Májbetegség kutyáknál

Májbetegség kutyáknál

A májbetegség kutyáknál sajnos elég gyakori. Tekintve, hogy hány féle folyamatban vesz részt a szervezetben így a megbetegedésének okai és a betegség tünetei sok félék lehetnek. 

Májbetegség kutyáknál

A máj számos fontos funkciót lát el a szervezetben úgy, mint hormon-, zsír-, szénhidrát-, fehérje anyagcsere, cukor lebontás, méregtelenítés, szükség van rá a megfelelő enzim működéshez és így tovább. Bármilyen fajta károsodása komoly problémákhoz vezethet tehát.

A májbetegség kutyáknál sajnos elé gyakori. Tekintve, hogy hány féle folyamatban vesz részt a szervezetben így a megbetegedésének okai és a betegség tünetei sok félék lehetnek. A jó hír, hogy a vesével ellentétben nagyon jól regenerálódik és enyhébb májproblémákat akár tünetmentesen át is vészel a szervezet.

öreg retriever
A májbetegséget komolyan kell venni

Májbetegség okai kutyáknál

A májproblémák jelentkezhetnek valamilyen fertőzés következményeként, gyógyszerek hatására (számos gyógyszer a májon átürül és ezek túl sokáig való szedése vagy túl nagy dózisban szedése okozhat problémákat), mérgezés miatt, traumás sérülés, éhezés következményeként, daganatos elváltozás okán, hormonális és enzimhiányos betegségekből adódóan. De fajtaspecifikus megbetegedésként vagy születési rendellenességként is, illetve kísérő betegségként is például cukorbetegség vagy hasnyálmirigy gyulladáskor.

Az időben történő felismerés itt is döntő fontosságú. A májfunkciókat vérvizsgálattal ellenőrzik a májszerkezetének épségét pedig ultrahangos vizsgálattal.

berni pásztor fekszik tányérelőtt
A máj értékek helyreállásáig szigorú diétára van szükség

Tünetei

Levertség, hasi fájdalom, has megnagyobbodása, láz, étvágytalanság, fogyás, megváltozott szőr minőség, sok vízivás, sok pisilés, hasmenés, világos széklet, hányás, sárgaság.

Amennyiben súlyos, akut betegségről beszélünk úgy intenzív kórházi ellátásra lehet szüksége kutyánknak és még miután felgyógyult utána is májvédőkre, vitaminokra és speciális diétára lesz szüksége otthon. Akár akut, akár idült betegségről beszélünk a májértékek helyreállásáig kedvencünk kizárólag májdiétás kutyatápot ehet vagy az orvos által jóváhagyott ételt. Rendszeres ultrahang- és vérkontrollra lesz szüksége, hogy tudjuk sikerült e regenerálódnia a májának és elhagyható e a májtámogató életmód.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek