Túlsúlyos kutya lefogyasztása

Túlsúlyos kutya lefogyasztása

Sok gazdi nem is tudja, hogy túlsúlyos a kutyája, míg az állatorvos vagy egy másik gazdi szóvá nem teszi.

Vannak kutyusok akiknél fokozottabban figyelni kell a súlyukra

Hízásra hajlamos kutyafajták

Sok gazdi nem is tudja, hogy túlsúlyos kutya, míg az állatorvos vagy egy másik kutya tulajdonos szóvá nem teszi. Vannak fajták, amiknél tényleg nehéz lehet megítélni jó súlyban van e a kutya. Ennek egyik oka, hogy bizonyos fajták képviselői között nagyobb számban találhatunk kicsit vagy határozottan túlsúlyos egyedeket és a gazdi esetleg azt gondolja, hogy ez a normális alkat. Tipikus példái ennek a <strong>bulldogok bulldogok, a <strong>Labradorok Labradorok, a <strong>Mopszok Mopszok, de akár a <strong>Golden</strong> <strong>retriever Golden retriever is. Míg egy vizsláról vizsláról azonnal megmondja a laikus, hogy bizony van rajta felesleg addig ezen fajtáknál ez nem biztos, hogy így van. A hízásra hajlamos kutyusoknál (pl. corgi corgi) nagyon oda kell figyelni az ételadagjukra és a nassolásra. Nekik tanácsos lehet fogyókúrás jutalomfalatot beszerezni megelőzendő az elhízást.

Egészséges súlyban lévő Mopsz
A Mopszoknál nagyon oda kell figyelni az egészséges súly megtartására
A testalkat árulkodóbb lehet, mint amit a mérleg mutat

Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám?

Túlsúlyos kutya felismerése

 Van egy nagyon egyszerű, minden fajtára ugyanúgy igaz arányszabály. Mégpedig, hogy a kutyának legyen bordája és dereka. Bármelyik kutyáról azonnal megmondható jó súlyban van e, vagy esetleg híznia, fogynia kell e. A bordákra vonatkozó szabály, hogy kedvencünk akkor van jó kondiban, ha bordái nem láthatóak, de kitapinthatóak. Ha látszanak a bordái akkor kicsit híznia kell, ha simogatással nem érezhetőek akkor fogynia. Ennyire egyszerű. A derekára vonatkozó szabály, hogy a horpasza legyen keskenyebb, mint a bordák síkja. Röviden: legyen dereka. Ez igaz a bulldogokra, az agarakra, a labradorokra, a tacskókra minden kutyafajtára. Ezt a két szabályt figyelembe véve még időben elkapható egy esetleges elhízás. És minimális módosítással a vacsora adagon rövid időn belül egészséges súlyba kerülhet kutyusunk.

Kissé túlsúlyos Angol bulldog
Egy kis oda figyeléssel a bulldogoknál is elkerülhető az elhízás
Túlsúlyos kutya lehetséges egészségügyi problémái

Az elhízás és a túlsúly veszélyei kutyáknál

Kedvenceinknél ugyanolyan veszélyei vannak a túlsúlynak, mint nálunk embereknél. Nevezetesen cukorbetegség, szívbetegség, vérnyomás problémák, ízületi és egyéb mozgásszervi problémák. Az elhízás bizonyos fajtabetegségeknél is súlyosbító körülmény például a diszpláziánál, gerinc problémáknál. Egy diszpláziás vagy arra hajlamos kutyus mindig legyen inkább picit vékonyabb, mintsem egy két kilóval súlyosabb. 

Kutya ételadag beállítása

Mennyi étel a túl sok étel kutyusunknak?

Nehéz megmondani mennyi a kutya optimális ételadagja, mivel minden kutyus más. Más az energiaszintjük, az anyagcseréjük mint fajtársaiké. Ahogy nálunk embereknél is eltérőek ezek a dolgok. Van aki eszik egy szelet csokit és meghízik, míg más azt és annyit eszik amennyit és amikor akar. Más anyagcsere, más energiaszint, más életmód. Mi sem vagyunk egyformák, ők sem azok. Nem lehet azt mondani, hogy, ha adott fajta kutyának X gramm száraztápot adunk akkor egész életében kitűnő súlyban lesz. Viszont nem nehéz belőni, hogy a mi kutyusunknak mi a megfelelő vacsora adag. Ha figyelünk a bordák és derék szabályra akkor kisebb súly változásokat is hamar észre tudunk venni és nem lesz szükség drasztikus fogyókúrára, mert megelőzhetjük kedvencünk túlsúlyossá válását. Emellett a kor előre haladtával is változik a tápanyagigény. A tápokon feltüntetett mennyiség csak iránymutató, ha az ajánlott mennyiséggel fogy vagy hízik kedvencünk akkor érdemes attól eltérni.

Diéta kutyáknak

Kutya fogyókúra

Nagyon fontos, hogy ha fogyókúrára kerül sor akkor lépésről-lépésre fogyasszuk le kedvencünket. A hirtelen fogyás náluk is egészségügyi problémákat okozhat és emellett az sem kell, hogy éhezzen kutyusunk. Érdemes 10-20%-kal csökkenteni az ételadagját. Vagy megváltoztatni annak összetételét, házi kosztos etetés esetén növeljük a zöldség arányát és csökkentsük a szénhidrátot. Ha egészségi állapota és kora engedi sétáljunk többet kutyusunkkal vagy hordjuk el úszni, hogy segítsük a fogyását. És legyünk erősek, ha kéreget. Még egy kutya se halt éhen, mert nem kapott egy kocka sajtot, vagy egy karika virslit az asztalnál. Kiváló minőségű fogyókúrás tápokat lehet kapni elhízott kutyusok számára. Amennyiben emellett döntünk akkor is figyeljünk az adagok kimérésére, az útmutató ezen is csupán javaslat és ne adjunk más kiegészítő tápot vagy köretet a diétás eledel mellé.

Fekvő labrador
Labradoroknál a kor előre haladtával kiemelten figyeljünk súlyukra

Ahogy nálunk embereknél úgy kedvenceinknél is könnyebb megőrizni az egészséges testsúlyt, mint megszabadulni a feleslegtől.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

1 kommentek

  • AN
    Antal Nagy 2022. 02. 06. - 20:35

    Nagyon értékes cikk, de én még mindenképp kiegészíteném a fogyás részével is. Arról itt találtam hosszab nagyon hasznos leírást: https://cricksydog.hu/fogyas-elhizott-kutyaknal/