Bikejöring

Bikejöring

A bikejöring kutyás terepbiciklis sport, mely hazánkban is egyre népszerűbb.

Borítókép: hundesinn.de

A bikejöring lényege röviden

A kutya és a bicikli össze vannak kötve és az állat 20-30 km/h-ás sebességgel húzza gazdáját a kijelölt ösvényen. Természetesen a terep adottságok és a tempó miatt szükség van védőfelszerelésre és a kutya megtanítására, hogy a kijelölt ösvényen maradjon.

Bikejöring_forrás: stringfixer.com
Bikejöring_forrás: stringfixer.com

Miért jó a kutyás bikejöring?

Izgalmas! Minél edzettebb a kutya és a gazda annál gyorsabban tudnak haladni és annál izgalmasabb a futam.

Erősíti a kutya-gazda kapcsolatot. Akárcsak a szánhúzásnál a kutya megszokja, hogy a gazda minden rezdülésére figyeljen.

Nagy előnye, hogy tavasztól-őszig biztosan űzhető. Természetesen nyáron nem szabad a legmelegebb időben edzeni a kutyával ugyanis még hűvösebb időben is komoly igénybevétel az állat számára, kánikulában könnyen hőgutát kaphat kedvencünk.

Amennyiben már kicsit komolyabban foglalkozunk a sporttal úgy egy nagyszerű közösség részesei leszünk.

Kiváló edzés mind az embernek, mind a kutyának.

Mielőtt elkezdenénk…

Fontos, hogy egy éves kor alatti kutyával még ne sportoljunk. Érdemes lehet bármilyen sport előtt megnézetni a kutyát egy ortopéd szakállatorvossal, hogy tudjuk nincsenek mozgásszervi problémái, amik miatt nem ajánlott számára az adott sport.

Érdemes biciklizés helyett futással kezdeni a közös edzéseket. Ez egyfelől ad egy alapedzettséget a párosnak, másfelől lehetőséget teremt a szabályok megtanítására a kutyának. Nem árt, ha nem tér le az útról a kutya (akkor sem, ha vadat lát), tudnia kell az alap parancsokat állj, futás, jobbra, balra. Jó, ha ezt nem átlag 20km /h sebességnél kezdjük el megtanítani neki.  A canicross-sal a vezényszavakat is megtaníthatjuk és a felszereléshez is hozzászokik kedvencünk.]

Bikejöring_forrás:akc.org
Bikejöring dobermannal_forrás:akc.org
Mire lesz szükségünk a bikejöringhez?

Egy terep biciklire (vagy kezdetnek egy régi, de biztonságos mountain bike-ra). Bukósisakra! Távtartóra, hogy a póráz ne akadjon be a biciklibe. Egy megfelelő hámra és egy minimum 15-20 kg-os fiatal felnőtt, egészséges kutyára. Rugalmas, gumis (erre kifejlesztett) pórázra.

Bármilyen sportot, hobbit találunk is amit közösen űzhetünk kedvencünkkel az első a biztonság, az övé és a miénk.

Bikejöring vizslával_forrás:stringfixer.com
Bikejöring vizslával_forrás:stringfixer.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek