Canicross

Canicross

A Canicross a canine és cross country, azaz a kutya és a terepfutás szóösszetételről elnevezett kutyás sport.

Borítókép: nonstopdogwear.com

Mi is a Canicross?

A Canicross a canine és cross country, azaz a kutya és a terepfutás szóösszetételről elnevezett kutyás sport. A kutyás terepfutás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is.

Miben más ez a sport, mintha egyszerűen kimegyek futni a kutyámmal?

Nos a különbséget a felszerelés adja, ugyanis ebben a sportban a futó egy beülőben van és a kutyával egy rugalmas póráz köti össze ilyen módon az állat húzza a gazdáját, akárcsak a szánhúzók a szánt. A gazdának ’csak’ tartania kell a tempót az állattal és kutya-gazda párostól függően sokkal nagyobb sebességgel tudnak haladni, mintha csak kocog a gazda a szabadon futó kutya mellett. Egy profi kutya és gazda esetében a sebesség adja a dolog élvezetét.

Forrás: pitpat.com, két kutyával canicrossozó férfi
Akár több kutyával is húzathatjuk magunkat_Forrás: pitpat.com

Amennyiben kutyád alkalmas erre a sportra és minden szükséges eszközt beszereztetek, nincs más hátra, mint, hogy élvezzétek a közös futást.

Bizonyos fajták különösen alkalmasak erre a sportra. Egy malamut malamut vagy éppen egy husky husky egészen biztosan imádni fogja.

Mit kell tudni a canicross elkezdése előtt?

Amennyiben kedvet kaptál ehhez a sporthoz néhány dolgot tudnod kell

  1. Kölyök és növésben lévő kutyával nem szabad sportolni, pláne nem szabad húzatni magadat.
  2. Egyeztess kedvenced állatorvosával, hogy alkalmas e erre a sportra. A legtöbb fajta alkalmas, de például a rövidorrúak nem biztos. Illetve bizonyos mozgásszervi problémák is kizáró okot képezhetnek.
  3. Speciális, húzásra kifejlesztett hámra lesz szüksége kutyádnak mely nem akadályozza sem a mozgásban, sem a légzésben és nem terheli meg benne a testét a súlyod húzása.
  4. Derékövre, de még inkább egy speciális, kényelmes beülőre lesz szükséged, ami nem akadályoz a mozgásban és megakadályozza, hogy sérülést szenvedj, ha a kutyád esetleg megrántja a pórázt.
  5. Rugalmas, direkt erre a sportra kifejlesztett pórázra lesz szükségetek.
  6. Mindkettőtöknek fontos a bemelegítés. És a fokozatosság elvének betartása.
canicross verseny__forrás: akc.org
Egy kis gyakorlás után versenyeken is indulhatunk kutyánkkal_forrás: akc.org

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek