Szibériai husky
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
50,5 - 56 cm
Súly
15,5 - 23 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Szibériai husky

Siberian Husky

A szibériai husky egy személyben a tökéletes sportoló, a kiállítások szépe, a remek vadász és a csodálatos barát!

Kialakulása, történelme

A szibériai huskyt körülbelül 3000 évvel ezelőtt a Chiukchi törzs tenyésztette ki. A fajta Ázsiából, Kelet Szibériából került Amerikába. Érkezése egész pontosan a századforduló táján kitört Aranylázhoz kapcsolódik. A zord időjárási viszonyok miatt az egyetlen használható közlekedési eszköz a kutyaszán volt. Sokféle kutyával próbálkoztak, de csak nagyon kevés felelt meg erre a munkára.

Az „aranyláz” idején Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a szánhúzó versenyek, ezáltal fontos volt a gyorsaság. A szibériai husky népszerűsége akkor kezdődött, amikor 1909-ben egy orosz prémkereskedő Goosak, benevezte a 9 szibériai huskyból álló fogatát az „All Alaskan Sweeptakes” versenyre. A fogatot Turstrup hajtotta.

A szibériai husky eredete, ősei
Korabeli kép az All Alaskan Sweeptakes szánhúzó versenyről

"Törékenyek és gyengék"

Az akkori alaszkai alaszkai kutyák nehézkesebbek nagyobb termetűek voltak és Goosak szibériai huskykból álló fogata törékenynek és gyengének tűnt mellettük. Emiatt sokan kinevették és gúnyos megjegyzéseket tettek rájuk „szibériai patkányoknak” nevezték őket, de a meglepetés nem maradhatott el…. Remek időeredményt futottak és sok vetélytársat megelőzve értek a célba. Bár nem győztek, mégis mély benyomást tettek az alaszkaiakra.

A következő évben 1910-ben már 3 szibériai huskykból álló fogat indult a versenyen és az eredmény egy első egy második és egy negyedik helyezés volt. Óriási sikert arattak! Az érdeklődés megnőtt irántuk és egyre többen importálták a fajtát.

1925 telén Nome-ban diftéria járvány tört ki. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt csak kutyaszán fogattal tudták a szérumot a helyszínre juttatni. A kutyaszánok egymást váltva vitték az oltóanyagot Nome-ba. A 658 mérföldes utat, melyet a korabeli amerikai posta 25 nap alatt tett meg a „szérumváltó” 5 és fél nap alatt teljesítette. Az utolsó váltó hajtója Gunner Kason volt, aki 1925 február 2.-án ért a városba. Balto nevű vezérkutyájának szobra még napjainkban is áll a Cenrtral Parkban. A szobor alatt ez a felirat áll: „Endurance, Fidelity, Intelligence” azaz „Kitartás, Hűség, Értelem”. A leghosszabb távot azonban nem Ő, hanem Leonard Seppala és kutyái teljesítették. Ő és fogata 340 mérföldet tettek meg szemben a többi fogat átlag 50-55 mérföldes szakaszával. Tiszteletükre és emlékükre minden évben megrendezik a nagy alaszkai 1049 mérföldes Iditarod Trail versenyt. Seppala az egész életét a szánhúzásra és a céltudatos szibériai husky tenyésztésre tette fel, s neve méltán vált az idők során a szibériai husky szinonimájává.

1930-ban az AKC (American Kennel Club) hivatalosan is elismerte a fajtát és megalakult az American Siberian Husky Club, amely 1932-ben kiadta az elő hivatalos fajta standard-et. A fajta elismerésében két kennel a (Monadnock és Chinook) játszott fontos szerepet. Legfőbb célkitűzésük az volt, hogy olyan huskykat tenyésszenek, akik mind a sportban, mind a szépségkiállításokon megfeleljenek. Munkájuk eredményességét mi sem igazolja jobban, hogy a kutyáik nem csak napjaink show kenneleinek alapítóit adta, hanem számos versenycsapat is az ő kutyáikkal tenyésztett.

Az első szibériai husky 1985-ben érkezett Magyarországra. A fiatalon elhunyt Jankovics Attila (Amulett Kennel), volt a fajta honosítója és a hazai szánhúzó sport atyja is egyszemélyben.

Testfelépítése

A szibériai husky közepes nagyságú, gyors és elegáns mozgású munkakutya. A testét dús és tömör szőrzet borítja. Fülei felállóak és bozontos rókaszerű farka emlékeztet északi származására. Járása folyamatos, mozgása könnyed. Könnyű terhet, közepes sebességgel nagy távolságra képes elhúzni. Testfelépítése tükrözi az egyensúlyt az ereje, gyorsasága és kitartása között. A kanok megjelenése erőteljes, de nem durva, szukák vékonyabbak, de nem törékenyek.

Jól izmoltak, de soha nem túlsúlyosak.

Szibériai Husky kan kölyök
Szibériai Husky kan kölyök

A szibériai husky tulajdonságai, sajátosságai, jelleme

Sokoldalúságának köszönhetően kellemes társa lehet a legkülönbözőbb korú érdeklődésű embereknek. A szibériai husky gyengéd,  de nem hízelgő, intelligens, de független jelleme olykor kifoghat a nem eléggé éber gazdán. Attraktív külseje, kedves természete sokakat elvarázsol, mégsem való mindenkinek.

Mivel a szibériai husky kifejezetten társas lény állandóan igényli az emberek vagy kutyák társaságát. Imádnak rohangálni, birkózni, játszani fajtatársaikkal. A magányt rosszul viselik, tehát aki egésznap dolgozik és kertjében vagy lakásában csak egy kutya számára van hely az ne válassza ezt a fajtát.

A husky idegenekkel szemben barátságos nem gyanakvó soha nem agresszív. Akinek őrző-védő kutyára vagy marcona testőrre van szüksége az ne válassza a huskyt. Ennek oka, hogy a  sarkvidéken a szánhúzókutya az ember mindennapi túlélését segítette és az agresszív egyedek ezt csak nehezítették volna, ezért az ilyen kutyákat gondosan kiszelektálták.

A husky nevelése, tanítása, különleges igényei

A huskyval való együttélés sokat követel a gazdától. Mivel a szibériai husky futásra született ezért lételeme a mozgás. Elengedhetetlen számára a mindennapos hosszú séta vagy sporttevékenység.

A napi elegendő testmozgást biztosítani kell számára. Mindezek mellett a tulajdonosnak ébernek kell lennie, mert ha a kertek körül ölelő kerítés nem megfelelő a husky kereket oldhat, mivel a vadászösztöne, kíváncsisága, szabadságvágya határtalan ezt az esetek nagy többségében meg is teszi.

A kiképzésében nagyon fontos a szigorú nevelés, ami soha sem lehet durva vagy igazságtalan. Következetesnek kell lennünk, de a kutya függetlenség érzetét meg kell hagynunk. El kell érnünk, hogy a kutya feltétel nélkül engedelmeskedjen, de ez csak akkor fog menni, ha az eb minket tart a falkavezérének. E fajtánál a falka szellem meghatározó és e falkaszellem készteti arra, hogy engedelmeskedjen az erősebb akaratának, törvényeinek.

A szibériai husky egy nem mindennapi kutya egy nem mindennapi gazdának.

Ápolás, fürdetés, tisztántartás

A szibériai husky szőre félhosszú ,amely két rétegből fedő-,és aljszőrből áll. Szőrápolása különösebb szakértelmet nem igényel, de hetente egyszer illik átfésülni a bundáját, vedlési időszakban pedig még gyakrabban. Évente kétszer (tavasszal és Ősszel) váltja a szőrét, ami erős vedléssel jár. Ha igazán szép bundában szeretnénk látni kedvencünket akkor a vedlési időszakon kívül rendszeresen fésülni és időnként fürdetni kell. A fürdetéshez olyan sampont válasszunk, amely tartalmaz kondicionálót is. Ez azért fontos, mert tápálja a szőrt és a bőrt, megakadályozza a bőr kiszáradását és fényt ad a szőrnek. A samponozás langyosvízzel és szivaccsal történjen, az öblítés pedig hidegvízzel. A szárítás hideglevegővel történjen és fontos, hogy alaposan szárítsuk meg a bundáját ne maradjon nyirkos.

Szibériai Husky pár
kanok megjelenése erőteljes, de nem durva, szukák vékonyabbak, de nem törékenyek
Szibériai Husky kan
elegáns fiatal kan

Husky betegségei, megelőzésük és kezelésük

A husky betegségekkel szemben ellenálló, de mint más fajtáknál itt is előfordulhatnak örökletes betegségek, melyeket különböző szűrővizsgálatokkal ki lehet szűrni. Sajnos gyakori a csípőízületi diszplázia és a szembetegségek (fiatalkori szürkehályog, szaruhártya disztrófia, progresszív retinasorvadás, glaukóma).

A husky hajlamos lehet úgynevezett Cink-reaktív dermatózisra, amit a cink felszívódási zavara okoz. Ennek tünetei lehetnek: krónikus emésztési problémák (hasmenés, rossz étvágy a kutya „válogatós”), bőr tünetek (bőrön különböző szőrtelen, viszkető foltok jelennek meg) főként az arc területén, de előfordulhat ágyéki területen vagy mancsokon is, súlyosabb esetekben immunrendszer problémák, pajzsmirigy működési zavarok és egyéb szervi problémák is kialakulhatnak. A cink megfelelő mennyiségének pótlásával ez a probléma kezelhető. Természetesen előzetes állatorvosi konzultáció után hiszen a túlzott cinkbevitel szintén veszélyes lehet.

Átlag életkoruk: 10-14 év

Ha valaki szibériai husky vásárlásra mellett dönt csak megbízható lelkiismeretes tenyésztőtől szerezze be leendő kiskutyáját.

Mire figyeljünk husky örökbefogadásakor, vásárlásakor?

Vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg, hogy tudjuk e biztosítani a husky számára szükséges körülményeket. Amennyiben a vásárlás mellett döntünk a kiskutyát csak lelkiismeretes megbízható tenyésztőtől szerezzük be.

A jó tenyésztő nem csak azért fontos, hogy egészséges, igényes és minőségi kiskutyát vigyünk haza ellenőrzött szülőktől. A jó tenyésztő azért is fontos, mert felelőséget érez minden általa tenyésztett kölyök iránt, figyelemmel kíséri a nála született egyedek sorsát és készségesen segít a kutyatulajdonosoknak a kutyával kapcsolatos kérdésekben. Természetesen nem elhanyagolható az a tény az sem, hogy a kölyök élete első hónapjait (ami legmeghatározóbb időszak) a tenyésztőnél tölti ezért a megfelelő szocializáció nagyon fontos, hogy a későbbiekben egy kiegyensúlyozott kutyánk legyen. 

Egy lelkiismeretes tenyésztő számára az is nagyon fontos, hogy megismerje a leendő gazdákat ezért sok kérdést fog feltenni, hiszen fontos neki, hogy a kiskutya az igényeinek legmegfelelőbb otthonba és legmegfelelőbb személyhez kerüljön. Érdemes arra is figyelni, hogy a kiszemelt kiskutya tenyésztője tagja legyen valamelyik egyesületnek vagy fajtaklubnak. 

Egy jó tanács: Fajtatiszta kutyát ne vásároljunk törzskönyv nélkül! Sokszor látni olcsó fajtatisztának vélt eladó kölyök hirdetéseket, de sajnos sok esetben a kedvezőbb vételár nem mindig kedvezőbb.

Hogy miért?

Mert akik az almokat csak azért hozzák létre, hogy az eladott kiskutyák árából bevételre tegyenek szert , ők nem foglalkoznak a szülők egészségügyi szűrésével, a kiskutya testi és lelki egészségével. Gyakran hiányosak vagy nincsenek is védőoltások és féreghajtás,  higiéniai problémák vannak a kennelben, ami miatt az olcsó áron megvásárolt kutya akár hazavitel után megbetegedhet, az új tulajdonos kétségbeesetten viheti az állatorvoshoz és a vételár többszörösét is elköltheti a kezelésre. Ez nemcsak anyagi veszteség, hanem lelkileg is trauma az újdonsült kutya tulajdonosnak és családjának. A másik gyakori probléma az, hogy az ilyen helyeken vásárolt kölyök nem megfelelően vagy egyáltalán nem szocializált és a szülők sincsenek megfelelő körülmények között tartva. Az ilyen céllal almokat létrehozó emberekből hiányzik a szakmai ismeret és/vagy fajta iránti elkötelezettség csak egy dolog számít: a profit.

Ezért fontos, hogy megbízható jó tenyésztőtől szerezzük be leendő kedvencünket, hiszen ilyenkor nem csak egy kutyát veszünk, hanem a tenyésztő személyében egy segítőt, mentort is.

A csodás szibériai husky kölykök
A csodás kölykök

Szakértőnk és a szibériai husky kapcsolata

Első szibériai huskym „Sheriff” 1994-ben érkezett hozzám, mellyel egy régi álmom vált valóra - akkor még nem tudtam , hogy ez a döntésem teljesen megváltoztatja majd az életem-. Nem voltak sem kiállítási sem tenyésztő ambícióim csak szerettem volna egy csodálatos és egészséges szibériai huskyt. Meg akartam tudni, hogy milyen különleges élmény egy husky tulajdonosának lenni, milyen egy olyan fajtával együtt élni akinek saját elképzelései és törvényei vannak rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. Sheriff által ismerhettem meg a kutyakiállítások izgalmas világát is, mely hosszú évek óta az életem része. Azóta sok év eltelt és sok csodálatos kutyával oszthattam és oszthatom meg az otthonom az életem, akikre egytől egyik büszke vagyok. Célom a fajta nemesítése az, hogy nem csak szép, hanem egészséges jó temperamentumú kiskutyák szülessenek a kennelemben.

Gyakori kérdések a szibériai husky fajtáról

A Szibériai Huskyt olyan embernek ajánljuk aki egy aktív társsal szeretné megosztani mindennapjait. Aki szívesen jár kutyaiskolába, szívesen sétál minden nap nagyokat és aki 10-14 évre elkötelezi magát kutyája testi és szellemi igényeinek kielégítésére.

Etetés szempontjából nincsenek különleges igényei, de ügyeljünk rá, hogy, ha táppal etetünk akkor mindig jó minőségű tápot kapjon. Amennyiben házi kosztot adunk neki, úgy kérdezzük meg tenyésztőnket vagy állatorvosunkat mit javasolnak, hogy nehogy vitamin hiány alakuljon ki kedvencünknél.

Sajnos a fajtánál gyakori a csípő ízületi diszplázia és a szembetegségek (fiatalkori szürkehályog, szaruhártya disztrófia, progresszív retinasorvadás, glaukóma).
A szibériai husky hajlamos lehet úgynevezett Cink-reaktív dermatózisra, amit a cink felszívódási zavara okoz.

A szibériai husky egy személyben a tökéletes sportoló, a kiállítások szépe, a remek vadász és a csodálatos barát!

A szibériai husky fajta bemutatását köszönhetjük:

Image Description
Image Description
Image Description
Szalai Tímea — Stamiel Siberian Husky Kennel