Kutya sétáltatás

Kutya sétáltatás

A kutya sétáltatás igazi élmény és kikapcsolódás mind az állat, mind a gazda számára. Lehet családi program, baráti program. De néha a legjobb, ha csak kettesben lehet a gazdi és a kutya. Semmi nem építi úgy ember és kutya kapcsolatát, mint a minden napos közös csavargás.

De miért is fontos kutyánknak, hogy elvigyük sétálni? Miért nem elég, ha annyi időre viszem le míg elvégzi a dolgát? És különben is akkora kertem van, hogy már abban elfárad, ha kétszer körbe futja.

Főként kis testű kutyák szoktak olyan pechesek lenni, hogy a gazdájuk csak annyi időre viszi le őket míg a ház mellett elintézik a dolgukat. Ezzel épp csak a legizgalmasabb részét vesszük el kutyusunk életének. Mikor barátokat szerezhet a parkban, találkozhat más emberekkel, kutyákkal, cicákkal. Futkározhat, ismerkedhet, kalandozhat.

erdei kutya séta
A kis testű kutyusok is igénylik a sétát

Ingerek érhetik, amik lefárasztják az elméjét. Ahogyan nekünk embereknek úgy nekik is szükségük van az új élményekre. A különbség talán csak annyi, hogy nekik a napi 2-3 séta is van akkor élmény, mint nekünk egy utazás vagy bulizás. Attól, hogy kutyusunk kicsi attól még kutya. Vannak igényei! És van lába! És szeretné is használni. Semmikép ne vegyen kutyát, aki nem akar minden nap sétálni. Persze fajtánkként eltérnek a kutyák séta igényei, hogy mekkora távot szeretne mozogni (például egy husky husky vagy egy malamut malamut több km-t  igényel minden nap), mekkora intenzitással és mennyi szellemi feladattal. Függ a fajtától is például egy malit malit vagy egy belga juhászt belga juhászt nem kérdés, hogy aktívan kell fárasztani minden nap. És persze ezeket a kor és egészségi állapot is befolyásolja.

Ott van neki a kert

Ez talán a legnépszerűbb kifogás arra, miért nem sétáltatják sokan a kutyát. Igen ott van és nagyszerű, hogy van kert, biztosan szereti is Buksi, hogy kimehet őrjöngeni, házat őrizni, ásni, napozni, de az csak egy kert. És kis túlzással mindegy, hogy 20 nm vagy 2000 nm. Ugyanis nem adja meg a vándorlás, a felfedezés élményét kutyusunknak. Sem a falkaélményt, hogy a gazdájával, családjával együtt vág neki a kalandnak. Arról nem is beszélve, hogy tisztelet a kivételnek sokszor ezek a kutyusok lesznek azok, akik aztán annyi időre látják gazdáikat míg azok haza érve kiszállnak a kocsiból és bemennek a házba.

Border Collie szőkésben
A kert nem helyettesíti a közös sétát

Kutyánk nem kerti dísz, hanem családtag és mint a család minden tagjának neki is vannak igényei. Vegyük ezeket figyelembe elvégre mi választottuk őt a családunk tagjának, nem pedig ő minket.

Jótékony hatásai

A séta talán legnagyobb előnye a kutya-gazdi kapcsolat építése. Emellett alkalmat ad egy kis tanulásra is. Tudjuk gyakorolni közben az alap engedelmességet. Van hely játszani, futni kutyusunkkal. Lehetőséget teremt mind kedvencünk, mind a mi számunkra az ismerkedésre, új helyek felfedezésére és a kikapcsolódásra. Amellett, hogy testileg lefárasztja kedvencünket, az agya is folyamatosan dolgozik. És a fáradt eb a boldog eb. A nem sétáltatott kutyusok hajlamosabbak a szorongásra, rombolásra, viselkedési zavarok produkálására, szökésre, emellett bizalmatlanabbak az idegenekkel.

Birkozó kutyák
A kutyáknak is szükségük van a társaságra
Kölyökkutya

Fontos, hogy a kölyök számára pozitív élménnyé tegyük a sétát, sok játékkal, dicsérettel. A kölyökkori oltások megkapása előtt azonban nem szabad kivinni kiskutyánkat kertből, lakásból (ez utóbbiból maximum a dolgát elvégezni) ugyanis míg nincsenek meg a kötelező oltásai addig nincs védve a kölyköket fenyegető (gyakran halálos) fertőzőbetegségek ellen. Azonban miután oltásait megkapta irány a kutyafuttató, a mező, az erdő, a park! És kezdhetjük is a kölyökkori szocializációt. Nagyon fontos, hogy minél több emberrel, állattal, szituációval megismertessük a kiskutyát így segítve elő, hogy kiegyensúlyozott, magabiztos felnőtt kutyus váljon belőle.

Félős ebek

A félős ebeknek is jót tud tenni a séta. Lehetőséget teremt nekik a különböző ingerekhez való hozzászokásra. Amennyiben kedvencünk hajlamos megijedni, pánikolni úgy fontos, hogy olyan nyakörvbe, hámba sétáltassuk, amiből nem tudja kirántani magát. És mindig tegyük pórázra, ha várhatóan számára ijesztő helyen haladunk el.

Kultúrált séta
  • Fontos, hogy kutyánk tudjon kultúráltan sétálni.
  • Azaz nem megijesztve embereket, más kutyákat.
  • Nem ugrálva idegenekre, pláne nem gyerekekre, ők ugyanis könnyen megijedhetnek, megsérülhetnek.
  • Harapásra hajlamos ebekre tegyünk szájkosarat.
  • Mindig szedjük össze a kutyapiszkot, nincs is annál kellemetlenebb, mint mikor bele lép az ember.
  • Ne engedjük rá kedvencünket idegen kutyákra akkor sem, ha a mi kutyánk nem bánt, ugyanis nem tudhatjuk a másik kutya hogyan reagál. Lehetséges, hogy megijed tőle, megtámadja a mi kutyusunkat, vagy csak nevelés alatt áll és csak megzavarnánk a tanulást. 
  • De ha például mozgásszervi problémája van vagy műtve volt akkor fájdalmat is okozhat neki kutyánk, ha szeretetből ráugrik.
  • Minden esetben kérdezzük meg oda mehet e kutyánk és tartsuk tiszteletben, ha a másik gazda nemet mond.
Gyerek, kutyával
Fontos, hogy megtanítsuk kutyusunkat, hogy kell viselkedni az utcán
Különféle helyek, helyzetek amikben boldogulnia kell kedvencünknek

A séta akkor a legnagyobb élmény, amikor kutyánk már szófogadó és nem kell vele egész séta alatt veszekedni. Ennek előfeltétele az alapengedelmesség megtanulása akár kutyaiskolában akár otthon tanítással. Ennek érdekében minél hamarabb meg kell tanítani kedvencünket különböző környezetben sétálni. Erdőn, mezőn, hogy ne menjen el se egy érdekes szag, se vad után! Nagyon veszélyes, ha kutyánk megindul a világba a vadászat hevében beleléphet egy gödörbe és megsérülhet! Lelőheti a vadász! De amennyiben egy anyaállattal vagy egy vaddisznóval akad össze akkor alul is maradhat egy összetűzésben. A városban meg kell tanítani neki, hogy ne lépjen le az úttestre. Ne fusson el egy macska után. Engedély nélkül ne menjen idegen kutyákhoz, gyerekekhez. Ne ugasson meg senkit és ne ugorjon rá senkire. És természetesen, hogy biztonsággal behívható legyen.

Akita és gazdája a molón
Igazi élmény kutyánkkal kirándulni

Jó, ha tudod

Amennyiben egy eb pórázán sárga szalag van az azt jelenti, hogy ne engedd oda hozzá kutyusodat. A sárga szalag jelentése: "A kutyának térre van szüksége és csak óvatosan közelítsétek meg!" Ennek oka lehet egészségügyi probléma, agresszió, félénkség, stb.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek