Karthauzi
Magasság
Súly
4-7 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Szürke Kék
Harapásra való hajlam
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Mozgásigény
Hízékonyság

Karthauzi

Chartreux

A Karthauzi macska nagyon régi fajta, körülbelül 400 éve honosították Franciaországban.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

A Karthauzi macska története

A Karthauzi macskát körülbelül 400 éve honosították Franciaországban. A legkorábbi írásos emlékek a „kék francia” macskáról a 16. századtól vannak. Története izgalmas, mert állítólag keresztes lovagok hozták be Szíriából. A szír cica kereszteződéséből (mely a 11-13. századi iszlám uralom idejére tehető) került először Európába. A mai Chartreux (sartrö) nevet először a 17. század végén kaphatta, ezután végérvényesen, mint egy bizonyos fajta nevét használták. Az első világháború után a franciák elkezdték a fajtát tudatosan is megőrizni. Különösen fontos állomás volt a tenyésztés szempontjából Belle Ile szigete, ahol Christine és Suzanne Léger 1925-ben megalapították az első tenyészetet „Guerveur” kennel néven. Szólnak történetek arról is, hogy Chartreuse –ban a karthauzi szerzetesek (akik egyébként némaságban éltek) is gondozták és talán tenyésztették őket, illetve a fajta megőrzésében is szerepet játszottak. Lehetséges, de Suzanne és Christine Léger voltak, akik már tudatosan óvták, figyelték a fajtát és tenyésztették. Beauregard 1896-ban megjelent könyvében arról ir hogy: „ A Karthauzi macska keresett volt a bundája miatt, halála után félhosszúra nyírták, festették és vidraszőrként adták tovább.” Iszonyú, ha belegondolunk az emberi kegyetlenség és pénzszerzés hova süllyeszti az embert. Történetének fontos állomása még, hogy sajnos a fajta megmentése érdekében és a kevés egyedszám miatt, belekeverték a Brit kék cicát, sőt vannak adatok, hogy a perzsa cicát is. Így volt jó pár év, amikor kissé összemosódott a két fajta. Ennek a mai napig is érződik hatása, a mai napig nem győzünk helyreigazítást tenni, hogy ez hibás döntés volt annak idején és ma már nem szabad keverni a vérvonalakat. 1970-es évek szerencsés fordulatot jelentettek, mert a macskás szervezetek különösen a FIFE szigorúan kettéválasztotta a két fajtát. Nagy tisztelet Jean Simmonet úrnak, aki megalapitotta az első Chartreux francia klubot- Club du Chat des Chartureux és folyamatosan dolgozott a fajta tisztaságának megőrzéséért, a fajta standard megalkotását is neki köszönhetjük. Tehát a Brit kék és Karthauzi nem ugyanaz a macskafajta, két különböző cicáról van szó. Különböző eredet, más kinézet, más természet! Manapság is sokan keverik a fajtát. A Brit kék macskások főleg német nyelvterületen a kék színű Brit cicát –Kartäuser-nek hivják , sok a zavar emiatt. Ezért kijelenthetjük, hogy csupán egy szint jelölnek ezzel! Kartäuser blau nem a Karthauzi fajtát jelöli! Felhívom mindenki figyelmét, akik e két csodás fajta iránt érdeklődnek és akár tenyésztésben gondolkodik, akár csak  e fajták iránti imádat miatt választ cicát, akkor igenis legyenek tisztában a Karthauzi nem Brit kék és a Brit kék nem Karthauzi.

Nem összekeverendő a két fajta

Karthauzi macska (Benkőné Kovács Zsuzsa Blue Melody Karthauzi tenyészet)
Karthauzi macska (Benkőné Kovács Zsuzsa Blue Melody Karthauzi tenyészet)
Kun Luca a Kenderesi Doromboló kennel tenyésztőjének Brit macskája
Kun Luca a Kenderesi Doromboló kennel tenyésztőjének Brit macskája

Külleme

Kékesszürke színe miatt a „kék macskák” családjába tartozik. Robusztus nagy cica, mindig sárga szemmel. Feje trapéz alakú, nem kerek. Fülei magasan tűzöttek, orra egyenes. Egész teste izmos, masszív , mégis könnyed, mint egy párduc.

Kölyök Karthauzi cicák
Kölyök Karthauzi cicák

Jelleme

A természete csodálatos! A lelke olyan, mint a selyem és a bársony. Békeszerető, szelíd, nincsenek nagy hangulati változásai. Kitűnő vadász, kitűnő mászó és sokat alszik. Feltűnően kis hangja van, nem hallani hangos nyávogást. Sosem erőszakos, megelégszik, ha csak a gazdi közelében lehet mikor az elfoglalt. Ez teszi őt „íróasztal” macskává. Órákat tud tölteni így anélkül hogy akárkit is zavarna. Ezek a cicák gondolkodnak a dolgokon és csak azt csinálják, meg aminek értelme van. Egészen olyan, mint egy kutya, követi az ő emberét szobáról-szobára. Előszeretettel használja az ágyunkat, amit az ő ágyának is tekint. Könnyen megtanulja a nevét és válaszol is a hívásra. Intelligens és elegáns cica. Általában szívesen játssza a főnököt más állatok és emberek felett, de ritkán gyakorolja hatalmát. Erősen reagál a szidásra és kiabálásra, ezért a hangoskodást kerüljük. Szeret enni, és bizony nagyon hajlamos a hízásra.

Fajtabetegségek

Nagyon egészséges fajta, mivel nem egy „kreált” cica, így valóban tudja még őrizni az ősi, eredeti egészséges géneket. Mivel vannak nagy egyedek, ezért figyelni kell a táplálásra, patella luxatio/ térdkalács ficam, ami a súlyukból adódóan előfordulhat. Nem jellemző ez sem. Érzékeny lehet a bélrendszerük, bár ez más fajtáknál is előfordul, ezért a táplálék csak minőségi legyen. Hízásra hajlamosak, ezért figyeljünk a kalóriákra! Vitamin kúrát felnőtt korban ajánlok, amit általában az állatorvossal kell megbeszélni. Figyelni kell a 3-4 havonta a féreghajtásra!

Karthauzi macska
Egészséges fajta

Ápolás, kozmetika

Nem kell fürdetni.  Minden héten egyszer fésüljük át, mert így a hulló szőrzetet kikeféljük, és nem hullik szanaszét a lakásban. A fültisztítást is ajánlom, hozzászokik a cica és ez fontos. Ajánlatos a karmai végét havonta lecsípni. Ha pici korától megszokja, minden gond nélkül engedi ezt a procedúrát. Persze a kaparófa szükséges, mert ezt a rítust is igényli. Meg kell mutatni, hol szabad a körmeit élezni, így nem szokik rá a bútorok, szőnyegek kaparására.

Nevelése

Nevelésük során legyünk kitartóak és határozottak. Az együttélés szabályaira a legelején kezdjük tanítani az állatot, a tiltásoknál járjunk el következetesen. Az erőszakos büntetés nem vezet célra, sőt elérhetjük vele, hogy kapcsolatunk is megromlik a cicával. Büntetni csak azért a dologért lehet, amin közvetlenül rajtakapjuk, mert később nem fogja tudni, miért kap büntetést. A téves kommunikációval csak súlyos hibákat ejtünk, félreértések és rossz beidegződések keletkezhetnek. Maga a büntetés is igen kényes dolog. Egy életre elveszíti bizalmát azzal szemben, aki bántja, ezt pedig nem akarhatja az a gazdi, aki egy fedél alatt, harmonikus kapcsolatban kíván élni macskájával. A nevelésnek tehát kevésbé drasztikus, ám annál hatásosabb válfajait kell választanunk. Néhány példa erre: Mivel érzékeik rendkívül kifinomultak, nagy hatással van rájuk, ha gazdájuk ilyenkor nem a szokott hangvételben szól hozzájuk, hanem keményebben, szigorúbban. Az ember mozdulataiból, elutasító viselkedéséből is egyértelműen érzik, hogy haragszik rájuk. Ez inkább vált ki belőlük megbánást, mint egy esetleges verés, melynek csak a menekülés és a bizalom elvesztése a végeredménye. Ezért tilos megütni, bántalmazni! A szokottnál kissé erősebben megfogásuk, hatásosak, ebből egyértelműen érzi az állat, hogy most nincs bocsánat, elnézés, hanem éppen fenyítés folyik. Előfordul ilyenkor, hogy a macska elkezd gőzerővel dorombolni. Szinte elnézést kér és békít minket, miközben az járhat a fejében, hogy legközelebb megint megpróbálja, tehát a gazdinak kár a gőzért. Az újabb „rosszaság” elkövetésekor pedig egyértelműen azt lesi, hogy figyelünk-e rá éppen? Vannak praktikák, amiket ki lehet próbálni és sok esetben hatásos lehet. Például:  vízipisztollyal,  konzervdobozba zárt kavicsok rázásával vagy papírgalacsin dobásával ijeszthetünk rá a cicánkra, amikor rajtakapjuk valami rosszaságon. Ez beidegződik és a cica fejében a tapasztalat alapján lejátszódik, hogy ha felugranék az asztalra, valami ijesztő történne.  A felugrás, negatív élmény (zaj, víz stb.) ezért nem teszem meg. Problémákat okozhat két cica összeszoktatása. Mindig az agresszívabb cicát próbáljuk békíteni, nyugtatni, és közben simogassuk a másikat is. Eltarthat napokig is , amíg nyugodtan magukra hagyhatjuk együtt őket. Ha a helyzet még kétséges, zárjuk külön a viaskodókat, mialatt távol vagyunk otthonról. Kutyáknál ez a kérdés sokkal egyszerűbb. Ha meg van a szimpátia, 5 perc alatt barátok lesznek. A macskáknál ez legtöbbször sokkal hosszabb idő után következik be. Sok-sok játék vele, velük nagyon fontos, ez a fizikai erőnlétet is fenntartja és a hízás is elmarad, ha sok és intenzív játékkal lemozgatjuk őket.

Karthauzi kis cica kosárban
Adjunk teret nekik a játékra

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

A legfontosabb hogy komoly tenyésztőt válasszunk. Manapság Felir szám + tenyészengedélyhez kötött a tevékenység igazolás szükséges, hogy a szaporítók számát csökkentsék. Bátran győződjenek meg erről, kérjék el a szülők tesztjeit, látogassák meg a tenyészetet, illetve tájékozódjanak a tartási körülményekről. Olcsó kiscica, kisállat manapság nem létezik. Magas állatorvosi költségek mellett, minőségi etetésnél ez teljesen kizárt. Legyen gyanús ha túl olcsón kínálnak Önnek kiscicát vagy kiskutyát. Óvakodj attól aki több fajtát is tenyészt! A kiscicák elvitele a tenyésztőtől min. 12 hetes kortól lehetséges. Ez fontos, hiszen a kölyök szocializációja szempontjából ez az a kor, amikor az anyacica tényleg leválasztja magáról a kölykeit, pontosan úgy mint a természetben csinálják a tigrisek, oroszlánok stb. Legtöbbször ivartalanítás után vihetők el, vagy ivartalanítási kötelezettséggel. Ez bizalmi kérdés, de kötelező betartani! Legyen meg 2 kombinált oltása, microchip a nyakában, legyen törzskönyve ami biztosítja az új gazdát hogy fajtatiszta macskát vásárol. Szerződés szükséges, számla vagy nyugta adása is kötelező már manapság. Komoly tenyésztő követi cicái életét az új gazdinál is, segíti tanácsokkal, és tartja a kapcsolatot a gazdival.

Kölyök Karthauzi cicák
Kölyök cicák tenyésztőnknél

Tenyészet

Benkőné Kovács Zsuzsa vagyok A Blue Melody Karthauzi tenyészet tulajdonosa. 25 éve ismerkedtem meg a fajtával és 23 éve tenyésztem őket. Sok tapasztalat, élmény és siker van a hátam mögött. Cicáink kiállításokon is részt szoktak venni és büszkén állítom hogy a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. Egész Európában élnek cicáim, még Kolumbiába is sikerült egy minőségi tenyészetet beindítani a Blue Melody cicákkal. Finnország első ilyen cicája is tőlem való volt. Cicáink folyamatosan vannak oltva, tesztelve a leggyakoribb fertőző betegségekre is. Bár nem jellemző se a vese, sem a szívprobléma ennél a fajtánál, én azért minden tenyész cicámnál megcsináltatom ezeket a vizsgálatokat, amik eddig mindig negatívak lettek. Remélem még több évig tudok sok örömet okozni az új tulajdonosoknak ezzel a cicafajtával.

Gyakran ismételt kérdések

A Karthauzi általában nyugodt és gyerekbarát. Bár a nagy ricsajozást nem kedveli, ezért kicsi gyerekek mellé nem ajánlom.

Szőrét hullajtja, mint minden cica, de ezt időszakos vitamin kúrákkal lehet csökkenteni ezt.

Nem, két egymástól külön álló fajta. Csak hasonló a színük.

A bemutatót Benkőné Kovács Zsuzsának köszönhetjük

Image Description
Image Description
25 éve ismerkedtem meg a fajtával és 23 éve tenyésztem őket. Sok tapasztalat, élmény és siker van a hátam mögött.
Image Description
Zsuzsa Benkőné Kovács — Blue Melody Karthauzi tenyészet