Ha a macska csokit evett

Ha a macska csokit evett

Mi a teendő, ha a macska csokit evett?

A csokoládé macskák számára ugyanúgy mérgező, mint a kutyák számára. A csokoládéban található teobromint az emberi szervezet minden gond nélkül lebontja viszonylag gyorsan. Kedvenceink veséjét viszont rendkívüli módon megterheli és akár 20 órán át dolgozhat a szervezetük a lebontásával. Ugyanúgy, mint a kutyáknál, a cicáknál is a fekete csokoládé a legveszélyesebb, minél magasabb az édesség kakaó tartalma annál mérgezőbb állatainkra. A fehér csokoládé általában nem okoz gondot, bár jót sem tesz, így azt se adjunk cicánknak. A tejcsokoládé is halálos lehet, de nagyobb mennyiséget kell megegyen belőle kedvencünk, mint az étcsokiból.

 Testtömeg kilogrammonként 100-150 mg teobromin a halálos. Fekete csokiból néhány kocka, tejcsokoládéból, mondjuk egy fél tábla csokoládéban található meg ekkora mennyiség. Azonban ennél kevesebb csoki is vese károsító lehet. Az elfogyasztott mennyiségen kívül számít az egyéni érzékenység és természetesen a testsúly is.

bonbon
Forrás: canva.com

Csokoládé mérgezés tünetei cicáknál

Hasfájás, hányás, hasmenés, szomjúság, gyakori vizelés, hiperaktivitás, tudatzavar, görcsrohamok, izom merevség, szívritmus zavar, szapora szívverés, légzési nehézségek, ájulás, kóma, szív megállás.

Mi a teendő, ha a macska csokit evett?

Amennyiben épp láttuk, hogy megeszi, úgy azonnal vigyük orvoshoz hánytatásra. Ha később derül ki, hogy hozzáfért a csokihoz akkor is azonnal orvoshoz kell vinni, de ekkor már intenzív infúziós kezelésre, vesetámogató kezelésre lesz szüksége cicánknak. Nem győzöm hangsúlyozni, számít az egyéni érzékenység is így ne kezdjük el otthon számolgatni, hogy csak x kocka csokit evett meg akkor nem is kell orvoshoz menni. Egy gyors vérvételből megmondja az állatorvos mennyire nagy a baj és annak függvényében javasol kezelést.

macskakórház
Forrás: canva.com

A cicák nem érzik az édes ízt, de egyes cicák szeretik a csokit, az éhes macska pedig mindent is szeret, így mindig jól zárjuk el az édességeket kedvenceink elől.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek