Hőguta kutyáknál

Hőguta kutyáknál

A hőguta kutyáknál nagyon gyakori a nyári hónapokban. A nyári melegben nagyon gyorsan túl melegednek kedvenceink főként a hosszú szőrű egyedek, a fekete bundájúak, illetve az idős, beteg állatok. 

A hőguta mind a kutyáknál, mind a cicáknál nagyon gyakori a nyári hónapokban. Tévhit, hogy a nagy bunda minden esetben hőszigetel például egy Komondort Komondort ajánlatos lehet megnyírni a melegben ugyanis nemhogy nem hőszigetel a szőrük, de nagyon gyorsan hőgutát tudnak kapni. A kutyák normál test hője 37,5-38,5 Celsius fok között van. Ennél alacsonyabb vagy magasabb test hő nem normális. A kutyák és macskák szervezete nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a hőmérséklet változáshoz, mint a miénk. A párás meleg még nagyobb veszélyt jelent.

Alapszabályok a hőguta megelőzésében

Nyáron nem hagyunk állatot a kocsiban. 5-10 perc is elég, hogy baj legyen. Nem futtatunk, sportoltatunk kutyát a legnagyobb melegben, ugyanígy kutyasulizni sem megyünk ilyenkor. Séta előtt lehetőleg zuhanyozzuk le kutyánkat langyos-hideg vízzel. Vagy menjünk vele vízpartra. A kocsiban húzzuk le az ablakokat vagy indítsunk légkondicionálót. A kertben legyen árnyékos, hűs pihenő helye kedvencünknek és elegendő friss vize. Fokozottan figyeljünk idős, rövid orrú, szívbeteg, hosszú szőrű és fekete bundájú kutyánkra, cicánkra.

Képet készítette @2blackdogview, https://www.instagram.com/2blackdogsview/
Fokozott veszélynek vannak kitéve a fekete kutyák. Képet készítette @2blackdogview, https://www.instagram.com/2blackdogsview/

Mi történik kedvencünk szervezetében, ha hőgutát kap?

Mint tudjuk, ha cicánknak, kutyánknak melege van liheg, ezzel tudják lehűteni a szervezetüket. Igen ám, de hőguta esetén a fokozott lihegés, zihálás fokozott munkát jelent a légző izmok számára. Ez a fokozott izommunka pedig hőtermeléssel jár. Tehát az egyetlen eszköz, amivel hűteni tudja magát kedvencünk, hőt termel. A megemelkedett hőmérséklet hatására az enzimek kicsapódnak a szervezetben és visszafordíthatatlanul károsodnak. Ilyenkor a szervek ödémásodnak, besűrűsödik a vér, ami lelassítja a keringést, ami végül leáll. Sokkos állapot alakul ki és a létfontosságú szervek károsodnak. Ezért nagyon fontos ilyenkor a sokktalanítás, rengeteg hideg infúzió adásával.

Tengerben labdázó kutya
Kánikulában kutyánkkal is inkább strandolni menjünk séta helyett

Tünetek

Szapora légzés, lihegés, nyugtalanság, izgatottság, tág pupilla, pánik a tekintetében, gyengeség, hányás, tudatzavar, összeesés, szédülés, eszmélet vesztés. Az állat ínye sötét vörös majd lilás lesz a sokk beálltakor pedig elfehéredik.

Mit kell tenni, ha arra gyanakszunk, hogy kedvencünk hőgutát kapott?

Elsősegélyként kezdjük el intenzíven hűteni az állatot. De lehetőleg ne dobjuk be a kerti medencébe, mert hősokkot kap. Fokozatosan, de intenzíven kell levinni a testhőjét. Ha tud inni, itassuk meg, ha nem akkor ne erőltessük, mert félre nyel. Vizes lepedőbe tekerve kedvencünket induljunk el vele az orvoshoz, hogy mielőbb megkezdhessék az intenzív infúziós kezelést. Otthon ezt nem fogjuk megoldani. Nagy melegben fokozottan figyeljünk kedvenceink biztonságára. Amennyiben hőgutára gyanakszunk akkor azonnal vigyük orvoshoz az állatot.

Az úszás a legegészségesebb mozgás forma kutyánk számára is és jó alternatíva a sétára a nagy melegben

Ma már számos  hűsítő termék kapható kutyák számára amivel élvezetesebbé tehetjük a kedvenceink számára a nyári napokat.

Tipp: a hűsítő matrac jó szolgálatot tehet a kocsiban, de ezzel se hagyjuk egyedül kedvencünket a járműben.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek