Kutyatartás

Kutyatartás

Kutyatartás költségei, kutya választás, ivartalanítás, gyakori kutya betegségek, kutyaiskola fontossága, etetés, kerti lét vagy szoba lét, időskor. És egyéb fontos tudnivalók gazdiknak és leendő gazdiknak.

Milyen kutya illik hozzánk?

Kölyök vásárlása

Amennyiben kölyökkutya beszerzésén gondolkodunk először is őszintén be kell lássuk milyen kutya illik a családba. Ha szerencsénk van 10-15 évre választunk társat magunk mellé és sok mindentől függ mennyire lesz ez harmonikus 15 év. Vegyük számításba a fajta általános energiaszintjét, mozgásigényét, a méretét, azt, hogy mennyire kozmetika igényes, mennyire egészséges és milyen speciális igényei lehetnek. Ehhez érdemes minden kiszemelt fajtáról elolvasni a tudnivalókat és több tenyésztőt is felhívni a felmerülő kérdéseinkkel.

Felnőtt vagy kölyökkutya örökbefogadása

Amennyiben örökbefogadnánk vásárlás helyett úgy ne az első kutyát hozzuk ki a menhelyről, akit meglátunk. Látogassunk el több alkalommal a menhelyre/ menhelyekre, vigyük ki sétálni a nekünk szimpatikus kutyákat. Akár önkénteskedhetünk is hétvégente, hogy minél több kutyát megismerjünk adott menhelyen. Így nagyobb eséllyel találjuk meg az igazit.

Kölyökkutya szétrágott párnaromokkal_forrás: rachaelrayshow.com
Amennyiben kölyökkutyát viszünk haza jó eséllyel lesz, hogy ilyesmi látványra érünk haza_forrás: rachaelrayshow.com

Kutya oltások

Amennyiben kölyökkutyát veszünk magunkhoz úgy a kölyökkori oltási sort végig kell csinálnunk vele.

A leggyakoribb kölyökkori oltási program a következő

Hat hetes kor körül egy Parvo oltás, 8 hetesen kombinált oltás, 10 hetesen Parvo, 12 hetesen kombinált, 14 hetesen Veszettség, majd rá 6 hónapra veszettség ismétlő és élete végéig évenként ismételt egy alkalommal beadott Veszettség-kombinált oltás. A kölyök kora, illetve betegség módosíthatja az oltási sort ilyenkor az orvos javasolni fog egy ehhez nagyon hasonló oltási programot. A kis kutya az első veszettség oltása után mehet először kutya közösségbe, illetve sétálni. 

Felnőtt kutya oltása

Felnőtt állat örökbefogadásakor amennyiben tudjuk, hogy addig korrektül oltották akkor csak az évenkénti ismétlő oltást kell megkapja. Ha gyanú van rá, hogy a kölyökkori oltási programja hibádzott vagy, hogy több éve nem kapott éves oltást akkor az orvos javasolhatja, hogy rögtön kapjon egy vagy két alkalommal veszettség-kombináltat. (Persze kizárólag akkor, ha jelenleg nem beteg az állat, betegségre nem oltunk rá.)

Kölyök retriever
A kölyökkori oltások lesznek az első komolyabb kiadás új társunkkal kapcsolatban

Kutyák parazitái, amik ellen védekeznünk kell

Féreghajtás

Bélférgek elleni féreghajtás

A kölyökkutyákat 3 hónapos korukig 2 hetente kell féreghajtózni. 3-6 hónapos kor között 4 hetente, majd 3 havonta élete végéig.

Szívférgesség

A szívféreg a szúnyogok által terjesztett parazita, mely ellen egyes orvosok szerint szúnyogszezonban kell csak védekezni Márciustól-Októberig, mások szerint biztos, ami biztos egész évben. Nagyon fontos, hogy amennyiben eddig nem védekeztünk szívféreg ellen akkor mielőtt ezt elkezdjük szükség van egy pár ezer forintos, pár perces gyors tesztre és mikroszkópos vércsepp tesztre, különben veszélyes elkezdeni a szívféreg elleni féreghajtót. Amennyiben negatív lesz ez a szűrés úgy 28 naponta egy tabletta beadásával tudjuk megvédeni kutyánkat a szívférgességtől.

Kullancsok

Ma Magyarországon 12 hónapon át vannak kullancsok így az ellenük való védekezést télen sem szabad abbahagyni. A legnagyobb veszélyt a kullancsok által terjesztett Babézia jelenti kutyánkra nézve, ami egy életveszélyes megbetegedés. Az olcsó kullancs elleni szerek nem a legjobbak, nem véletlenül drágábbak a jók. Kérjük ki állatorvosunk véleményét melyik terméket ajánlja.

Bolhák

Minthogy kullancsok egész évben lehetnek így bolhák is. Bizony bolhát bárhol összeszedhet kedvencünk. A bolhásság egyértelmű kellemetlen mivolta mellett bélférgeket is terjesztenek ezek az élősködők. És a lakásból eltüntetni is nagyon kellemetlen és nehézkes folyamat így legjobb a megelőzés.

Vakaródzó kutya__forrás:wgvc.com.au
A bolhásság igen kellemetlen tud lenni_forrás:wgvc.com.au

Kutya etetése

Kutyatáp

Fontos, hogy ha kutyaeledeles táplálás mellett döntünk akkor kizárólag jó minőségű tápot adjunk kedvencünknek mindig a korának megfelelő terméket választva. A kis- és közepestestű kutyusok nagyjából egy éves korukig kapjanak kölyöktápot, a nagy-és óriás estűek pedig másfél éves korukig. Ezután váltsunk felnőtt tápra, időskorban pedig seniorra. Egy jó minőségű tápban minden szükséges tápanyag és vitamin megtalálható, kiegészítő vitamint csak orvosi utasításra adjunk kedvenceinknek.

Barf

Nagy divat manapság a Barf etetés. Amennyiben emellett döntünk, úgy ne csak a tenyésztőt vagy az eladót kérdezzük meg ennek mikéntjéről, hanem egy állatorvost is. Az állatorvososok sokszor nem javasolják ezt a fajta etetést vagy pedig azt mondják, hogy lehet Barf etetést választani, de nagyon nehéz jól csinálni. Nagyon alaposan járjunk utána milyen kiegészítő vitaminokra és tápanyagokra lehet szüksége a kutyának, ha ezt választjuk.

Házi koszt

A házi kosztos etetés szintén egy járható út. Itt is beszéljük meg az állatorvosunkkal mit ehet, és mit nem ehet a kutya és milyen arányban tartalmazzon kedvencünk vacsorája húst, zöldséget és szénhidrátot.

Evő kölyökkutyák_forrás: akc.org
A legkönnyebb módja az egészséges táplálásnak a jó minőségű táp etetése_forrás: akc.org

Kutyaiskola fontossága

Kölyökkutya

Amennyiben kölyökkutyát veszünk magunkhoz úgy meg van az a luxus, hogy mi ronthatjuk el őt! Na jó csak viccelek. Tehát kölyökkutya esetében meg van a lehetőségünk mindent jól csinálni. Jó, ha minél több helyzetre felkészítjük. Érdemes vele autózni, buszozni, minél több kutyával emberrel megismertetni, persze csak az oltások után. A kutyaiskola óriási előnye, hogy lehetőséget teremt a kölyökkori szocializációra és az alap vezényszavak megtanulására akkor mikor még a legfogékonyabb a kölyök agya.

Felnőtt kutya

Felnőtt kutya örökbefogadásánál is nagyon jó, ha együtt eljárunk kutyaiskolába még akkor is, ha a kutya már tudja a vezényszavakat és nekünk i s van már kutyás tapasztalatunk, ugyanis egy profi kiképző észrevehet olyan apróságokat a kutya-gazdi páros viselkedésében, amit a gazdi talán észre sem vesz, pedig fontos lehet. Emellett a legtöbb kutya és gazdi élvezi a kutyaiskolát és jót tesz a kapcsolatuknak.

A kutyaiskola kiválasztása

Vannak nagyon szuper kutyaiskolák és nagyon szuper kiképzők. Amennyiben úgy érezzük, hogy egy kutyaiskolában nem úgy bánnak a kutyával vagy velünk ahogy szeretnénk úgy nyugodtan keressünk másik helyet. Egy nem hozzáértő ember többet árthat a kutyának, mint amennyit használ. Az is igaz azonban, hogy lehetséges, hogy a kiképző tényleg szuper és úgy bánik a kutyával ahogy a kutya igényli ezért, ha kifogásunk van akkor szóljunk, kérdezzünk mit miért tesz a kiképző és hallgassunk az ösztöneinkre. Vannak fajta specifikus kiképzők és bizonyos viselkedési problémákra szakosodottak, ha úgy érezzük kutyánk ilyesfajta speciális törődést igényel akkor keressük meg a szakembert, akiben bízni tudunk. Nem muszáj az első kutyaiskolába bemenni, amit meglátunk, ahogy ott maradni sem muszáj, ha rossz érzésünk van. Nagyjából érdemes ezt úgy kezelni, mint hogy kire bízzuk a gyerekünk tanítását. Keressük meg a legjobbat és bízzunk az ösztöneinkben.

Kölyökkutya iskolapadon__forrás:mera-petfood.com
A kutyaiskolának több jótékony hatása is van_forrás:mera-petfood.com

Kertben vagy lakásban tartsuk a kutyát

Nos vannak fajták és egyedek, amik nem alkalmasak arra, hogy a kertben tartsuk őket és olyanok is, amiket tarthatunk kint. Általánosságban elmondható, hogy a kistestű, rövidszőrű kutyák nem tarthatóak kizárólag odakint. De ez nem jelenti azt, hogy minden nagytestű vagy hosszúszőrű alkalmas a kerti létre. A legtöbb kutya szívesebben van bent a lakásban gazdájával, mint egyedül a kertben. Kérdezzük mega tenyésztőt vagy a menhelyet, fajtamentő szervezetet, ahonnan elhoztuk a kutyát, hogy mit javasolnak, végül is ők ismerik az állatot. Amennyiben kerti kutyát szeretnénk tudni kell, hogy azt is minden nap sétáltatni kell és ugyanannyi törődésre van szüksége, mint szobában élő fajtársainak. Gondoskodjunk arról, hogy kutyánk ne tudjon megszökni, ne unatkozzon, ne legyen magányos és legyen időjárástól védett, kényelmes háza.

Kutya a kutyaágyban_architecturaldigest.in
A legtöbb kutya kitűnően tartható lakásban_forrás:architecturaldigest.in
Kutya a parkban_forrás:joincake.com
A kertben tartott kutyával ugyanannyit kell foglalkozni, mint egy lakásban élő társával_forrás:joincake.com

Kutyás sportok

Amennyiben közös sport tevékenységben gondolkodunk kutyusunkkal legyen az agility, dog dancing, futás stb. nagyon fontos, hogy kölyökkorban nem szabad elkezdeni az edzést. Ilyenkor még óvatosan szabad csak mozgatni a kölyköt ugyanis könnyen kárt tehetünk a fejlődő ízületekben, csontokban, izmokban. Érdemes lehet állatorvosunknak elmondani milyen sportban gondolkodunk, hogy megvizsgálhassa alkalmasak e az ízületei, a gerince, a szíve az adott sportra. Emellett fizioterapeuták már vállalnak felkészítő edzéseket, amivel megadhatjuk kutyánknak a kellő alap izomzatot és kondíciót mielőtt bedobjuk őt a mély vízbe.

Agilityző border collie__forrás: firstvet.com
Bármilyen sportot is szeretnénk űzni kedvencünkkel érdemes előtte állatorvossal konzultálni elkerülendő a sérüléseket_forrás: firstvet.com

Gyakori kutya betegségek

Tenyésztőtől vásárolt kiskutya jó eséllyel szűrve van számos betegségre, de sajnos még így is előfordulhatnak örökletes és szerzett problémák. Amennyiben nem tenyésztőtől vesszük a kutyát, hanem menhelyről, fajtamentőtől akkor is jó, ha tisztában vagyunk vele mik azok a betegségek melyekkel terhelt lehet a kutya. Keverék kutyákban is előfordulhatnak fajtabetegségek így érdemes utána olvasni a leggyakoribb problémáknak, hogy időben felismerjük, ha érintett kedvencünk és időben segíteni tudjunk rajta.

Gyakori betegségek, melyek lehetnek fajtaspecifikusak, egyed függők és tartási körülménytől függőek

Diszplázia például Berni pásztor Berni pásztor, Német juhász Német juhász és keverékei

Patellaficam pl.: Staffi Staffi, Yorki Yorki

PRA pl.: Gordon szetter Gordon szetter

Entropium, ectropium pl.: Mopsz Mopsz

Harmadik szemhéj előesés pl.: Cane Corso Cane Corso

Tacskóbénulás rövid lábú, hosszútestű kutyák, mint a Tacskó Tacskó

Allergia

Fogkövesség pl.: Yorki

Fülgyulladás pl.: Spániel Spániel

Elhízás pl.: Labrador Labrador,  Francia bulldog Francia bulldog

Gyomorcsavarodás mély mellkasú fajták, mint a Dobermann Dobermann

Amennyiben tudjuk, hogy kutyánk melyik betegségnek van esetleg kitéve akkor tehetünk a megelőzésért vagy az állapotromlás elkerüléséért.

/jack-russell-allatorvosnal_dogster.com
Sok betegség megelőzhető kellő odafigyeléssel_forrás:dogster.com

Ivartalanítás

A mielőbbi ivartalanítás a gazda egyik legfontosabb kötelezettsége. A kan kutyáknál a prosztata megnagyobbodás és a here daganat a legnagyobb veszély, aminek az ivaros kutyák ki vannak téve. Emellett hajlamosabbak a dominancia harcokra, a szökésre, az agresszióra, mint ivartalan társaik. Szuka kutyák esetén a méhgyulladás és az emlődaganat kialakulásának megelőzése érdekében fontos a fiatalkori ivartalanítás.

Tacskó orvosnál__forrás: amcny.com
Komoly betegségek előzhetőek meg az időben történő ivartalanítással_forrás: amcny.com

Kutyatartás költségei

A kutyatartás költségei széles skálán mozoghatnak. Azon felül, hogy borzasztó érzés látni, ha kedvencünk beteg, az állatorvosi költségek miatt sem mindegy milyen betegségekre hajlamos a kutyus. A fix költségek is nyilván a márka választástól és a kutya testméretétől függnek. A táp, a parazita mentesítők, a fekhelyek, a nyakörvek és az orvosi költségek annál nagyobbak, minél nagyobb a kutya. És akkor még nem beszéltünk a speciális igényekről, mint hipoallergén táp, vesediétás táp, ízületvédők, immunerősítők, vitaminok. Általában a kor előre haladtával ezek a költségek nőnek. Értelemszerűen az idősödő kutyusoknak már lehetnek egészségi problémái, speciális igényei. Elmondható, hogy egy jól tartott kutya havonta több tízezer forintba is belekerülhet. Egy esetleges betegség, vagy műtét pedig nem ritkán százezres kiadás. Érdemes kölyökkortól biztosítást kötni kedvencünkre így van miből kifizetni egy lábműtétet, vagy egy intenzív kórházi ellátást. Csak akkor vegyünk magunkhoz kutyát, ha képesek vagyunk vállalni ezeket a költségeket egész életén át.

/cnbc.com_kutya_penzzel_a_szajaban
Az állattartás igen költséges hobbi_forrás: cnbc.com

Idősödő kutya megváltozó igényei

Az egyértelműnek tűnő igény változások, mint hogy kevesebb aktív sétát igényel kutyusunk és hogy senior tápra váltunk vannak más dolgok is, amikre jó, ha oda figyelünk nyugdíjas korú kedvencünknél.

A nagy- és óriás testű kutyusok 5-6 éves koruktól számítanak idősnek, míg a kis- és közepes testű ebek olyan 8 éves kortól. Ilyenkor érdemes senior tápra váltani és elkezdeni évenként időskori kivizsgálásra járni kutyusunkkal. Az időskori kivizsgálások során idejében fény derülhet különböző egészségügyi problémákra, amiket így még időben kezeltetni tudunk. Idős kutyának már semmiképpen se adjunk csontot, mert a lelassult anyagcseréjével gondokat okozhat. Hajlamossá válhat a hízásra vagy a fogyásra. Lehetséges, hogy a kevesebb mozgás miatt többször kell karmot vágni kutyusunknál. Szüksége lehet vitaminokra, táplálék kiegészítőkre, erre kérdezzünk rá állatorvosunknál. Lehetséges, hogy más fajta fekhelyre lesz szüksége az öregedő ízületei miatt.

idoskutya_a_kertben_cesarsway.com
A nyugodt, boldog idős korért kell rájuk éveken át nagyon vigyáznunk_forrás: cesarsway.com

Jó, ha ezekkel a dolgokkal tisztában vagyunk, hogy tökéletes gazdikká válhassunk tökéletes kutyusunk számára! Mert megérdemli, hogy legjobb tudásunk szerint vigyázzunk rá egész életében!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek