Szilveszter kutya szemmel

Szilveszter kutya szemmel

A szilveszter kutya szemmel bizony rémisztő lehet. Sajnos rengeteg kutya fut el otthonról vagy séta közben, mert bepánikolnak a tűzijáték hangoktól, a fényektől, ne adj isten egy közeli petárdától.

Míg sok ember szereti a szilveszteri tűzijátékot, addig sok kutyának halálos félelmet okoz. Az ilyen pánik félelemben sok kutya rohan el és egy részük sajnos nem kerül elő. Hála a kötelező chipnek (és azon önkéntes állatmentőknek, akik ebben az időszakban fáradhatatlanul keresik ezeket a kutyákat) ma már sokkal többen haza találnak, mint mondjuk 10 éve, de ez sem garancia rá, hogy kedvencünk épségben haza jut.

kutya, cica, tűzijáték
A tűzijáték a legtöbb állat számára félelmetes

Mit tehetünk kutyusunk biztonságáért szilveszterkor?

  1. Legyen otthon kutyanyugtató. Ezeket a szereket az állatorvostól tudjuk beszerezni, aki pontos instrukciót is ad az adagoláshoz. Kizárólag kutyák számára készült nyugtatót adjunk kedvenceinknek ugyanis a legtöbb emberi gyógyszer súlyosan mérgező a számukra. Létezik párologtató készítmény is, de ez kevésbé hatékony általában, mint amit az orvos ad így ez nagyon extrém esetben nem biztos, hogy elég.
  2. Engedjük be! Lehet, hogy kutyánk sosem szökött még ki, de nem tudhatjuk, hogy pánik félelmében nem talál e kiutat a kertből. Amennyiben kerti kutyáról van szó úgy, ha más nem is az előszobába, vagy a pincébe hadd jöjjön be. Tegyünk be neki fekhelyet és maradjunk vele a tűzijáték ideje alatt, nehogy kárt tegyen magában.
kölyökkutya eltakarja az arcát
Mindenképpen engedjük be kutyánkat szilveszter éjszakára

3. Adjuk be kutyapanzióba! Amennyiben mi nem tudunk otthon lenni vele a tűzijáték ideje alatt akkor bízzuk szakemberre. Természetesen, ha tudjuk, hogy kedvencünk félni szokott vihetünk neki nyugtatót a panzióba is. Otthon semmikép se hagyjuk egyedül.

4. Amennyiben nem kerti hanem benti kutyánk van úgy jóval a tűzijáték és a petárdázás előtt vigyük ki sétálni és kössük inkább meg, hiába, hogy máskor póráz nélkül sétál. Fontos, hogy ne tudjon ki bújni a nyakörvéből!

5. Lehetőleg ne lássa a kutya a fényeket. Húzzuk be a függönyt, húzzuk le a rolót, legyen a kutya a folyosón, ahol nincs ablak.

6. Szóljon a tv vagy zene, hogy ne csak a tűzijátékot hallja.

7. Létezik egy úgy nevezett ThunderShirt nevű kutyaruha, aminek lényege, hogy enyhe, de kellemes nyomást fejt ki a kutya testére, ami nyugtatólag hat rá, mikor pánikba esne. Nagyon félős kutyus esetében érdemes beszerezni ezt az eszközt, ugyanis nagyobb vihar esetén is jó szolgálatot fog tenni.

kiskutya a fiókban
Legyünk kedvenceinkkel a tűzijáték ideje alatt

Vigyázzunk kutyusainkra nagy viharban és a tűzijáték ideje alatt!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek