Alaszkai malamut
FCI fajtacsoport
Spiccek és ősi típusú kutyák
Magasság
59 cm
Súly
34 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Szürke Fehér Fekete
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Alaszkai malamut

Alaskan Malamute

Az Alaszkai malamut története feltehetőleg több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A fajta ősei az Inuitok őseivel érkeztek Alaszkába.

Alaszkai malamut története

Az Alaszkai malamut története feltehetőleg több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. A fajta ősei az Inuitok őseivel érkeztek Alaszkába. Ennek a szélsőséges időjárási és terepviszonyokra berendezkedett népnek létszükséglet volt ez az erős, hűséges, kitartó állat. Ember és kutya nagyon szoros kapcsolatban éltek. Maguk mellett tartották az idős, beteg, lesántult, munkaképtelen egyedeket is és gondoskodtak róluk. Tehát nem csak az aktív munkakutyák éltek velük. A kutyák nélkül nem tudtak volna vándorolni, de a vadászatról sem tudták volna haza hozni a félelmetes mennyiségű húst sem. A szánhúzók minden északi nép számára elengedhetetlen segítők voltak, de égtájanként eltérő küllemű, méretű kutyák jöttek létre. Lásd szibériai szibériai.

Alaszkai malamutok, forrás: alaskan-malamut-info.com
Alaszkai malamutok, forrás: alaskan-malamut-info.com

A Szibéria Husky Szibéria Husky kisebb, gyorsabb kutya, mint a Malamut, ugyanis más minőségű hóban, más távolságokon kevesebb súlyt kellett húzzanak (főként a kereskedelmi útvonalakon közlekedtek velük). A Grönlandi eszkimó kutyák mérete e két fajta között van. De mind közül talán a ez a fajta a legfarkasszerűbb megjelenésű. A fajta ma ismert változata a 19-20. századi felfedező expedíciók alatt alakult ki, a természetes szelekció által. A nem megfelelő méretű, erejű, szőrzetű állatok nem éltek meg magas kort. A létre jött fajta relatíve kevés élelemmel tud nagy távokon, óriási súlyokat elvontatni, igencsak zord körülmények között. Ekkortájt vált a szánhúzás sporttá és szórakozási lehetőséggé. A felfedezők magukkal vitték új társaikat hazájukba így terjedt el a fajta Amerikában.

Egy 1923-ban történt esemény hatására alakult a fajta a ma ismert irányba. Eva Seeley szülővárosában segédkezett a téli karnevál megszervezésében és ennek keretében meghívott két szánhúzó csapatot a rendezvényre. Az egyik csapat gazdája Arthur Walden volt. Eva az ő szánján utazott mikor a kutyák meglátva egy macskát megugrottak és Arthurnak fel kellett borítania a szánt, hogy meg tudja állítani azt, még a keze is megsérült közben.

Eva Seeley malamutokkal, forrás: alaskanmalamutes.fr
Eva Seeley malamutokkal, forrás: alaskanmalamutes.fr

 De nem érdekelte a keze csak utasáért aggódott aki életében először utazott kutyaszánon. Mint kiderült fölösleges volt az aggodalma Eva annyira izgalomba jött az eseménytől és annyira élvezte a szánon utazást és mind az ő, mind a fajta sorsa megpecsételődött. Ez szerelem volt első borulásra! Így kezdődött életre szóló szoros barátsága Arthurral. Kép: Artur Walden kutyáival, forrás: alaskanmalamutes.fr

(Fotó: Magic Mals kennel Facebook oldala)
Mai megjelenését Eva Seeleynek és férjének köszönhetjük. (Fotó: Magic Mals kennel Facebook oldala)

Külleme

Fej: Széles, erős, arányos a testtel, nem túl durva vagy szögletes. Tekintete meleg, barátságos, intelligens. Füle a fejhez képest kicsi felálló, egymástól viszonylag távol ülő, lekerekített. Fülei nagyon mozgékonyak ez segíti a jobb hallást, ami a jégmezőn elengedhetetlen (időben meg kell hallja a jégrepedését). Fülei, között kerekded a koponya így nem ül meg rajta a hó és a jég. Télen az egész koponyája teltebbnek hat a felgyülemlő zsírrétegtől, ami hőszigetel. A tél elmúltával ezek a zsírtartalékok felszívódnak. Szemei barnák, mandulavágásúak, sosem kidülledőek, mert az sérülékennyé őket tenné a hóban. Szempillái feltűnően hosszúak, funkciójuk a szem hótól, naptól való védelme. Szája jól zárt, ajkai nem lóghatnak ugyanis abban megülne a nyál, ami télen megfagy és növeli a hőleadást. Orrháta egyenes, orra széles, de az arc többi részével arányos. Harapása ollós, erős. Nyaka erős és enyhén ívelt. Lehet tokája amiben extra zsírszövet van ami a hideg és egy esetleges harapás ellen is extra védelmet nyújt a nyak, tüdő, szív területének. Mély, széles mellkasú kutyák. Ennek oka, hogy szánhúzáskor legyen helye a tüdőnek tágulni és a szívnek pumpálni. Keskenyebb mellkassal nem volnának képesek ilyen extrém fizikai munkára. Háta egyenes, jól izmolt, enyhén lejt a far felé. Megjelenése erős, de nem túl zömök. Végtagjai erősek, izmosak. Mancsa szőrrel jól fedett, nagy, erős. Ujjai zártak, közötte bőrhártya és szőr található ami nem lehet túl hosszú, mert ráfagy a hó. Farok bundás, legalább a csánkig ér így pihenéskor védeni tudja vele a kihűlésnek kitett testrészeket mint, a nemi szervek, végbél, orr, száj. Általában a hátára hurkolva tartja. Mikor összegömbölyödik alváshoz a fülén kívül mindenét tudja így melegíteni. A túl rövid farok nem tudja ellátni eme funkcióját. A túl hosszú szőr nem praktikus, mert ráfagy a hó, a túl rövid nem szigetel így mindkettő hibának számít. Mozgása, erőteljes. Színe: az arc egy része, a végtagok és a hasalja mindig fehér. Megengedett színkombinációk: Black and White, White, Silver and White, Red and White, Wolfgrey and White, Sable and White, Seal and White, Blue and White. Szőre kétrétegű, olajos, gyapjas alj szőrrel és durvább fedőszőrrel. (forrás: szanhuzoklub.hu)

Jelleme

Jelleme megértéséhez ismernünk kell a fajta történetét. A sark vidéken képesnek kellett lennie önálló döntést hoznia munka közben, bátornak kellett lennie és ha a helyzet úgy kívánta felül kellett bírálnia gazdáját. Rendelkeznie kellett kitűnő helyzet felismerő képességgel mind a szánhúzást illetően, mind a falkán belüli hierarchiát illetően. Nem várhatjuk el, hogy a ma családi kutyaként tartott egyedekben ne legyenek kódolva azok a tulajdonságok, jellem vonások amik évezredek át a túl élést jelentették a számára. Viszont ezek az egykor hasznos tulajdonságok, sok baj forrásai lehetnek a a 21. századi lakótelepen. Ezek a kutyák imádják a családjukat, igazi falka állatok. A gyerekkel és általában az emberekkel gyengédek, türelmesek. De kutyákkal szemben domináns, hajlamos az agresszióra, hacsak gazdája el nem vállalja a falkavezéri szerepet. Határozott, következetes nevelésre van szüksége. Ellenkező nemű kutyákkal általában jól kijön, inkább az azonos nemű kutyákat tekinti riválisának. Egész életében játékos marad. Jellegzetessége, hogy játék közben morog, ami kívülállók számára általában ijesztően hat. De ez csak játék náluk, soha nem harapná meg gazdáját. Nem egy apportos kutya, nem érti minek dobáljuk el a labdát inkább a kötélhúzást, birkózást preferálja. Teljesen alkalmatlan a házőrzésre. Emberekkel egyáltalán nem agresszív és nem kimondottan territoriális. A betörőnek még a kaput is kinyitja és beinvitálja. Hűsége nem ismer határokat, gazdája után bármilyen messze elmegy, ha tudja, hol találja. Soha nem ugat viszont üvölt, mint egy farkas.

(Fotó: Magic Mals kennel_Facebook oldala) Kölyök malamut
Egész életükben játékosak maradnak (Fotó: Magic Mals kennel_Facebook oldala)

Nevelése, igényei

Óriási a mozgás igénye, minden nap igényli a több kilométeres sétát. A kutyaiskolát élvezi, de azt is inkább csak a gazdájával való együttlét miatt, nem a feladatok miatt. Meglepően kecsesen mozog, ügyesen mászik, ugrik nagy termete ellenére így akár agilityzni is lehet vele. És persze a húzós sportokat is imádja, mint a szánhúzás, vagy akár a canicross. Szeret ásni. Amennyiben nincs minden nap lemozgatva és az agya is lefárasztva úgy hajlamos feltúrni a kertet.

Malamut család a Magic mals kennel Facebook oldaláról
Malamut család a Magic mals kennel Facebook oldaláról

Nagy szüksége van gazdája fizikai közelségére. A lakásban talán még jobban érzi magát, mint a kertben mert így jobban részt tud venni a család életében (bár éjjel lehet kikéredzkedik) és nyáron általában hűvösebb is van a házban. De természetesen kinti tartásra is alkalmasak. Szeret kirándulni, utazni, úszni, bicikli mellett futni vagy csak kocogni gazdájával. Ideális társa lehet sportos gazdájának. Kiemelkedő eredményeket érhet el súlyhúzó és természetesen szánhúzó versenyeken. Nevelése tapasztalt gazdát igényel ugyanis intelligenciája, ereje és önálló személyisége együtt kihívás elé tudnak állítani egy kezdő gazdát. Fontos a korai szocializáció, főként a fajtársaival való dominancia harcok megelőzése érdekében. Ideális társ gyerek mellé ugyanis egész nap képes játszani vele, de egyedül ne sétáltassa, mert vadászösztöne és ereje miatt nem biztos, hogy elbír vele. Ha nincs minden nap lemozgatva nem csak a kertet fogja felásni, de szökőssé is válhat. Kiképzése során fontos a folyamatos pozitív megerősítésen és megfelelő motiváción alapuló tréning.

Ápolás, kozmetika

Két rétegű bundája vedlési időszakban sok fésülést igényel. Évente kétszer vedlik. A jó hír, hogy a gyapjas aljszőre tincsenként hullik ki vedléskor nem szálanként így könnyebb összetakarítani. Fürdetni nem szükséges sokszor inkább csak, ha koszos lesz. Ugyanis durvább fedőszőre jól védi a szennyeződésektől. Karmai elegendő betonon sétáltatástól maguktól kopnak. Fülei jól szellőznek így elég néha-néha megnézni nem e koszosak. Soha ne nyírassuk le a bundáját, mert tönkre megy a szőr minősége. Arról nem is beszélve, hogy nyáron is valamennyire hőszigetel. Persze kánikulában nagyon ügyeljünk, nehogy hőgutát kapjanak.

Malamut a kutyakozmetikában, (Fotó: Magic mals kennel Facebook oldala)
Malamut a kutyakozmetikában, (Fotó: Magic mals kennel Facebook oldala)

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta és megfelelő tartási körülmények mellett 12-14 évet is él. Mint minden nagy testű kutyánál náluk is előfordul diszplázia illetve sajnos a polyneuropathia. Előbbit röntgen szűréssel utóbbit DNS teszttel lehet kizárni. De mindkettő örökletes betegség így, a szülőpár szűrésével megelőzhetőek.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Csak törzskönyvvel, chippel, oltással, féreghajtással ellátott kölyköt vegyünk. Nézzük meg a szülőket. A tartási körülményeket. Kérjük el a szülők egészségügyi szűrési eredményeit. 8 hetesnél fiatalabb állatot ne vegyünk!

Kölyök malamutok
Kölyök kutyák a Magic mals kennelben

Gyakran ismételt kérdések

A malamutok nagyon intelligensek nevelésük nehézségét nem az okozza, hogy ne lennének okosak, hanem önállóságuk.

A malamut ideális kutya gyerekek mellé. Ösztönösen vigyáz a gyerekekre, nagyon türelmes velük és minden mókában benne van.

A malamut alapvetően domináns fajtársaival, különösen az azonos neműekkel, de megfelelő neveléssel és korai szocializációval kordában tartható a kutyákkal szembeni agressziója.

A képeket a Magic Mals kennelnek köszönhetjük.

Forrás a leíráshoz: szanhuzoklub.hu