Hasnyálmirigy gyulladás kutyáknál

Hasnyálmirigy gyulladás kutyáknál

A hasnyálmirigy gyulladás kutyáknál gyakori betegség és sajnos sokszor a gazdik hibája. A cicáknál viszonylag ritka az előfordulása. Ennek oka talán az lehet, hogy a kutyákat hajlamosak össze-vissza etetni a gazdák, míg a cicák ennél általában válogatósabbak. 

Mit csinál a hasnyálmirigy?

Fő feladata az inzulin termelése, ami a megfelelő vércukorszinthez szükséges és emésztő enzimek, hormonok termelése.

Hogyan alakul ki a hasnyálmirigy gyulladás?

Leggyakrabban zsíros, fűszeres étel elfogyasztásával. Nem véletlen, hogy karácsony környékén gyakran kerülnek orvoshoz a kutyák ezzel a betegséggel. Ilyenkor hajlamosak a gazdik engedni a nem etetjük a kutyát az asztalról szabályból és ez sajnos időnként hasnyálmirigy gyulladáshoz vezet. Ez egy igen fájdalmas és súlyos betegség, ami intenzív kórházi kezelést igényel és a gyógyulást követően egész életen át tartó diétát. Sajnos, ha már egyszer volt gond ezzel a szervvel, onnantól még érzékenyebbé válik és kedvencünknek gastrointestinal tápot kell ennie élete végéig, a kiújulást megelőzendő. Az összevissza etetés mellett hajlamosító tényezők még a cukorbetegség, a túlsúly és a hasi trauma is.

labrador fekszik az ágyban
A hasnyálmirigy gyulladás leggyakoribb oka az össze-vissza etetés

Tünetei

Hasi fájdalom, ami miatt akár púpos testtartás, légzési nehézség is jelentkezhet. Hányás, hasmenés, ezek következményeként kiszáradás. Étvágytalanság, láz és általános rosszul lét.

Az orvosnál

A diagnózis felállítása fizikális vizsgálat, ultrahang és vérvizsgálat alapján történik. A kezelés során napokig infúziós kezelést, lázcsillapítót, fájdalom- és gyulladáscsökkentőt kap és mikor már tud enni a kutya akkor napi öt-hatszori kisadagokban etetést, már a diéta megkezdésével.

A diéta gastrointestinal, gyomor- és bélkímélő gyógytápot jelent, amit egész életében tartani kell. És semmi nasi, falatka az asztaltól. Sajnos, ha már egyszer volt ilyen betegsége kedvencünknek akkor könnyen újra megtörténhet így jutalomfalatból is csak ’gastrot’ kaphat. A jó hír, hogy a gastrointestinal tápok legtöbbje finom!

kutyatáp tálban
Ez a betegség életre szóló diétát jelent

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek