Tacskóbénulás

Tacskóbénulás

A tacskóbénulás súlyos porckorongsérvet jelent és mint a nevéből is kitűnik bénulással jár. Nem véletlenül kapta a nevét erről a fajtáról, sajnos náluk a leggyakoribb az ilyen fokú gerincsérv kialakulása. 

A hosszú test és rövid lábak azt eredményezik, hogy lépcsőzéskor, ugráláskor aránytalanul nagy terhelést kap a gerincük és könnyen kialakul a porckorongsérv. Leggyakrabban a nyaki, ágyéki gerinc szakasz az érintett.

Egyéb fajták amiknél gyakori a porckorongsérv: Corgi Corgi, Basset Hound Basset Hound, Francia Bulldog Francia Bulldog, stb.

Két vizes corgi
Nem csak a tacskókat érinti a betegség

Tünetei

A porckorongsérv tünetei: a kutya vigyázz magára, nem akar fel-le ugrálni, lépcsőzni, nyújtózkodni vagy kirázni magát. Felvonyít egy adott mozdulatra vagy arra, ha hozzáérünk, esetleg oda is kap, hogy védje magát. Felemeléskor visít, ordít, de nem rúgkapál. Súlyosabb esetben akaratlan vizelet-, bélsárürítés lehet. Még súlyosabb esetben egyik napról a másikra hátsó testtáj teljes bénulása kialakulhat, ilyenkor általában megszűnik a vizelet és bélsárürítés (az állatorvosnak kell kinyomnia a hólyagját és kiszedni a bélsarát).

Tacskó játszik a  tengerparton
Amennyiben kutyánk kerül bizonyos mozdulatokat úgy keressük fel állatorvosunkat

Diagnosztizálása

Ortopéd szakállatorvosi vizsgálat, MR. Nagyon súlyos esetben látszódhat röntgenen is, de az MR a korrekt diagnosztikai eljárás.

Kezelése

Kevésbé súlyos esetben gyulladás- és fájdalomcsillapító (nem szteroid) adása és szigorú pihenés, valamint a kanapéról le-fel ugrálás, autóba be-ki ugrálás és hasonló mozgásformákkal való felhagyás örökre.

Súlyosabb esetben műtétre van szükség, amit kizárólag profi ortopéd szakállatorvossal szabad elvégeztetni. A műtét előfeltétele minden esetben az MR vizsgálat. A legsúlyosabb esetben sürgősségi műtétre van szükség ugyanis később már a műtét sem segíti a folyamat visszafordítását.

Amennyiben időben megműtik kedvencünket úgy teljes gyógyulás is lehetséges.

Megelőzése

A porckorongsérv és a tacskóbénulás kialakulását csökkenthetjük, ha kedvencünket kölyökkorától megtanítjuk, hogy lépcső helyett rámpát használjon és ne ugráljon fel-le a bútoron. És természetesen a lépcsőn felvisszük-levisszük. Könnyebb kölyökkortól megtanítani neki ezeket a szabályokat, mint később megváltoztatni a kialakult szokásait.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek