Kutya ivartalanítás

Kutya ivartalanítás

Miért fontos a kutya ivartalanítás? Nem utolsó sorban azért, hogy kedvencünk hosszabb, kiegyensúlyozottabb életet élhessen.

A mai napig sok tévhit kering a kutya ivartalanítás körül és ezek a tévhitek sok gazdit visszatartanak attól, hogy rászánják magukat kedvencük megműttetésére. Most megkísérelünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Szuka kutyusom van

A szuka kutyák mielőbbi ivartalanítása elengedhetetlenül fontos, hacsak nem tenyész állatról beszélünk, de idősebb korukban őket is érdemes megműttetni. Az ivaros szuka kutyák nem kevesebb, mint 80-90%-a gennyes méhgyulladást kap idősebb korában vagy pedig emlődaganata lesz. De mit is kell ezekről az életet veszélyeztető betegségekről tudni.

Gennyes méhgyulladás kutyáknál

A gennyes méhgyulladás az ivaros szuka kutyusok leggyakoribb megbetegedése, mely általában azonnali műtéti indikáció. A kutya állapotától függően azonnal vagy napokon belül megműti az állatorvos. Tünetei: előfordul, hogy a gennyes váladék ürül a pérából (az állat nemi szervéből) bár nem mindig, elesettség, láz, étvágytalanság, hasi fájdalom. Felmerülhet a kérdés, hogy ha így is-úgyis „kipakolják” a kutyát miért ne várná meg a gazdi, hogy „indokolt” legyen egy méhgyulladás miatt. Nos, mert nem ugyanaz a műtét a tervezett ivartalanítás, mint a méhgyulladás miatti méhkivétel. Először is manapság rutin ivartalanításkor általában nem veszik ki az állat méhét, csupán a petefészkeket. Ezzel megszűnik a hormontermelés és a méh elsorvad, nem okoz gondot a későbbiekben. Másodszor a sokkal kisebb vágásra van szükség a petefészkek eltávolításához, mint egy folyadékkal telt méh kivételéhez.

Az ivartalanítással jót teszünk kutyusunknak

Ez utóbbi sokkal nagyobb vágás, nagyobb fájdalom és elhúzódó gyógyulás. Végül pedig, de nem utolsósorban sokkal nagyobb megterhelés egy legyengült, esetlegesen lázas szervezet számára ez a nagyobb műtét, mint egy egészséges életerős állat szervezetének a petefészkek eltávolítása. Melyet akár laparoszkópos módszerrel is el lehet ma már távolítani.

Emlődaganat kutyában

Ez a másik leggyakoribb hozománya az ivaros létnek lány kutyusoknál. Az emlődaganat egy különösen gonosz daganat ugyanis szeret áttéteket képezni a belsőszerveken, különösen a tüdőn. Nem kell részletezzük, hogy ez miért óriási probléma. Amennyiben dudort érzünk kedvencünk emlőjében azonnal keressük fel állatorvosunkat, hogy még az áttétek képződése előtt megműthessék kutyusunkat. Ilyenkor az érintett emlősort el kell távolítani és az ebből a műtétből történő felépülés után ivartalanítani kell az állatot a kiújulást megelőzendő. Ez szintén egy kimondottan nagy sebet jelent és nagy a kiújulás veszélye. Arról nem is beszélve, ha mindkét emlősort el kell távolítani ami két nagy műtétet jelent.

Mikor ajánlott megcsináltatni a műtétet?

Az állatorvosok között is megoszlanak a vélemények, hogy az első tüzelés előtt vagy után.  Mind kettőnek vannak előnyei. Amennyiben az első tüzelés előtt megcsináltatjuk, úgy kisebb esély lesz az időskori inkontinenciára (amire amúgy is is kicsi az esély amennyiben viszonylag fiatalon megműttetjük kutyusunkat, de ritkán előfordulhat). Amennyiben az első tüzelés után műttetjük meg akkor már kialakulnak a másodlagos nemi jellegek és kutyánk arca nem marad annyira kölyökkutyás, inkább „szukásabb” lesz. Felnőtt állat esetén mielőbb ajánlatos elvégeztetni a műtétet, mielőtt még baj lenne.

Kan kutya herélés

A herélésnek is kizárólag előnyei vannak: kevésbé lesz szökős a kutya, kevésbé lesz domináns fajtársaival, csökken az agresszióra való hajlam, nyugodtabb, könnyebben kezelhető lesz felnőtt korára. Egészségügyi előnyei a daganatok és prosztata megnagyobbodás megelőzése. Az ivaros kan kutyáknál nagyon gyakori a heredaganat, ami szintén szeret áttéteket képezni ezért nagyon veszélyes és a prosztata megnagyobbodása, ami vizelet és bélsárürítési nehézségekhez vezethet, megnövelve az idős kanoknál gyakori bélsárrekedés esélyét.

Mikor ajánlott elvégeztetni a kutya herélését?

Lehetőleg mielőtt ivarérett lesz a rossz szokások kialakulásának elkerülése érdekében. Ez fajtánkként eltérő, hogy mikor következik be a kis kutyák általában már egy éves korukra ivarérettek, míg egy kimondottan nagytestű kutya lehet, hogy csak 16-18 hónapos korára lesz „felnőtt”. Kérdezzük meg állatorvosunkat a mi kutyánknál mikor érdemes elvégeztetni a beavatkozást.

Dobermann
Az ivaros kutyákra számos időskori betegség veszélyt jelent
Tévhitek

Tévhit, hogy kutyánk elhízik, nem lesz olyan játékos és lelkitraumát jelent a számára egy ilyen műtét. 5 kutyából 1-nek tényleg csökken az energiaszükséglete és hízékonyabb lesz, de ezt időben észre véve az ételadag csökkentésével elkerülhető az elhízás. A kor előre haladtával a legtöbb kutya valóban valamivel kevésbé lesz játékos (ivartalanítástól függetlenül), de általában, ha a gazdi nem hagyja abba a játékot az állattal akkor a kutyán nem múlik a játékosság fen maradása. Fiú kutyáknál főként a férfi gazdák érzik azt, hogy elveszíti a férfiasságát a kutya, ha kiherélik. A kutya nem veszíti el a férfiasságát, nem traumatizálja a herélés, sőt nem is érdekli. Viszont nyugodtabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb lesz, ha nem fűti folyamatosan a nemi vágy.

Az ivartalanításnak tényleg kizárólag előnyei vannak mind a kutyáknál, mind a cicáknál. Amennyiben magától az altatástól félünk, úgy olyan helyen műttessük meg kutyusunkat, ahol lehetőség van műtét előtti kivizsgálást kérni, ami egy ultrahangból és egy vérvételből áll. Ezzel minimalizálhatjuk az altatás kockázatát!

Bourdeauxi
Tévhit, hogy ellustul és meghízik a kutya

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek