Magyarország egyik legokosabb kutyája, Max

Magyarország egyik legokosabb kutyája, Max

A border collie a világ egyik  legintelligensebb kutyafajtája, de közöttük is akadnak kiemelkedően tehetségesek. Volt szerencsém találkozni az egyikükkel.

border collie plüss játékkal a fején
Max egyik rendkívül aranyos trükkje

Az, hogy a border colliek rendkívüli módon intelligensek az már nem újdonság. Alapvetően terelő kutyáról van szó, aki az emberrel szorosan együtt dolgozik így fontos, hogy nagyon jól tudjon olvasni gazdája testjeleiből, arckifejezéséből. De közöttük is vannak kiemelkedően tehetségesek, amilyen Max. Volt szerencsém ellátogatni Max és gazdái Gyenes Ildikó és Zsámba Miklós otthonába, hogy személyesen nézhessem meg mitől különleges kutya is ő? Őszintén szólva úgy mentem oda, hogy biztos ügyes, biztos okos, de meglepődni nem fogok. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Max gazdái nagyon kedvesen fogadtak és Max is tudta, hogy interjú lesz, mert azonnal a nyakamba ugrott és hozott nekem egy játékot. Ildikóék elmondása szerint tudta, hogy valami készül, mert reggel óta fel volt pörögve. Mondanom sem kell a fajta rajongójaként egyből levett a lábamról és az interjú alatt végig játszanom kellett vele, ami megalapozta az interjú hangulatát. Mintha csak kedves ismerőseimhez mentem volna át beszélgetni. Miután Max bemutatta „legalapabb” trükkjét miszerint tudja az összes játéka nevét, elkezdtünk beszélgetni róla Ildikóval.

Tudatos választás volt a fajta?

Ildikó: Olyan kutyát szerettünk volna, aki kompatibilis az életvitelünkkel, aki eljön velem futni, kirándulni. Először Whippetben gondolkodtunk, de több kutyás ismerősöm mondta, hogy ők azért nem erre vannak. Úgyhogy egy strammabb kutya lenne a border collie. Barátnőm ajánlott egy kennelt, ahol megismertük Max hasonlóan hiperaktív anyukáját, akinek nagyon megtetszett a személyisége. Eredetileg merle szukát szerettünk volna, végül 2 kölyök lett egy fekete-fehér szuka és egy merle kan. Így lett a merle kan. Egy-másfél évet vártunk Maxre, addig olvasgattam a fajtáról, tanulgattam, felkészültünk rá. Úgy voltam vele, hogy ha nekem lesz egy borderem akkor tudatosan fogok vele foglalkozni.

Hogy derült ki a számotokra, hogy Max különösen tehetséges?

Ildikó: Nekünk nem tűnt különleges tehetségnek, mivel olyan simán megtanulta a játékai nevét és hozta, mintha ez természetes lenne. Több kutyás ismerőstől hallottuk, hogy nem általános, hogy a kutya így meg tudja különböztetni a játékait. Ezután ismerőstől hallottunk róla, hogy az ELTE-n van egy ilyen kutatás, ahova olyan kutyákat keresnek, akik erre képesek. Elsőre voltak fenntartásaim, mert azt gondoltam, hogy beleszólnának abba, hogy tanítom a kutyámat, amit pedig nem szerettem volna, de végül rábeszéltek. Megnézték mire képes a kutya, ekkor olyan 7 hónapos volt és 17 tárgy nevét tudta. Végül egy-másfél éven át heti szinten jártunk hozzájuk. Itt derült ki, hogy kiemelten intelligens. Jelenleg már egy másik kutatásban is részt veszünk az etológia tanszéken.

Hogy különbözteti meg Max a tárgyakat?

Ildikó: Nagyon érdekes, de nem csak ránézésre ismeri fel őket, hanem tapogatja, szagolja, megfogja, csipogtatja azokat. Ha kirakunk elé 100 játékot akkor, míg keresi azt amelyiket kérjük tőle az összeset megérinti, megfogja amíg meg nem lesz amelyiket keresi.

border collie plüss játékkal
Gazdája szerint Max egy igazi "stréber" aki imád tanulni

Gyorsabban tanul, mint régen? Fejlődik a tanulási készsége?

Ildikó: Ezt így nem vettem észre, mert régen is villámgyorsan tanult. Egy-másfél perc alatt tanul meg egy tárgyat. Az ELTE-n volt, hogy mondták, hogy kapunk negyedórát, hogy megtanuljon egy tárgyat, mondtam, hogy nem kell annyi… A Genius Dog Challenge azért kihívás volt, mert először napi egy tárgyat kellett megtanuljon egy héten keresztül. Aztán napi kettőt és az azért már nehezebb volt mindkettőnknek. Azt vettem észre, hogy ha egy nap két új szót is megtanul, azokat hajlamos megcserélni. Az tényleg kihívás volt. Ahogy az is, hogy fenntartsam az érdeklődését. Az azért már sok megtanulni való volt. Egy hétig még igen, de már ezt egy hónapig nem biztos, hogy szeretné csinálni. Meg ugye ez egy játék! Játékos kell maradjon. 

Milyen különbségek derültek ki közte és más kutyák között?

Ildikó: Nagyon sokági tud koncentrálni más kutyákhoz képest, akár egy-másfél órán át is képes megfeszítetten figyelni, sokkal tovább terhelhető, sokkal később fárad el az agya. Emellett nagyon aktívan kommunikál. Például voltak gombjai, amiket megnyomva tudta jelezni mit szeretne, de ezt el kellett tőle kobozni, mert ez átcsapott kicsit gazdi idomításba. Rájött, hogy ha megnyomja a megfelelő gombot arra én reagálok és hát túl tolta a használatukat. Egy gombot tarthatott meg a „sétálni szeretnék” gombot, azt viszont tényleg csak indokolt esetben szokta megnyomni, ha mondjuk megy a hasa és azonnal le akar menni. Hál istennek ezt tényleg nem nyomja meg gyakran. Ami megmaradt, hogy ha nagyon fontos mondanivalója van akkor leül a polc elé, amin a gombok vannak és mutatja, hogy vegyem le és akkor megkapja, hogy megmutathassa mit szeretne. Van ’Gazdi’ gomb, ’Max’, ’Séta’, ’Játék’, ’Simogatás’ ’Szótudor’ és ’Feladat’ gomb.

Vannak úgy mond hasznos trükkjei, mint például egy személyi segítőkutyának?

Ildikó: Hát a mosógépet ki-be tudja pakolni persze. Meg egymásnak tudunk küldeni tárgyakat vele, mint például a zsebkendőt vigye oda a páromnak.

Ezt amúgy be is mutatták rögtön, Ildikó küldött egy játékot a párjának. Nagyon érdekes volt figyelni Maxet ahogy megérti a feladatot és persze óriási lelkesedéssel meg is csinálja. Lényegében, akinek tudja a nevét annak oda is tud vinni bármit. Jelenleg több mint 180 tárgy nevét tudja és gazdái szerint ezenkívül még nagyjából 150 szót megért. A másik érdekes dolog az volt, mikor Max játéka bement a kávézó asztal alá és mikor nem érte el, hogy kivegye akkor laza egyszerűséggel arrébb lökte az asztalt. Segítséget csak azután kért gazdájától, hogy így sem fért hozzá a labdához. Tehát annak ellenére, hogy Ildikó ilyen szenzitíven reagál kutyájára, nem az volt az első, hogy segítséget kérjen tőle. Max amúgy nemcsak, hogy nagyon okos, de nagyon magas energia szintje is van, napi 2-3 óra aktív foglalkozást igényel.

kutya plüssjátékokkal
Maxnek rengeteg játéka van érthető okokból

Ezekután előkerült egy másik kisgyerekeknek szánt játék. Amelynél nagyságsorrendben kell a karikákat a kúpra tenni. Max már képes egyedül ráfűzni a karikákat, de még a gazdi segíti azzal, hogy mondja, hogy most a zöld jön, most a sárga. Ildikó most készül megtanítani neki, hogy magától is tudja milyen sorrendben kell rátenni azokat. Elnézve a sokfajta kreatív foglalkoztatását ennek a kutyának akaratlanul is az jutott eszembe, hogy Max és Ildikó egymásnak lettek teremtve. Ez a kutya nem lehetne boldog, ha nem olyan gazdához kerül, aki felismerve tehetségét, minden nap tanítja, fárasztja agyban és persze testben egyaránt. Mert a mindennapi kreatív feladatok és szó tanulás mellett Ildikó fut, kirándul, dog dancinggel, agilityzik Maxxel, de a terelést is kipróbálták és újabb sportokban gondolkodik. Elmondása szerint, ha egy nap véletlenül kevesebb idő jut Maxre, ő akkor sem kezdi el lebontani a lakást, de láthatóan unatkozik, akárcsak egy zseni gyerek a hagyományos iskolában.

kutya trükköt tanul
Max nagyon precízen képes végrehajtani a feladatokat

Border collie nem való mindenkinek, de egy ilyen különleges kutya nagyon kevés embernek való. Óriási szerencse tehát, hogy Ildikóhoz került. Ez abból is látszik milyen kiegyensúlyozott kutya. Mint kiderült a tűzijáték sem zavarja, de az állatorvoshoz is örömmel besétál.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek