Agility története

Agility története

Az agility története a híres Crufts Dog Show-n indult. 1978-ban John Varley azt a feladatot kapta, hogy a küllem és engedelmes verseny közötti időre találjon ki valami szórakoztatást a közönség számára. 

Az agility története a híres Crufts Dog Show-n indult. 1978-ban John Varley azt a feladatot kapta, hogy a küllem és engedelmes verseny közötti időre találjon ki valami szórakoztatást a közönség számára. John a lovas díjugrató versenyek világában volt otthon innen merítette az ötletet, hogy egy akadály ugró versenyt kellene beiktatni a show közi szünetben. 

1978.-as Crufts_forrás:arthursteel.co.uk
1978.-as Crufts_forrás:arthursteel.co.uk

Ehhez szüksége volt egy tapasztalt kutyakiképzőre, így megkereste Peter Meanwell-t. Peter dolgozta ki a pályát. A cél egy biztonságos, de látványos bemutató volt. Meanwell felvette a kapcsolatot Trevor Jones-sal a Yorkshire Working Trials Training Society-től és megkérte, hogy hozzon össze egy 4 kutyából álló csapatot. Így 2, 4 fős csapat indulhatott egymás ellen a bemutatón. A verseny résztvevői mind segítették egymást a versenyre való felkészülésben és részt vettek a végső pálya kialakításában.

Peter Meanwell_forrás:agilitynet.co.uk
Peter Meanwell_forrás: agilitynet.co.uk

Ez az első agility verseny akkora sikert aratott, hogy egyértelművé vált, nem ez lesz az utolsó. A következő évben ismét volt agility verseny a Crufts-on, majd ugyanebben az évben az Olimpiai Lovas bemutatón. 1980-ban már a Kennel Klub szabályzata szerint került megrendezésre a Crufts-on az agility verseny. Ez az új sport első pillanattól magával ragadta a nézőket! Könnyebben értelmezhető hiba rendszere volt, mint más kutyás sportoknak. Egy kutya kevesebb, mint egy percet volt a pályán így igen eseménydús volt! És sokkal látványosabb, mint ha csupán ugró akadályok lettek volna. Az akadályok és a szabályok lényegében a mai napig nem változtak számottevően.

1980-ban a Kennel Club kidolgozta a szabály rendszert és hivatalos sportként ismerte el az agilityt. 1983-ban alakult meg az első Agility Club Angilában. A klub folyóirata a The Agility voice is ebben az évben indult el. A sportág népszerűsége világszerte töretlen mind a mai napig. Ami nem is csoda! Ez a sport igazi élmény mind a kutyának, mind a gazdának. Amellett, hogy izgalmas és szórakoztató nagyon szoros kapcsolat alakul ki általa ember és kutya között.

agilityző border collie
Az akadályok a mai napig nem sokat változtak

Ez a sport a legkülönfélébb fajtákkal űzhető, mint a rottweiler rottweiler, mudi mudi, jack russel jack russel, kínai meztelen kutya kínai meztelen kutya, border collie border collie, malamut malamut, pumi pumi.

A legidősebb agility versenyző pedig egy uszkár.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek