Kutya ugatás

Kutya ugatás

Sokakat nagyon zavar a kutya ugatás, különösen a külkerületekben ahol sok a családi ház, de a lakók inkább városiak akik talán kevésbé értékelik a kutyák hangoskodását, mint vidéken ahol ezt teljesen természetesen kezelik. Borítókép forrása: mercurynews.com

A kutya ugatás tud nagyon hasznos lenni, mikor indokolt és tud borzasztóan idegesítő lenni mikor kényszeres. De miért is ugat a kutya? És még fontosabb kérdés, hogy miért nem hagyja abba?

A kutya ugatás leggyakoribb okai

1. Gazdával való kommunikáció!

Ez talán a legérdekesebb a mi szempontunkból. Annál is inkább, mert kutatók megfigyelték, hogy a farkasok a hangadásos kommunikációjuknak csupán 2%-ában ugatnak.

 Míg a háziasított ebek változatos ugatási módokat használnak, az átadni kívánt információ függvényében. Ennek oka részben az emberi szelekció, mi szerint évezredekig az ugatós kutyákra volt nagyobb szüksége az embernek például, hogy jelezzék a veszélyt, elkergessék a betolakodókat stb. Egyes etológusok szerint ezenkívül a farkas vonyítás azért alakult ugatássá, mert annak tagoltsága jobban hasonlít az emberi beszéd ritmusára, mint a vonyításé. Így hamarabb reagál rá az ember.

vonyító farkas
A farkasok nagyon ritkán ugatnak, ellentétben a kutyákkal
kölyökkutya forrás: dogmantics.com
Forrás: dogmantics.com

2. Egymás közti kommunikáció

Főként kertes házas lakóövezetben tapasztalhatjuk, hogy ha egy kutya elkezd ugatni akkor az egész falu rákezd. Nyilván továbbítani kell az információt egymásnak.

3. Frusztrációból fakadó ugatás

Amennyiben kutyád fél, szorong, ideges vagy épp túl izgatott ezt ugatással fejezi ki.

4. Unalom miatti ugatás

Ez nem kíván különösebb magyarázatot. Több játék, több séta, több hasznos időtöltés.

5. Nevelési hibákból fakadó ugatás

 Amennyiben pozitív figyelmet kap a kutya mikor „ok nélkül” ugat, úgymint minden más cselekvést ezt is elkezdheti rendszeresen produkálni, hiszen a gazda ezt várja el tőle. Jó példa erre mikor a gazda próbálja megnyugtatni az ugató kutyát és ezt úgy próbálja elérni, hogy simogatja és kedves hangon nyugtatgatja. A kutya számára ez egyenlő a dicsérettel így előfordulhat, hogy a kelleténél többet fog ugatni.

6. Ösztönös okokból

Amennyiben egy kutya eredeti funkciójában például ugatva hajtotta a vadat vagy terelt, úgy ezek az ösztönök felszínre kerülhetnek például játék közben.

7. Szeparációs szorongás miatt

Korunk kutya népbetegsége a szeparációs szorongás bizony megnyilvánulhat órákig nem szűnő ugatásban is.

üvöltő kutya__forrás: rd.com
Amennyiben eredeti funkciójában ugatósnak kellett lennie egy fajtának az ma is észrevehető_forrás: rd.com

Ugatásról való leszoktatás

A túlzott vagy épp leállíthatatlan, ok nélküli ugatás bizony megkeserítheti a gazdi és a szomszédok mindennapjait. De mit tehetünk, hogy leállítsuk kedvencünket?

Rádicsérés és vezényszóhoz kötés

Amennyiben van olyan szituáció, amiben tudjuk, hogy kutyánk ugatni fog például, ha azt akarja, hogy dobjuk el a labdát, vagy mikor valaki áll a kapuban (ezek bármikor előadható szituációk) akkor az adott szituációban vonjuk magunkra a kutya figyelmét és kössük az „ugass” parancsot az ugatáshoz és jutalmazzuk meg jutalomfalattal vagy a labda eldobásával. Ismételjük ezt meg párszor majd szóljunk rá, hogy elég, ültessük le és amennyiben sikerül pár pillanatig ránk figyelnie és nem ugatnia úgy jöhet a jutalom. Azzal, hogy vezényszóhoz kötünk egy cselekvést, leállíthatóvá válik. Fontos, hogy miután megjutalmaztuk az ugatást utána mikor le akarjuk állítani akkor azt is nyugodtan, játékosan tegyük, ezzel nem válik negatív élménnyé, csak egy feladattá a kutya számára. Ha például házőrzés miatt ugat, akkor előfordulhat, hogy nehezebben kapjuk meg a figyelmét, nem akar ránk figyelni ilyenkor finoman megfoghatjuk a nyakörvét míg ránk nem figyel vagy elvonhatjuk jutalomfalattal vagy a játékával a figyelmét az ugatást kiváltó okról. Mindig csak akkor kapja meg a jutalomfalatot vagy a játékot mikor már teljesen ránk figyel és megnyugodott.

fehér ruhás nő fehér kutyával kertben
Nem árt, ha le tudunk állítani egy házőrzést

Kavicsos flakon

A kaviccsal töltött fél literes flakon megrázásával is kizökkenthetjük kutyánkat egy adott elmeállapotból. Ez az eszköz nem arra van, hogy traumatizáljuk vagy bántsuk a kutyát, ennek használata előtt is konzultálhatunk profi kiképzővel. A lényeg az erős, váratlan zaj, ami kizökkenti a kutyát. Érzékeny kutyák megijedhetnek tőle ezért érdemes kiképző segítségét kérni.

Elektromos nyakörv

Az e-nyakörv pont jó ilyen problémák megoldására, de amennyiben még nem használtunk ilyen eszközt érdemes lehet szakember segítségét kérni első alkalmakkor. Fontos, hogy ez az eszköz sem arra van, hogy fájdalmat okozzunk, hanem hogy kizökkentsük kutyánkat egy adott elmeállapotból. Mindig a legalacsonyabb fokozaton kezdjük el használni. És párosuljon paranccsal és pozitív megerősítéssel. Ha csak random megnyomjuk a gombot akkor kutyánk a fizikai hatást nem fogja tudni mihez kötni és összezavarodik vagy éppen figyelmen kívül hagyja azt. Mindig a legalacsonyabb fokozatot próbáljuk ki először és a kezünkön ki is próbálhatjuk melyik milyen érzés, elkerülendő, hogy véletlenül fájdalmat okozzunk a kutyának. Tehát a helyes sorrend parancs például "elég", vagy "csend" és utána a gombnyomás, amennyiben abbahagyja az ugatást úgy jutalmazzuk is meg rögtön. Ismétlem az e-nyakörv nem a büntetés eszköze, csak a gazdi kezének meghosszabbítása, figyelem felkeltő eszköz.

Amennyiben sikerült kizökkenteni a kutyát és magunkra vonni a figyelmét érdemes azonnal más feladatot adni neki míg megtanulja mit várunk tőle ilyenkor. Például ültessük le, kérjünk pacsit tőle így az agya nem áll vissza rögtön a nem kívánt állapotba.

Vannak ugatósabb és csendesebb kutyák és van, akit nagyon zavar az ugatás míg másokat kevésbé, fontos azonban figyelembe venni, hogy ez egy természetes viselkedés. Viszont egy kiegyensúlyozott, szellemileg és fizikailag lefárasztott kutya könnyen megérti, hogy ha elég akkor elég.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek