Kutyák oltásai

Kutyák oltásai

A kutyák oltásai nagyon fontosak, mind kölyök, mind felnőtt korban. De mi ellen is kell oltatni kedvenceinket és miért?

Kölyökkutyák oltásai

Mint a legtöbb gazdi tudja elengedhetetlen a kölyökkutyák korrektül végig vitt oltási programja. Vegyük sorra mely betegségekre kapnak védőoltást kutyusaink.

Parvovírusos bélgyulladás

Ez talán a gazdik által leginkább ismert vírus, nem véletlenül. Rendkívül ragályos és a környezetben sokáig életben marad így ez a leggyakoribb betegség az oltatlan kölyköknél. A parvovírusos bélgyulladás egy rendkívül agresszív, gyors lefolyású betegség. Mint nevéből is kitűnik leggyakrabban a bélrendszert támadja meg (ritkábban a szívizmokat). Kizárólag kutyákra, kutyafélékre jelent veszélyt. A vírus megtámadja a bélnyálkahártyákat csillapíthatatlan hasmenést okozva. Tudni kell, hogy a kölyökkutyák tekintve kisebb testsúlyúak és gyengébbek, mint felnőtt társaik könnyen életveszélyesen kiszáradhatnak egy ilyen hasmenéses vírustól. A Parvovírus gyors lefolyású, rendkívül fájdalmas, gyakran halálos kimenetelű betegség. Intenzív állatkórházi ellátás nélkül biztosan napok alatt belehal a kiskutya, de sajnos néha még intenzív ellátás ellenére is. Az első 3-4 nap kritikus még megfelelő ellátás mellett is. 

Terjedése: A Parvovírus nagyon veszélyes, rendkívül fertőző. Megfelelő időjárási viszonyok mellett hetekig életben marad a környezetben. Bélsárral ürül és az állat szájon át veszi fel. Lappangási ideje 2-4 nap, és 4 hétig ürül. A túlélő kis kutyák 2 hét alatt általában felépülnek, de a vírus ezután is ürül. Felnőtt, oltott állatra nem veszélyes maximum lesz egy nem túlsúlyos hasmenése tőle, de üríteni ő is ürítheti. Oltatlan felnőtt állat megbetegedhet tőle, de jobbak a túlélési esélyei, mint egy kölyöknek, amennyiben nem volt legyengülve már a betegség előtt.

Tünetei: hasmenés, ami általában nagyon híg, de lehet véres is és jellegzetes szaga van, elesettség, bágyadtság, gyengeség, nyüszögés, sírdogálás, feszes has, étvágytalanság, előfordulhat hányás.

Diagnosztizálása: gyors teszttel

Kezelése: Támogató terápiáról beszélhetünk míg a kis kutya szervezete remélhetőleg legyőzi a betegséget. Intenzív infúziós terápia a nap 24 órájában a kiszáradás megelőzésére, fájdalomcsillapítás, gyomor- bélvédők adása, kényszer etetés, lázcsillapítás, antibiotikumos kezelés (a felül fertőződés ellen) vitaminok adása. Általában 10-14 nap kórházi tartózkodással jár a felépülés.

Oltatlan kölyökkutyát ne tegyünk le az állatorvosi rendelő padlójára

Megelőzésének módja, ha a kölyökkori oltási program végéig nem sétáltatjuk kutyusunkat, kizárólag a kertbe engedjük ki, ha van kert. Se az utcán, se az állatorvosi rendelőben ne tegyük le kedvencünket a földre, ott ugyanis járhatott korábban beteg állat. Gyakori hiba, hogy a gazdik az állatorvosi rendelőben leteszik a kölyköket a padlóra, erre érdemes oda figyelni.

Szopornyica

A Szopornyica egy nem kevésbé agresszív vírus, mely többféle emlőst érint (mint mosómedvefélék, nagymacskafélék, menyétfélék, rókák, farkasok, stb). Ami számunkra fontos lehet az, hogy a betegség rendkívül veszélyes mind a felnőtt kutyákra (30-50%-uk belehal), mind a kölyökkutyákra nézve (80%-uk belehal), a görényeknél közel 100% a halálozási arány. A házi macska is elkaphatja, de náluk tünetmentes a lefolyása. A Parvoval ellentétben a környezetben nem sokáig életképes a vírus. 3-6 nap a lappangási ideje és a 6. naptól kezdve akár hónapokig ürülhet!

Terjedése: Cseppfertőzéssel, orrváladékkal, közös tálból evéssel, ivással, vizelettel, bélsárral, illetve levegőben is terjed.

Lefolyása/ Tünetei: A Szopornyica több fronton támadja meg a szervezetet és a lefolyása is szakaszos. Gyakran néhány lázas, gyengélkedős nap után 3-4 nap nyugalmi állapot következik mikor az állat jobban van, láza sincs, ezt követi a következő lázas időszak és a komolyabb tünetek megjelenése. Gennyes szem és orrfolyás, az orrtükör és a talppárna megvastagodása, torok- és mandulagyulladás, előfordulhat tüdőgyulladás, hányás, hasmenés, a fogak elszíneződése. A következő stádiumban: idegrendszeri tünetek, görcsök, tudatzavar (mely során akár agresszíven is felléphet az állat gazdáival szemben), fej oldalt tartás, görcsök, fogcsattogtatás, bénulás, vakság. Amennyiben a beteg állat eléri ezt a stádiumot már csak 5% a felépülés esélye és szinte biztosan megmaradnak a maradvány tünetek például agyi képességek csökkenése, remegés.

Kezelése: tüneti kezelés, támogató terápia akárcsak a Parvonál. Fájdalomcsillapítók, nyugtatók, görcsoldók, antibiotikum (a másodlagos fertőzések ellen) adása és intenzív infúziós terápia, míg remélhetőleg a kutya leküzdi a vírust.

Megelőzése ugyanaz, mint a Parvonál. A kölyökkori oltási program végéig nem sétáltatjuk kutyusunkat, kizárólag a kertbe engedjük ki, ha van kert. Se az utcán, se az állatorvosi rendelőben ne tegyük le kedvencünket a földre, ott ugyanis járhatott korábban beteg állat.

Kutya várja az injekciót
A korrektül végig csinált oltási program elengedhetetlen

Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)

Gyors lefolyású, gyakran halálos kimenetelű betegség mely nem csupán a májat, de a vesét, a szemeket és a tüdőt is megtámadja. Vizelettel, nyállal, bélsárral ürül. A felgyógyult állat még akár 6 hónapig ürítheti vizelettel! A fél évesnél fiatalabb állatok nagyon ritkán élik túl sajnos. Lappangási ideje: 4-7 nap. Lefolyása olyannyira gyors tud lenni, hogy az állat akár a tünetek megjelenése előtt elpusztulhat (főként a kölyökkutyáknál). 

Tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, elesettség, láz, sápadtság, hányás, hasmenés, ami lehet véres, hasi fájdalom, sárgaság.

Kezelése: Tüneti kezelés, támogatás. Infúzió, májvédők és fájdalomcsillapítók valamint vitaminok adása.

Maradvány tünete: a kékes szem mely idővel elmúlik.

Leptospirózis

A Leptospirózis azon ritka kutya betegségek közé tartozik melyek emberre is veszélyesek. Vagyis zoonózis. Ez egy baktériumos megbetegedés mely a veséket és a májat támadja meg. Vizelettel terjed. Leggyakrabban patkányok, rágcsálók terjesztik. Ezeket elfogyasztva vagy vizeletüket felnyalva megfertőződhet kutyánk. De akár a bőrön át is be tudnak jutni a szervezetbe. Így szennyezett vízben úszással is elkaphatja a kutya vagy az ember. Lappangási ideje: 4-12 nap.

Diagnosztizálása: vérből, vizeletből.

Tünetei: A vérzéses forma esetén: véres hányás, hasmenés, láz, bevérzések a szemen és az ínyen, nem meglepő módon: étvágytalanság, elesettség. A sárgasággal járó verziónál: hasonló tünetek lehetnek, mint a vérzésesnél sárgasággal kísérve. A veséket megtámadó formájánál: bűzös lehelet, étvágytalanság, hányás, elesettség, sok vízivás, gyakori vizeletürítés, a nyelven fekélyek alakulhatnak ki. Ennek a formának maradvány tünete lehet idült veseelégtelenség.

Kezelése: idejében elkezdett antibiotikum kúrával melyet hetekig folytatni kell és infúziós támogatással.

Megelőzése oltással.

Veszettség

A veszettség a másik zoonózis, amiről beszélni kell a kutya oltások kapcsán. A veszettség marással, harapással terjed és a központi idegrendszert támadja meg. Az idegpályákon haladva jut el az agyig (kb. 3mm/h sebességgel). A védőoltás azonnali beadása ezért is nagyon fontos. Ha felmerül a gyanú, hogy kutyánkat vagy minket veszett állat harapott meg a cél, hogy az oltás előbb érjen a központi idegrendszerhez, mint a vírus. Ezért sem mindegy hol éri a kutyát vagy az embert a harapás, mekkora utat kell megtegyen a vírus.

Tünetei/ Lefolyása: viselkedés megváltozása, hangérzékenység, ingerültség, félelem, ezt követi a tudatzavar, zavart tekintet, kényszeres mozgások, ezt követi a fokozatos bénulás, a víziszony és a tüdőizmok leállása.

Megelőzése: védőoltással.

Szerencsére a kötelező oltásoknak és a vadállattok vakcinázásának köszönhetően hazánkban rendkívül ritka a veszettség.

Juhászkutya
Az oltás az egyetlen módja ezen betegségek megelőzésének

Kölyökkutya oltási programja

A leggyakoribb oltási program kiskutyáknak:

6 hetes kora körül Parvo elleni oltás.

2 hét múlva kombinált oltás, ami tartalmazza a Szopornyicát, a Fertőző májgyulladást, a Leptospirozist és a Parvot is.

2 hét múlva Parvo.

2 hét múlva kombinált oltás.

2 hét múlva Veszettség elleni oltás mely 6 hónap múlva ismétlendő. Ezek után évente ismétlendőek az oltások, de ekkor már csak egy injekciót kell kapjon a kutyus egy Veszettség-Kombináltat, mely az összes felsorolt vírust tartalmazza.

A kutya korától és egészségi állapotától függően az állatorvos dönthet más program mellett is ennek oka lehet, ha a kis kutya születési ideje alapján az orvos úgy dönt, hogy az anyától örökölt immunitás még fenn állhat az első Parvo oltáskor és azt később érdemes megismételni vagy pedig betegség miatt csúsznak a kiskutya oltásai.

Felnőtt kutya oltási programja

A kölyökkorban korrektül végig oltott felnőtt egyedeknek elegendő évente egyszer egy veszettség-kombinált beadás. Amennyiben a kölyökkori oltások nem igazolhatóak úgy a hozzánk kerülő felnőtt kutyának is érdemes ismételni a kombinált és a veszettség oltást is ily módon: 

  1. alkalommal veszettség-kombinált
  2. alkalom 2 hét múlva veszettség-kombinált.

Amennyiben új kutya érkezik a családba úgy oltás előtt érdemes lehet néhány napig figyelni, hogy egészséges e. Nincs e hányás, hasmenés, láz ugyanis beteg állatot kockázatos beoltani.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek