Kutyahideg: Védd a kutyád a hideg téltől

Kutyahideg: Védd a kutyád a hideg téltől

A legtöbb kutya imádja a telet és a havat, viszont egy rémálommá is válhat, ha nem figyelünk oda rájuk ebben az időszakban. Hogyan védjük négylábú kedvencünk az átfagyástól vagy fagyási sérülésektől? Az sem mindegy, hogy kinti vagy benti mindennapokról beszélünk.

A tél beköszöntével nemcsak mi, hanem kedvenceink is melegre vágynak. A kényelmi szempontokon túl az életük múlhat a jól kialakított kutyaházon, a megfelelő kiegészítőkkel, hiszen ennek hiányában megfagyhatnak. A következő szempontokat figyelembe véve  felkészülhetsz a zord körülményekre, így megelőzheted a bajt.

Kinti kutyák téli ellátása

A tél elsősorban a rövid szőrű, szabadban tartott kutyák számára jelenthet veszélyt, ezért az igazi zord körülmények megérkezése előtt érdemes egy szélvédett, száraz kuckót kialakítani nekik. Alapvetően nincs okunk aggodalomra, mert a kutyák jól bírják a hideget, viszont a tartósan alacsony hőmérséklet megviselheti őket. Egy jól kialakított kutyaházzal a védelem mellett kényelmet biztosíthatunk kedvencünknek. Figyeljünk arra is, hogy a vastagabb és hosszabb szőrű kutyafajtáknak erre a hosszabb, hűvösebb időszakra, hagyjuk időt megnőni és besűrűsödni a szőrüket. Nyáron viszont szabadítsuk meg a hasonló bundától, hiszen a hőség időszakára kifejezetten károssá válhat egy ilyen szőrzet viselése a kutyák számára.

A méret kulcskérdés

A legjobb, ha széltől és esőtől védett helyen alakítjuk ki a kutyusunk lakhelyét. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, gondoskodjunk róla, hogy a talaj felett 5-6 cm-rel legyenek a ház lábai, például emeljük meg egy raklappal, így szabadon áramolhat alatta a levegő. A méretet a kutyához kell igazítani, vagyis ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Utóbbi azért jelenthet gondot, mert ezt az állat testmelege nem tudja kellően átmelegíteni. A bejáratot pedig úgy alakítsuk ki, hogy a kedvencünk lehajtott fejjel beférjen, mert a nem megfelelő méretű ajtó szintén csökkenti a felfűtés mértékét.

Szigeteld a házat kívül-belül

Ahogyan a saját, úgy a kedvencünk otthonának is fontos eleme a szigetelés, amelyet többféleképpen alakíthatunk ki. Az egyik a dupla falú ház építése fából, köztes anyagként használhatunk hungarocellt vagy szigetelőhabot. További védelmet jelent, ha szalmával vagy faforgáccsal béleljük ki a lakhelyet. A szőnyeg vagy pléd szintén jó ötlet, de ezeknél különösen ügyeljünk arra, hogy ne ázzon át, és bizonyos időközönként gondoskodjunk a cseréjéről. A küszöb kialakítására pedig az alom házon belül tartása miatt van szükség. Gondoljunk a tetőre is: ennek feladata a víz befolyásának megakadályozása. Ebből a szempontból a nyerges forma előnyösebb, mint a lapos tető. 

Idős kutyák védelme télen

Az óvintézkedések betartása ellenére az igazán kemény téli fagyok ellen egy jól kialakított kutyaház sem feltétlenül nyújt elegendő védelmet. Ez hatványozottan érvényes az idős vagy a beteg, legyengült immunrendszerű kutyusokra. Őket legalább éjszakára engedjük be egy meleg térbe, például az előszobába vagy a garázsba. Terítsünk le számukra egy fekhelyet vagy legalább egy vastagabb lepedőt, hogy ne közvetlenül a hideg padlóra tudjanak csak heveredni.

Öltöztessük a kutyát is

A benti kutyák is találkoznak a zord hideg idővel, hiszen sétálni, levegőzni és társasági életet élni télen is kell. Valószínűleg a séták megrövidülnek, de azalatt is védenünk kell a rövidszőrű, a szőrtelen, a vékony testű, kicsi és természetesen az idős kedvenceinket. Manapság már nem furcsa, ha egy kutyát kabátban, kötött pulóverben vagy akár kiscipőben látunk. Legyen a téli séták extra kelléke egy vízálló, belül meleg rétegű kutyakabát, ami egyszerűen és kényelmesen megvéd az átfagyástól és segít akár hosszabb ideig élveznünk egy téli sétát. Arról ne is beszéljünk, hogy nagyobb játék után a tisztálkodás is csak fele annyi ideig tart, hiszen a kutyaruha alatti régiók szinte alig koszolódnak. A ruhácskákat pedig egy kímélő mosógépi mosással könnyedén meglehet szabadítani a szennyeződésektől. A kutyacipő több szempontból is hasznos, például a felsózott utakon a só nem marja ki a kutyusunk mancsát, illetve nagy hó esetén megakadályozza a hó keményre befagyását a mancsszőrbe, ami kifejezetten kellemetlen, fájó érzés is lehet. Léteznek kevésbé elterjedt, de annál hasznosabb termékek is, például mancsápoló krémek és spray-k, amik kifejezetten téli használatra készültek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek