Filmcsillag kutyák

Filmcsillag kutyák

Ha azt hallod filmcsillag kutyák neked kik jutnak eszedbe? Toto, esetleg Lassie? És mennyit tudsz a karakter mögötti sztárokról? Cikkünkben 3 a világ talán leghíresebb kutyájáról mesélünk!

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin talán az egyik leghíresebb német juhász német juhász a világon, de azt talán csak kevesen tudják, hogy mielőtt belecsöppent a Los Angeles-i filmiparba előtte a háború sújtotta Franciaországban élt, feltehetően gazdátlanul. Itt talált rá gazdája az amerikai katona Lee Duncan. Rinty boldogan élte új életét Los Angelesben, gazdájával mikor egy rendező felfedezte. A kutya állítólag 12 méter magasra ugrott fel egy kutyakiállításon mikor a filmrendező meglátta őt. A rendező hamar sztárrá tette a tehetséges Rinty-t, azonban a stúdió is profitált az újdonsült filmcsillagból rendesen ugyanis mielőtt feltűnt a tehetséges német juhász a kis stúdió (Warner Bros) a csődszélén állt.

Rin Tin Tin a karrierje során közel 30 filmben szerepelt, többen főszereplőként. Nem csoda hát, hogy hamar a stúdió kabalájává vált! Hirtelen bekövetkezett halála után (14 éves korában hunyt el) leszármazottai azonos néven szerepeltek filmekben, de sokkal kevésbé voltak tehetségesek mint ő. IV. Rin Tin Tin-t le is cserélték az egyik filmben egy nála tehetségesebb fajtatársára. Gazdája halála után is folytatódtak a Rin Tin Tin filmek újabb és újabb kutyákkal. Köztük a 2007-es Rin Tin Tin megtalálása című amerikai-bulgár filmmel ami a kutya franciaországi megtalálását dolgozza fel.

Rin Tin Tin, forrás:wikipedia.org
Rin Tin Tin, forrás:wikipedia.org

Toto az Óz a nagy varázsló ikonikus kiskutyája!

A Totot alakító Cairn Terrier neve eredetileg Terry volt, de 1942-ben megváltoztatták Toto-ra a film sikerére való tekintettel. Gazdája a kor elismert Hollywoodi kutyakiképzője Carl Spitz kölyökként fogadta örökbe. Terry képzett, tapasztalt színész volt már az ikonikus mozi előtt is. 11 éves korában bekövetkezett haláláig 17 filmben szerepelt. Az Óz a nagy varázsló forgatásán amúgy valaki rálépett Terry lábára, ami eltört és ezután hetekig Judy Garland házában lábadozott mialatt a színésznő annyira megszerette a kiskutyát, hogy szándékában állt örökbefogadni, de Carl természetesen visszautasította ezt. Érdekes tény, hogy az ikonikus film forgatásán a kutya többet keresett, mint számos két lábú kollégája.

Carl Spitz és az általa kiképzett kutyák, Forrás : oscars.org
Carl Spitz és az általa kiképzett sztárok, Forrás : oscars.org
Lassie és Elisabeth Taylor, forrás:journalstar.com
Lassie és Elisabeth Taylor, forrás:journalstar.com

Lassie

Ki ne ismerné Lassie-t a hosszúszőrű skót juhászt skót juhászt, aki haza talál és aki minden héten megmenteni bajba jutott barátját a rá leselkedő veszélyektől. A történet először egy kis rövid színes fikcióként jelent meg az újságban, majd az érdeklődésre való tekintettel az író, Eric Kinght megjelentette a Lassie hazatér című novelláját. Lassie alakját feltehetően az azonos nevű, kitalált, collie szolgáltatta, aki feltűnik Elizabeth Gaskell 1859-es A Féltestvérek című kisregényében. Az eredeti Lassie-t alakító kutya színész neve Pal volt. Érdekes, hogy míg Lassie nőstény addig az őt alakító kutyák kanok voltak. És Pal után a leszármazottai játszották el Lassie szerepét. Először 1943-ban találkozhattunk Lassievel a tv képernyőjén. 1951-ig további 6 filmben szerepelt Pal, mint Lassie. Pal a Lassie hazatér-rel kétszer annyit keresett, mint Elisabeth Taylor akivel együtt szerepelt.

A borítóképünkön Jon Provost látható Pal-lal, forrás: closerweekly.com

És, ha érdekel melyik volt a legelső kutyás film ebből a cikkünkből nem csak megtudhatod, de linket is találsz, hogy megnézhesd!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek