Kutyák cukorbetegsége

Kutyák cukorbetegsége

A kutyák cukorbetegsége igen gyakori, főként időskorban. A kialakulásához hasonló tényezők vezetnek, mint az embereknél.

Mi is a cukorbetegség?

A szervezet egyik legfontosabb energiaforrása a cukor melynek felvételében a hasnyálmirigy által termelt inzulinnak van jelentős szerepe. Amennyiben ez az inzulin termelés csökken vagy leáll, úgy a sejtek és ezáltal a szervek nem jutnak elegendő cukorhoz, ami akadályozza a működésüket. A cukor a vérben marad (megnő a vércukorszint), ami a kiválasztás során a vizelettel kiürül a szervezetből így a sejtek a cukorhiány miatt a zsírok és fehérjék lebontásával próbálnak energiához jutni. Ez szervi-, agyi-, idegkárosodáshoz vezet.

fekete kutya a szobában
A cukorbetegség nem ritka idős kutyáknál

Tünetei

Az első és legjellemzőbb tünet a megnövekedett vízivás és gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés, emellett gyengeség, fáradtság, fogyás, a szőr állapotának romlása, homályos tekintet, később látásromlás, állandó éhség is felléphet.

Ahogyan az embereknél úgy a kutyáknál is gyakran az idős és/vagy túlsúlyos egyedeket érint ez a betegség, de nyilván hajlam kérdése is.

túlsúlyos fehér kutya fekszik az utcán
A túlsúly az egyik hajlamosító tényező

Cukorbeteg kutya igényei

A diagnosztizált cukros kutyának az emberekhez hasonló szigorú diétára, állandó vércukorszint mérésre és inzulin injekciókra van szüksége. Fontos, hogy mikor, mennyi és milyen összetételű ételt kap a kutya. Ezt hatékonyan diabéteszes táp etetésével és minden nap esetenként többszöri vércukorszint méréssel lehet menedzselni. A gazdinak otthon kell mérnie a kutya vércukorszintjét egy embereknek készült vércukorszint mérővel. Ehhez a kutya ínyét vagy a fülét kell megkarcolni egy tűvel és néhány csepp vért cseppenteni a műszer kontroll csíkjára. Ezt a kutya hamar megszokja, bár nyilván nem szereti, de enélkül nem lehet beállítani és pontosan szinten tartani kedvencünk vércukorszintjét. Érdemes lehet táblázatban vezetni, hogy a napi többszöri mérések során miként alakult a cukorszint és feljegyezni azt is, hogy ehhez mikor és mennyi tápot kapott a kutya. Ily módon az orvosnak is pontos információt tud adni a gazda a kontroll vizsgálatokkor és a megfelelő inzulin mennyiség beállítását is megkönnyíti.

Mint minden betegségnél a korai tünetek időben történő felismerése itt is nagyon fontos.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek