgek ürülése: Súlyos esetben a gazda azt veszi észre, hogy a kutya végbeléből férgek jönnek elő.

Parazita mentesítés

Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres parazita mentesítés. Pár havonta kapjon féreghajtót, szúnyog szezonban szívféreg elleni készítményt. És egész évben védjük őket bolha és kullancs ellen. Kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy kutyusunk súlyára miből mennyit kell kapjon illetve, hogy ő milyen márkájú terméket ajánl. Kölyök kutyák esetében még fontosabb az állatorvossal történő konzultáció.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek