Hőguta macskáknál

Hőguta macskáknál

A hőguta macskáknál is nagyon gyakori nem csak kutyáknál. A nyári melegben nagyon gyorsan túl melegednek a cicák, a kis testtömegükkel még gyorsabban, mint egy nagyobb állat. Ahogyan a kutyáknál, úgy náluk is fokozott veszélynek vannak kitéve a hosszúszőrű macskák, a fekete bundájúak, illetve az idős, beteg állatok. 

Fokozott veszélynek vannak kitéve a legyengült, beteg cicák, illetve a nagyon idősek ők ugyanis lehetséges, hogy nem tudnak időben hűvös helyet keresni, ha már érzik, hogy melegük van. Arról már nem is beszélve, ha nincs elég vizük vagy egyáltalán nincs hova elbújjanak a meleg elől, például egy cica kennelben. Az is tévedés, hogy a nagy bunda minden esetben hőszigetel, éppen ellenkezőleg. A macskák normál test hője 38-39,3 Celsius fok között van. Ennél alacsonyabb vagy magasabb testhő nem normális. A kutyák és macskák szervezete nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a hőmérséklet változáshoz, mint a miénk. A párás meleg még nagyobb veszélyt jelent. Nagyon fontos, hogy a kerti cicáknak legyen egy hűvös, védett pihenőhelye és elegendő friss vize a nyári napokon. Amennyiben macska kifutónk van úgy azt úgy alakítsuk ki, hogy mind a meleg, mind a hideg ellen védelmet nyújtson. A rövidorrú cicákra is fokozottan figyeljünk nyáron. Ha lehet inkább a hűvös lakásban legyenek az állataink míg dolgozunk, ne a kertben vagy a kifutóban.

Alapszabályok nyáron

Nyáron nem hagyunk állatot a kocsiban. 5-10 perc is elég, hogy baj legyen. A kertben legyen árnyékos, hűs pihenő helye kedvencünknek és elegendő friss vize. Fokozottan figyeljünk idős, rövidorrú (Perzsa, Brit, Skót cicák), szívbeteg, hosszú szőrű és fekete bundájú kutyánkra, cicánkra. Az idős, beteg állatok nem biztos, hogy el tudnak menni a hűvös, árnyékos helyükig így őket naponta többször ellenőrizzük, hogy jól vannak e.

Macska a teraszon
Mindig legyen árnyékos helye cicánknak

Mi történik mikor hőgutát kap kedvencünk?

Mint tudjuk, ha cicánknak, kutyánknak melege van liheg, ezzel tudják lehűteni a szervezetüket. Igen ám, de hőguta esetén a fokozott lihegés, zihálás fokozott munkát jelent a légző izmok számára. Ez a fokozott izommunka pedig hőtermeléssel jár. Tehát az egyetlen eszköz, amivel hűteni tudja magát kedvencünk, hőt termel. A megemelkedett hőmérséklet hatására az enzimek kicsapódnak a szervezetben és visszafordíthatatlanul károsodnak. Ilyenkor a szervek ödémásodnak, besűrűsödik a vér, ami lelassítja a keringést, ami végül leáll. Sokkos állapot alakul ki és a létfontosságú szervek károsodnak. Ezért nagyon fontos ilyenkor a sokktalanítás, rengeteg hideg infúzió adásával. A tünetek: lihegés, zihálás, pánik, izgatottság, majd bágyadtság, ájulás, tudatzavar, összeesés, szédülés. Az állat ínye sötét vörös majd lilás lesz a sokk beálltakor pedig elfehéredik. A hőguta első jeleinél vigyük hűvös helyre kedvencünket és kezdjük el fokozatosan lehűteni őket.

Macska fekszik a térkövön
Fokozottan figyeljünk, idős, beteg állatainkra a kánikulában

Mit tehetünk, ha hőgutát kapott cicánk?

Elsősegélyként kezdjük el intenzíven hűteni az állatot. Ha tud inni, itassuk meg, ha nem akkor ne erőltessük, mert félre nyel. Vizes lepedőbe tekerve kedvencünket induljunk el vele az orvoshoz, hogy mielőbb megkezdhessék az intenzív infúziós kezelést. Otthon ezt nem fogjuk megoldani. Nagy melegben fokozottan figyeljünk kedvenceink biztonságára. Amennyiben hőgutára gyanakszunk akkor azonnal vigyük orvoshoz cicánkat.

A hőguta megelőzősére vehetünk kinti cicáinknak hűsítő matracot amire bármikor ráfekhetnek a kánikulában. Ez az autóban is nagyon hasznos a nyári napokon. Tegyük a hűsítő matracot a cicahordozóba így kevésbé lesz melege cicánknak a kocsiban. Emellett minél nagyobb tálban tegyünk ki nekik friss vizet.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek