Szökős kutya

Szökős kutya

Ahhoz, hogy megtudjuk akadályozni az elcsavargást tudnunk kell miért szökős a kutya.

Miért szökik a kutya?

Vihar/ Tűzijáték okozta félelem

Sajnos szilveszterkor még mind a mai napig rengeteg kutya tűnik el. Egy részük sajnos örökre, bár hála a kötelező chipnek sokuk haza talál (feltéve, hogy aktuális adatok szerepelnek a chippen, érdemes több családtag telefonszámát is megadni). Amennyiben kedvencünk félelmében szökik például egy vihar vagy tűzijáték miatt, esetleg petárdázás miatt akkor nagyon fontos, hogy ilyenkor növeljük a biztonság érzetét. Szilveszterkor vagy várható vihar előtt vigyük be a kutyát a házba, a garázsba és maradjunk vele míg abbamaradnak a zajok. Az érzékenyebb kutyusoknak borzasztó traumatikus lehet egy komoly vihar vagy egy közeli petárdázás. Ilyenkor nagy szükségük van a gazdi közelségére és egy biztonságot nyújtó helyre. Az ilyen fajta félelmet szinte lehetetlen teljesen megszüntetni, a hatásait tudjuk csökkenteni azzal, ha kedvencünket beengedjük. Nagyon extrém rettegés esetén érdemes lehet nyugtatót kérni az állatorvosunktól. Nagyon fontos, hogy csak kutyák számára készült gyógyszert adjunk kutyánknak ugyanis a legtöbb emberi készítmény halálos a számukra amelyik pedig nem annak az adagolása lehet teljesen más, mint nálunk.

Unalom

Sok kutya unalmában szökik. Tévhit, hogy ha van nagy kert akkor az elég. Sétára már nincs is szüksége az ebnek. A kutyának azért kell séta, hogy meg legyen a falka élmény amikor gazdájával/falkájával el kell vándorolnia A pontból B pontba, vagy csak körbe kell járja a „területét” (a lakótelepet, a falut, az erdőt, a Duna partot). Ezzel megdolgoztatva az agyát és a testét. Minden kutyának szüksége van a gazdájával való munkára (ez jelenthet csupán egy sétát, de kutyás sportot, kutyaiskolát is). A kertbe berakott és 10 évre ott hagyott kutya nem boldog. Unatkozik, frusztrált, hiperaktív, szófogadatlan. És sok kutya dönt úgy, hogy ha a gazdája nem jön vele „dolgozni” akkor majd ő egyedül elintézi a „kutya kötelességét”. Ők az önsétáltató kutyák.

Spániel bilétával
Az unatkozó kutya lehet, hogy elindul magában kalandozni

Ivaros kutyák

Sok kan kutya indul neki az utcáknak tüzeléskor. Erre az egyetlen megoldás, ha idejében ivartalaníttatjuk ugyanis, ha már rossz szokássá vált a csavargás vagy a rivális kannal való verekedés akkor már kisebb eséllyel oldja meg a problémát az ivartalanítás. Bár valószínű akkor is csökkenti a mehetnéket. Fontos, hogy a lány kutyákat is mielőbb ivartalaníttassa a gazdi elkerülendő a hívatlan hódolok bejutását.

Létezik szökős kutya?

Emellett vannak fajták, amik egyszerűen hajlamosabbak szökni, akár azért, mert „közelebb” állnak a farkashoz mint más fajta kutyák. Például egy Csehszlovák farkaskutya Csehszlovák farkaskutya, egy malamut malamut vagy egy husky husky hamarabb elindul világot látni, mint egy Bullmasztiff Bullmasztiff. De energia szint függő is, a csavargási kedv. Így egy nem lefárasztott Jack Russellben Jack Russellben nagyobb a kalandvágy, mint egy Bernáthegyiben Bernáthegyiben. Bár minden említett fajta igényli a sétát, de annak intenzitása és hossza eltérő lehet.

Kutya a kapu mögött
Vannak kalandvágyóbb ebek

Hogy jut ki a kutya a kertből?

Ha a kutya menni akar akkor menni fog. De legalábbis mindent megtesz, hogy sikerüljön. A kreativitásuk elképesztő. Átugorja a kerítést, átmászik rajta, átbújik alatta vagy a kerítésen lévő lyukakon!

Hogyan akadályozzuk meg a szökést?

Ne legyenek lyukak a kerítésen, ahol kijuthat kutyánk. Ásó bajnokok látnak kihívást abban, hogy a kerítés alatt kiássák magukat. Érdemes ilyen esetben betonalapot csinálni a kerítésnek. A kerítés legyen olyan magas, hogy ne tudjon átugrani, átmászni rajta kutyánk és távolítsunk el minden „létraként” funkcionáló tereptárgyat a kerítés mellől, amire felugorva, felmászva, kijuthat. Amennyiben ugrik, mászik, felfelé távozik a kutya úgy tegyünk a kerítés tetejére egy tetőt, ami 45 fokban áll és befelé néz, így lehetetlenné téve a kijutást. Ez amúgy a macskabiztos kerítés kialakításakor is jó megoldás lehet.

Fárasszuk le

Minden nap dolgoztassuk meg kutyánk agyát és testét is. Legjobb, ha minden nap sétálhat, de ha ez semmikép nem megoldható akkor is minden nap játszunk vele és gyakoroljunk alap engedelmességi feladatokat, mint az „ül”, „fekszik”.

Kutyakiképző

Amennyiben hiába fárasztjuk le és kap elég pozitív figyelmet kutyánk még mindig minden esélyt megragad a csavargásra, úgy kérjünk szakértői segítséget. Érdemes ilyenkor a fajtára specializálódott kutyakiképzőt keresni, aki tudja mi hiányzik kutyusunk boldogságához.

Huskyk a kennelben
A kutya szabadságának elvétele, nem egyenlő a probléma megoldásával_forrás: /tarterusa.com

Nagyon fontos, hogy nem az a megoldás, ha megkötjük a kutyát vagy bezárjuk élete hátralévő részére egy kennelbe. Ezek csak látszatmegoldások. Kedvencünk így biztosan boldogtalan lesz. Sose kössünk ki egy kutyát! Mert kegyetlenség. És a kennel is csak arra szolgáljon, hogy mikor muszáj, legyen hova elzárni kedvencünket, de csak maximum naponta 1-2 órára. Amennyiben kikötve vagy kennelbe zárva akarunk kutyát tartani akkor inkább ne legyen kutyánk! Adjuk oda valakinek, aki tartalmas, boldog életet és szeretetet tud adni neki. Egy kutya sem érdemli meg, hogy évekig vagy adott esetben egész életében egy láncon vagy kennelben éljen.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek