Dog dancing

Dog dancing

A dog dancing egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kutyás sport. A kutya gazda páros alapengedelmes feladatokra épülő koreográfiát ad elő zenére. 

Egy-egy ilyen koreográfia a kűr. A koreográfia trükkökből, alapengedelmes feladatokból áll össze. Két kategória van a heelwork to music és a freestyle. Ennek a sportnak az a legnagyszerűbb jellemzője, hogy bármilyen korú, fajtájú, méretű kutyával el lehet kezdeni, természetesen a kutya képességeire és egészségi állapotára szabott koreográfiával. Emellett bármilyen korú, edzettségi szinten álló személy elkezdheti, gyerekektől, az idősekig. Példának okáért kerekesszékesek is űzik ezt a sportot.

Csivava gazdájával dog dancinggel a Netflix We are the champions című sorozatában_forrás: people.com
Csivava gazdájával dog dancinggel a Netflix We are the champions című sorozatában_forrás: people.com

A lényeg a kutya-gazda páros közötti összhang és a pontos kivitelezés. Egy-egy kűr felépítése nem kevés munka, de megéri. A kutyát kizárólag pozitív megerősítéssel tanítják, jutalomfalattal, labdával, klikker módszerrel így biztos, hogy kizárólag pozitív hatásai lesznek ennek a sportnak a kutya-ember közötti kapcsolatra.

Trükköt tanuló kutya
Kizárólag pozitív megerősítéssel lehet a koreográfiát megtanítani a kutyáknak

A kezdetek

Az ötlet, hogy obedience (engedelmes) feladatokat zenére mutassanak be, nem új. Különböző források különböző kutyakiképzők személyéhez kötik a sport kezdetét, de a legtöbben Mary Ray angol kutyakiképzőt tartják a sport "atyjának". A 80-as évek végén már voltak kiképzők, akik zenés alapengedelmes feladatokat gyakoroltak kutyájukkal. A közvélemény azért Ray-t tartja a sport elindítójának, mert ő volt az első, aki nyilvános rendezvényen dog dancing koreográfiát adott elő kutyájával 1990-ben. Eddigre azonban már hírnevet szerzett magának kiemelkedő eredményeivel kutyakiképzőként. Mary amúgy a mai napig aktív kiképző és bíró és világszerte elismert szaktekintély. A világ 1978.-ban ismerte meg a kutyákhoz való tehetségét mikor is csatlakozott a Rugby Dog Training Club-hoz. 1980-ra vezető kiképző lett a klubban és az ország egyik legjobb kiképzőjének hírében állt.

Mary Ray kutyájával_forrás: alchetron.com
Mary Ray kutyájával_forrás: alchetron.com

Szakmai sikereit felsorolni is nehéz lenne, de a mai napig az egyik legeredményesebb kiképző hírében áll. Kiemelkedő eredményeket mondhat magáénak mind obedience, mind dog dancing kategóriában saját és nem saját kutyáival egyaránt. A Crufts obedience versenyét négy alkalommal nyerte meg. Agilityben 1980. óta ér el óriási sikereket. Minden jelentős agility versenyen kiemelkedő helyezést ér el hazájában. Beleértve a rangos Pedigree Agility Stakes versenyt. A mai napig ő kvalifikálta a legtöbb kutyát agility versenyekre. Rendszeresen szerepelt klubja csapatában a Crufts Team Agility Finals-en és 2 alkalommal nyerték meg azt. De meg kell említsük, hogy a flyball csapat tagjaként is többször részt vett a Crufts-on. Tényleg nehéz lenne minden sikerét felsorolni. Az biztos, hogy sokat tett a kutyás sportokért és akit érdekel a dog dancing az biztos látta már youtube-on a szenzációs kűrjeit kutyáival.

Border colliek dog dancingelnek
A border colliek kiemelkedően tehetségesek ebben a sportban

Hogy lehet elkezdeni a Dog dancinget

Amennyiben valaki szeretné elkezdeni ezt a sportot kedvencével úgy elengedhetetlen az alap feladatok megtanítása pozitív megerősítéssel. Ilyenek az „ül”, „fekszik”, „marad”, „pacsi”, „nézz rám”. Ezekre tudnak majd épülni a nehezebb feladatok. Nem árt az sem, ha megismerkedünk a klikker megfelelő használatával. Tudni kell, hogy ez nem egy könnyű sport, de tökéletes módja a kedvencünkkel való időtöltésnek és a kettőnk közötti kapcsolat erősítésének. Ma már ország szerte rengeteg dog dancing iskolában tudunk órát venni kutyánkkal.

Vannak bizonyos fajták, amik különösen jók ebben a sportban, mint a border collie, aussie aussie, sheltie. De akármilyen fajtával el lehet kezdeni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek