Német juhászkutya
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
55-60 cm
Súly
22-32 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Német juhászkutya

Deutsche Schäferhunde, German Shepherd Dog

A Német juhászkutya története az 1800-as évekre nyúlik vissza. Az első egyed Horand von Grafrath volt, vele kezdődött el az új fajta kialakítása.

Német juhászkutya története

A fajta "atyja" Max von Stephanitz lovaskapitány volt, aki szinte az életét tette fel a kutyákra. Az egész egy Karlsruhe-i kutyakiállítással kezdődött, Stephanitz itt látta meg a szürke-sárga farkasszerű kutyát melynek neve Hektor Linksrhein volt és eldöntötte, hogy hozzá hasonló farkasszerű kutyákat fog tenyészteni. Hektor dolgozó juhászkutya volt és az irány mutatásán kívül nem igényelt utasítást a sikeres feladat végrehajtáshoz. Max megvásárolta Hektort és átkeresztelt Horand von Grafrathra és vele kezdte el a tenyésztést 1889-ben.

Hektor 1899-ben, forrás: wikipedia.org

1899. április 22-én von Stephanitz és barátja, Arthur Meyer megalapították a "Verein für Deutsche Schäferhunde"-et. Három juhász, két gyártulajdonos, egy építész, egy polgármester, egy kocsmáros és egy bíró is csatlakozott hozzájuk, mint társalapítók. Rövidesen elkészült a standard melyben nagy hangsúlyt fektettek a munkaképességre és a mentális stabilitásra. A kapitány mottója „Intelligencia és Munkaképesség” volt. A küllem másodlagos volt, amennyiben hiányzott a magas intelligencia és munkakedv úgy haszontalannak számított a kutya. Kezdetekkor erős beltenyésztéssel szilárdították meg az elvárt alap tulajdonságokat. Ez persze a nem kívánatos tulajdonságokat is elmélyítette. A 20. századra a fajta meghódította a világot. 1907-ben szerepelt a fajta először amerikai kiállításon és 1913-ban nyert először díjat. Az első világháborúban már szolgálati kutyaként tűntek fel a Németjuhászok. Bár minden nem a hazájában lévő fajta klubot átneveztek, mivel a német dolgok tabunak minősültek, ezt a szót ki kellett venniük. Majd Rin Tin Tin-nel kezdve meghódították Hollywoodot is. A fajta népszerűsége napjainkban is töretlen. Kiváló munkakutya, népszerű családi kedvenc és fajának egyik legintelligensebb képviselője. Számos fajta tenyésztésébe bevonták kiváló tulajdonságai miatt, mint a csehfarkas csehfarkas

Németjuhász ül a bokor előtt
Nem véletlenül az egyik legintelligensebb kutyafajta a mai napig

Kántor

Hazánk egyik leghíresebb kutyája 1951 májusában született, apja: Kormos, anyja: Kofa. Kántor 1 éves kora után Budapest Hős utcai kutyatelepről került ki a Rákoshegyi Őrsre ahol mint járőrkutya teljesített szolgálatot. A Rákoshegyi Őrsről Kántort később visszavitték a Hős utcai kutyakiképző iskolába. 1953-ban indult először nyomozókutya-vezetői tanfolyam és ebben az évben kapták meg a megyei rendőr-főkapitányságok az első nyomozókutyákat. A 2 hónapos kiképzés után Kántor 1953. május 10-én került a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, mint nyomozókutya. Élelmet csak gondozójától fogadott el és csak a saját edényéből. Hosszabb vidéki szolgálatai közben még új edényből sem fogadott el ételt, inkább éhezett. 1954-ben, 1957-ben, 1961-ben megnyerte az Országos Nyomozókutya-versenyt. A németjuhász fajtájú kutyát 536 esetben vetették be, amiből 279 esetben sikerrel is járt, 176 esetben bűnügyben, 103 alkalommal pedig „határeseményben”. Kántor gazdája Tóth Tibor alhadnagy volt. Kántor mai napig a legnépszerűbb nyomozókutya, kitömött teteme a múzeumban van. Kántor hosszú nyomkövetésekkel bírta az üldözést, ami legtöbbször 10-15-20 km-es nyomokból tevődött össze. A nyomhoz való ragaszkodása erős volt és vonzó, ha elvesztette a nyomot, akkor hangadással jelezte azt, de más idegen nyomra nem tért át. A helyszínes bűncselekmények és határesemények eseteiben nyomkövetésben általa megtett út hossza 1365 km 280 m volt. Kántor rengeteg tyúktolvajt segített kézre keríteni, de súlyos bűncselekmények tetteseinek elfogásaiban is közreműködött. 1963. december 11-én volt az utolsó igénybevétele Szombathelyen a Sportpalotában, ahol ismeretlen tettes öltözői pénzlopást követett el. Az ipari tanulókat csoportba felállították, de azok közül nem választott ki senkit, mert azokon a ruházat nagyon szennyezett elvonó ingerrel telt volt, így helyette tárgykiválasztást hajtott végre a személyek által letett tárgyakra.

 A megtalált sértett erszényéről vett szimat alapján a kutya kiválasztotta T. nevezetű személy tárgyát, aki a bűncselekmény elkövetését beismerte. Ezen a bevetésen már a gépkocsiba történő beszállásakor segíteni kellett, mivel a hátsó részét már nem tudta maga után húzni. A munka befejezése után a kocsiról úgy kellett levenni. Másnap reggel már a házából sem lehetett kicsalni az evéshez, ettől kezdve legtöbb esetben fekve ette meg az ételét. Kántor végül megkapta a szolgálat alól való felmentését, és mint tiszteletben tartott lett fenntartva.

A valódi Kántor, forrás: ritkanlathatotrotenelem.blog.hu
A valódi Kántor, forrás: ritkanlathatotrotenelem.blog.hu

Kántort 1964. június 21-én altatták el, miután a hátsóvégtag- és keresztcsontelhalásban szenvedő állat már sem mozogni, sem enni nem volt hajlandó. Tetteit rengeteg újságcikk után sikeres regény, majd TV filmsorozat örökítette meg. Életéről film is készült Tuskó nevű fajtársa főszereplésével. Forrás: rendormuzeum.com

Külleme

Közép-nagy, erős kutya. Lehet hosszú- vagy rövid szőrű. Habár a fekete és a barna szín a leginkább meghatározó, számos színben és mintában előfordul, de ezek közül nem mindegyik elfogadott az FCI által. Színe fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világosszürkéig terjedő jegyekkel. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal.

Fekete németjuhász fekszik a fűben
A fekete egy elfogadott színváltozata a fajtának

Jelleme

Nincs még egy olyan kutyafajta, amelyet ilyen sok területen lehet alkalmazni. Eredetileg pásztorkutyának tenyésztették, a feladata a bárányok őrzése és figyelése volt. Manapság legtöbbször a rendőrségnél, a hadseregben és a határvédelemnél alkalmazzák, mint őrző-védőkutyát. Sokszor mentőkutyaként, terápiás kutyaként, vakvezetőként vagy lavinamentő kutyaként dolgozik. Nem csak a hazájában számít a legnépszerűbb szolgálati kutyának, hanem világszerte egyaránt. Ezt a bátor, kitartó és megbízható kutyát semmilyen ember vagy gép nem tudja helyettesíteni. Ösztönei, terhelhetősége és magabiztossága legendás. Magas intelligenciájának, tanulási képességeinek és kiemelkedő munkakedvének köszönhetően nagyon könnyen vesz minden új kihívást, ezért szinte minden munkára alkalmas. Nagyon emberbarát, mindig hűen, lojálisan és megbízhatóan áll gazdája oldalán. Kellemes társ a háznál, imádja a gyermekeket. Robusztusságának, munkaképességeinek, megbízhatóságának és engedelmességének kombinációja teszi a fajtát ilyen kedvelté és e tulajdonságok miatt alkalmas a legkülönfélébb feladatokra is.

Tökéletes családi kutyák

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens és dolgozni akaró kutyaként szüksége van a mindennapos foglalkoztatásra. Minden nap igényli a szellemi és fizikai lefárasztást. Kölyökkorától érdemes nagy hangsúlyt fektetni a szocializációra, minél több helyzetre felkészíteni, megismertetni más emberekkel, kutyákkal. A kutyaiskolát is biztosan élvezni fogja, ez különösen ajánlott kezdő gazdiknak!

Németjuhász kölyök gyerek ölében
A jól nevelt Németjuhász tökéletes társa lehet a gyerekeknek

Ápolása, kozmetika

Ez a fajta könnyen gondozható. Naponta egyszer egy vakaróval át kell húzni majd kikefélni a szőrzetét, szükség esetén az ujjra húzott gézzel kitisztítani a fülét. A szemváladékot papír zsebkendővel letörölni. A kutyát fürdetni általában nem kell, csak ha az állatorvos javasolja, vedlik vagy élősködőt kell kiirtani, illetve ha belefeküdt valamilyen bűzös dologba (egyes kutyák a saját szaguk elfedése céljából tesznek ilyet). A fogkő elkerülése érdekében marhacsontot vagy száraz kenyeret rágjon a kutya. Ha mégis van fogkő, azt akár körömmel is le lehet kaparni. A karmok egy sokat mozgó kutyánál kopnak, de ha szükséges, egy durva reszelővel le kell koptatni azokat. Amennyiben a bűzmirigy megtelik vagy begyullad, a kutya "szánkázással" jelzi ezt. Ilyenkor forduljunk állatorvosunkhoz. Bármilyen probléma adódik, és a kutyatartó nem tudja megoldani, keresse fel az állatorvost, ne kezdje otthon "gyógyítani" a kutyát.

Kölyök németjuhász
Ápolása nem bonyolult
Kiállítás győztes németjuhász
Nemcsak szépek, de sokoldalú tehetségek is

Fajtabetegségek

  • Überreiter szindróma/ Szaruhártya-gyulladás: Tünetek: először matt, később zavaros szaruhártya, amely pirosodni kezd, majd sötétbarna pigmentszemcsék lesznek láthatóak. Zseblámpa fénye mellett mindez észrevehető.
  • Gyomorcsavarodás: A németjuhászoknak mély a mellkasa, ezért hajlamos a gyomorcsavarodásra.
  • Bél összecsúszás: az egyik bélszakasz belecsúszhat másikba, akár egy teleszkóp. Az ok: a bélszakasz bénulása, amely leginkább a 4-10 hónapos kutyákat fenyegeti. Tünetek: puha vagy folyós széklet, melyben vérnyomok is lehetnek, gyakori székelési inger, ezt követően székrekedés, gyors fogyás.
  • Krónikus exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség: Tünetei: hasmenés, éhség, folyamatos lesoványodás. A széklet habos, csillogó, savanyú szagú, emésztetlen táplálékrészeket tartalmazó. Ha a kutya nagy zsírtartalmú táplálékot evett, a széklet szürke vagy ólomszínű. A rossz emésztés miatt a kutya állandóan éhes, a saját emésztetlen székletét is elfogyasztja.
  • Gyulladásos ízületi megbetegedések: (Sok kutyás inkább a betegség latin nevét (arthritis > artritisz) használja a hosszabb magyar megfelelő helyett.) A betegség egyszerre több ízületet is megtámadhat (polyarthritis > sokízületi gyulladás). Tünetek: A kutya nehezen tápászkodik fel, erős fájdalmai vannak, ügetés vagy futás közben fel-felsír, nincs kedve mozogni, az ízületek gyakran megdagadnak, melegebbek a környező testrészeknél. A betegség lázzal is járhat. A gyógyulás hosszú ideig tart.
  • Artrózis, azaz porckopás
  • Csípőízületi diszplázia
  • Degeneratív gerincvelőbántalom (degenerative myelopathy)
Kölyök és növendék németjuhász
Akad néhány jellemző betegsége a fajtának

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ezt a fajtát sem kerülte el sajnos a szaporítók érdeklődése ezért megbízható tenyésztőtől vegyünk csak kölyköt. Kizárólag oltott, féreghajtott kis kutyát vegyünk aki rendelkezik törzskönyvvel. Egy tenyésztő korának megfelelő oltottsággal adja csak haza kiskutyáit. Fontos, hogy nézzünk utána a kennelnek ahonnan a kölyköt szeretnénk. Érdemes lehet több tenyészőt is meglátogatni. Egy lelkiismeretes tenyésztő szívesen fogadja kenneljében a gazdi jelölteket akkor is, ha végül máshonnan vesz kiskutyát. Szívesen megmutatja kutyáit, nincs mit titkolnia. Lehetőleg nézzük meg a szülőket otthonukban (a tartási körülmények miatt) ahogy a kis kutya alom társait is (a viselkedésük és fejlettségi szintjük miatt). Törzskönyv nélkül ne vegyünk kölyköt!

Kölyök németjuhász
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát

Tenyészet

1989 évtől aktívan kutyázok így elmondhatom, hogy soha senki és semmi nem helyettesítheti azt a szeretetet, amit az állatok adhatnak nekünk embereknek. 25 éve tenyésztek kutyát. 15 évig Berger De Brie (Briard) aztán 10 éve Hosszúszőrű Németjuhászt. Mindig is volt a családban németjuhász - ugye anno még a hosszú szőrűt nem lehetett törzskönyvezni így - az első törzskönyves kutyáimat 10 éve vettem meg, aztán jöttek sorra. Elkezdtem járni FCI kiállításokra és klubkiállításokra. Rá kellett jönnöm, hogy ezt a fajtát tenyészteni nem olyan könnyű mint azt sokan gondolják. 9 év alatt megtanultam sok mindent, másoktól és saját káromon is. Születéstől a munkavizsgáig, a kiállításokig sok munka, idő és pénz, lemondás a szabadidőről sokszor a családi összejövetelekről. Nyaralni 6 éve nem voltam. Ezt becsülettel végig csinálni csak fanatikusan lehet. Szeretni a fajtát, a felnevelt kutyákat életük végéig nevelni, gondozni, szeretetben tartani.

Gyakran ismételt kérdések

Ez a fajta rendkívül intelligens és hihetetlen munkakedvvel megáldott, de amennyiben a gazdinak még nincs tapasztalata velük úgy érdemes lehet szakértő kiképző segítségét kérni.

Egy jól nevelt, kiegyensúlyozott Németjuhász tökéletes társa lehet a gyerekeknek.

Igen. Nagyon fejlett őrző-védő képességekkel rendelkeznek ezek a kutyák.

A bemutatót Maros Ildikónak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Elmondhatom, hogy soha senki és semmi nem helyettesítheti azt a szeretetet, amit az állatok adhatnak nekünk embereknek.
Image Description
Ildikó Maros — Vom Xonic Team