Macskák alsó húgyúti megbetegedései

Macskák alsó húgyúti megbetegedései

A macskák alsó húgyúti megbetegedései gyakran a stresszre vezethetőek vissza. De mit tehet a gazdi, erre hajlamos cicájáért?

Macskák alsó húgyúti megbetegedésének okai, tünetei

mosakodó macska
Szegény cica jó eséllyel egész nap mosakszik és próbálkozik pisilni

A macskák alsó húgyúti megbetegedései több okra vezethetőek vissza. De a tünetei elég jellemzőek így a gazdi könnyen felismerheti, ha baj van. Tünetek: a cica sokszor jár az alomra, de jó eséllyel nem tud vizeletet üríteni vagy éppen csak csöpögtet, lehetséges, hogy panaszosan nyávog miközben próbálkozik. Az eddig szobatiszta cica most csepegtet szerte a lakásban és még az is lehetséges, hogy véres, zavaros vizeletet ürít. Szegény lényegében egész nap próbálkozik pisilni és mosakodik felváltva ugyanis folyamatos vizelési ingere van és hólyag fájdalma.

FIC_ Macskák idiopatikus hólyaggyulladása

Az idiopatikus annyit jelent, hogy nem tudjuk mitől alakul ki, de feltehetően a stressz hatására. Általában nem bakteriális eredetű, azaz steril gyulladás. De elhúzódó esetben felül fertőződhet baktériummal. A stressz jelenthet költözést, új családtag érkezését (legyen az ember, kutya, macska), lakás felújítást, lakás átrendezést, kevés alomtálcát (az ideális, ha emeletenként annyi alomtálcánk van ahány cicánk plusz egy), az alomtálca rossz helyre tevését stb. Úgy tűnik, hogy a kijárós cicákat kisebb számban érinti a stressz okozta hólyaggyulladás, mint benti társaikat. Ennek oka valószínűleg, hogy többet mozognak, több inger éri őket, magasabb a stressz küszöbük. Lényegében cicánk számára bármi jelenthet stresszt. Akárhogyis, ha a cica nem tud pisilni az a vesék leállását vagy a húgyhólyag megrepedését eredményezheti, mindkettő halálos.

Húgyhólyagkövesség

Húgycső elzáródás: a felhalmozódott homoktól vagy húgykőtől elzáródik a húgycső, ami életveszélyes állapot. Feltehetően a hólyaggyulladás következményeként alakul ki. A gyulladásban lévő hólyagban ideális körülmények alakulnak ki a homok, a kövek felhalmozódásához melyek aztán elzárhatják a húgycsövet. Kezelése általában tüneti és a stressz csökkentése.

Cica figyel valamit
Vannak ijedősebb, stresszre hajlamosabb cicák

Az állatorvosnál

Amennyiben azt vesszük észre, hogy cicánknak megváltoztak az ürítési szokásai azonnal keressük fel állatorvosunkat. Persze az orvoshoz menés is stressz szegénynek, de a nem pisilés nagyon veszélyes dolog és szükség lehet a hólyag altatásban történő kinyomására, leszívására, vagy akár katéterre is. Emellett ez egy igen fájdalmas probléma így, fájdalomcsillapítót is adni fog az orvos. Maga a diagnózis vizeletvizsgálattal, ultrahanggal és vérvétellel történik. Főként minden más kizárásával.

Mit tehetünk a stressz csökkentésére cicánk számára?

Biztosítsunk cicánknak rendszert a mindennapokban. Ne piszkálja a kutya, se a gyerek, hagyjunk neki nyugalmat. Hadd érezze magát biztonságban. Nyilván néha költözik az ember cicástul és ne adj isten a lakást is felújítja, de ezeket igyekezzünk hamar le tudni, hogy visszaállhasson a cica nyugodt kis élete. Tisztítsuk amilyen gyakran csak lehet az almot. Legyen hova elvonulnia, elbújnia. Legyen mivel játszania (több fajta játéka), legyen pár kaparófája, ahol nyugodtan kaparhat. Csak akkor szeretgessük, mikor igényli, de akkor mindenképpen, játszunk vele minél többet. Adjunk neki húgyúti problémákra jó macskatápot, használjunk párologtatós cica nyugtatókat. (Nyugtató gyógyszert kizárólag állatorvos által felírtat kaphat. Az emberi gyógyszerek mérgezőek kedvenceinkre, arról nem is beszélve, hogy a gyógyszer beadás is óriási stressz lehet egy szorongó cicának.) Érdemes növelni a cica folyadék bevitelét, erre jó megoldás, ha több nedves tápot kap, mint szárazat.

Ijedt macska
Figyeljük cicánk stressz jeleit, mielőtt még egészségügyi gondjai lennének

Ezek a problémák legtöbbször gyorsan gyógyulnak kezelés hatására. Kevés az a cica, akinek ez rendszeresen gondot okoz, de hát köztük is vannak érzékenyebb, idegesebb típusok.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek