Pembroke Welsh Corgi
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
25-31cm
Súly
9-11kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szőr minta
Háromszínű
Szín
Fehér Vörös
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Pembroke Welsh Corgi

Welsh Corgi Pembroke

A Pembroke Welsh Corgi a 10. században alakult. Ősét, a Vallhundot a vikingek vitték magukkal Walesbe, ahol aztán spitzekkel keresztezték.
Kedvencem Létrehozás

A Corgi legendája

A Welsh Corgi 2 kutyafajtát foglal magába a Pembroke welsh corgit és a Cardigan welsh corgit. A két fajtát nem különítették el egymástól egészen 1934-ig, a tenyésztés is ekkor vált szét. A Cardigan farka hosszú, ellenben a Pembroke Welsh Corgi-éval és teste hosszabb és nehézkesebb. Más a színük és a Cardidan fülei nagyobbak. A kelta legendák szerint az egyik legősibb kutyafajta. A legkisebb pásztor-, terelőkutya. Hajdanában bármilyen haszonállattal befogták dolgozni a birkától a marhákig. Kis termetének köszönhetően könnyedén mozgott a hatalmas állatok alatt és gyorsaságának köszönhetően megúszta a rúgásokat. De kitűnő jelző és őrző kutya, amolyan mindenes volt a farmokon. Nagyon szoros kapcsolatban élt már akkor is gazdájával, ha rajta múlott egy percre sem tágított mellőle. A legendák szerint a tündérek hátasai voltak és a tündér nyereg még mindig látszik a hátukon. Igazi falka állat. A Cardigan welsh corgit, mint nevéből is látszik Cardiganshire-ben tenyésztették ki, míg a Pembroket valószínűleg flamandok hozták be angliába a XII. században. Népszerűségét részben annak köszönheti a sziget országban, hogy a királynő első Corgiját 18 évesen kapta és őt követte még 29 fajtatársa az évtizedek alatt. A királynő corgijai hamar egyfajta celebek lettek Angliában, tekintve, hogy sokat mutatkoztak a népszerű uralkodói családtagjaival. Mára bájos külsejével és jellemével meghódította a világot, hazánkban is egyre népszerűbb.

Pásztor kutyák
Nyájőrzés

Külleme

A Pembroke corgi egy alacsony, erőteljes kutya. Hosszú test, rövid lábak és jellegzetesen nagy fülek jellemzik. A fajtaleírás szerint arckifejezése rókára kell, hogy emlékeztessen. Néhány évvel ezelőtt betiltották a farok csonkolását, ami addig jellegzetes vonása volt a Pembroke corginak. A tenyésztők feladata, hogy a kiállításokon ennek ellenére is sikeresek legyenek, ami nem is egyszerű dolog tekintve, hogy a Corgi mozgása is egészen más, ha meghagyják a farkát. 

A Corgik jellegzetes testfelépítése
A Corgik jellegzetes testfelépítése

A megfelelő faroktartás sem volt 2019-ig rögzítve, ami szintén nehezítette a kiállításokon részt vevő Pembroke corgik helyzetét. Tavaly azonban megszületett a döntés, amit az FCI elfogadott: tekintve a spitz ősöket, versenyeken a faroktartástól el kell tekinteni, hiszen farkuk fontos kommunikációs eszközük is. Előfordul, hogy születnek eleve farok nélküli példányok - a tenyésztők igyekeznek rögzíteni ezt a tulajdonságot a vérvonalakban, ám ez meglehetősen hosszú és fáradságos munka, mert az egyik szülőnek mindenképpen születetten rövid farkúnak kell lennie hozzá. Viszont két “natural bobtail” párosítása nagyon veszélyes, mert csigolya hiányt okozhat a gerincben. 

Jelleme

Rendkívül aktív, céltudatos, érdeklődő és intelligens. Ízig-vérig igaz, hogy ők nagy kutyák kis testben. Figyelmesek és tettre készek, imádnak élni és minden megnyilvánulásukkal ezt teszik nyilvánvalóvá. Jellegzetes, rókára emlékeztető arckifejezésük és felettébb jó humorérzékük van. Folyamatos foglalkoztatásra vágynak. Aktív, pörgős, szívós kutyák hatalmas alkalmazkodó készséggel és óriási szívvel. Nagyon jó a problémamegoldó képességük, rendkívül gyorsan tanulnak, emiatt a világ kutyafajtáinak IQ listáján is nagyon előkelő helyen szerepelnek Minden nap mosolyt csalnak az ember arcára, igazi jelenségek, akikkel élmény az élet!

Corgi kölyök labdával
Focilabdával

Fajtabetegségek

A Corgi hosszú gerince miatt a növekedési periódusban a sok lépcsőzés tiltott. A csúszós padló maximálisan kerülendő, ugyanis a fejlődésben lévő kölyök sokszor megcsúszik, nem tud kényelmesen felállni, ízületeit felesleges terhelésnek teszi ki. Az ugráltatások 1 éves kor alatt tilosak. A Corgik nagyon hajlamosak az elhízásra. Mivel gyakorlatilag mindig éhesek, rettentő nehéz megállni, hogy az ember ne adjon nekik falatokat. Márpedig a normál étrendjük mellett a plusz jutalomfalatok már mind plusz súlyt okoznak. Így a napi jutalmazást bele kell kalkulálni a napi etetési mennyiségbe, mely alapvetően nem sok. Egy Corgi, mely túlsúlyban nő fel, feleslegesen terheli gerincét, ízületeit, csípőjét. Egy felelős tenyésztő minden tenyésztésbe vett kutyáját leszűreti a különböző egészségügyi megbetegedésekre, hogy ezzel a lehető legkisebb esélyre csökkentse a kölyköknél a problémák kialakulását.

 Fajtabetegségek amiknek megelőzésére szűrésekre van szükség:

 • HD - csípőízületi diszplázia, melyet röntgennel vizsgálnak
 • CEA - collie szem anomália - szembetegség
 • PRA - progresszív retina atrópia - szembetegség
 • RD - Retina diszplázia - szembetegség
 • KAT - Katarakta = szürkehályog - szembetegség
 • PHTVL - Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis - szembetegség
 • PHPV - Persistent Hyperplastic Primary Vitreus - szembetegség
 • DM - Degenerativ Myelopathia - genetikai teszt - a hátsó végtagok lebénulása
 • vWD1 - von Willebrand Disease - genetikai teszt - vérzékenység
 • EIC - Exercise induced collapse - genetikai teszt - mozgás közben azonnali szívmegállás
 • FGF5 - hosszú szőr hordozás

A Corgik tenyésztésénél figyelembe kell venni számtalan egészségügyi tényezőt, hogy a kölykök a fajtaspecifikus betegségektől ne legyenek terheltek.

Corgi kutya mereng
Az élet fontos dolgain merengve

Ápolás, kozmetika

A Pembroke corgik dupla szőrűek, azaz aljszőrük és fedőszőrük is van. Az aljszőr évente két alkalommal kihullik, ezt hívjuk nagyvedlésnek és általában tavasszal és ősszel következik be. Év közben is van szőrhullás, ezért a porszívót és a fésűt nem érdemes nagyon elpakolni.A fajtában előfordulhat fluffy, azaz hosszú szőrű változat. Ilyenkor sokkal hosszabb szőre nő a kutyának, mely puhább és filcesedésre hajlamos, ugyanakkor meseszép. 

Corgi kutya az erdőben
Természetben

A túlzott fürdetés nem javasolt egyik szőrváltozatnál sem, hogy a bőr és szőr természetes öntisztuló védekezőképességét megőrizzük, de a rendszeresfésülés annál is inkább, mert különben a Corgi glitter körülvesz! Fontos a gyakori körömvágás, hogy a hosszú körmeik miatt ne görbüljenek el a lábujjaik, illetve stabilan tudjanak állni a talajon a mancsukon. Tekintve, hogy füleik állók, nem logók így nem igényelnek nagyobb oda figyelést, mint bármely kutyánál. Alapvetően a Corgi "kozmizás" otthon megoldható, de nem lehet megúszni.

Pembroke Welsh Corgi nevelése

A Corgi rendkívüli intelligenciájánál már csak a rafináltsága jelentősebb. Egy pillanat alatt figyeli meg a történéseket és játsza ki a dolgokat. Nagyon jól motiválható, könnyen tanul és kifejezetten igényli is a foglalkozást. Juhászkutya mivoltánál fogva a gazdival való együttműködési igénye és munkamániája nagyon jelentős, de inkább az agymunkákat szereti. Első ránézésre hihetetlen, de bizony az apró lábak könnyen gyorsulnak és jól bírják az iramot. Egy ennyire intelligens kutyának szüksége van a feladatokra, hogy ne unatkozzon.

Corgi kölyök áll a sziklán
Sziklán

A corgi nagyon könnyen tanítható, kifejezett igénye van rá, hogy gazdájának megfeleljen, de ugyanakkor határozottság kell hozzá, mert azonnal megérzi, ha gazdája gyenge kezű, nem következetes és nagyon vissza is tud élni vele. Hosszú gerince miatt a lépcsőzés nem neki való és gyári hibája, hogy a gyomra helyett “fekete lyuk” van, így ha rajta múlik, akkor gyakorlatilag bármeddig képes lenne enni. Az elhízástól nagyon komolyan óvni kell, hogy ne terhelje az ízületeit (főleg növekedési korban!), így a javasolt etetési mennyiség betartása kulcsfontosságú.

Kölyök Corgi vásárlásakor mire figyeljünk?

Corgit csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jófogason hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás. A törzskönyv (származási lap) az egyetlen dokumentum, mely a kutya fajtatisztaságát igazolja. Ennek az ára 7000.-, így ennek hiányában nem szabad kiskutyát venni, mert ott valami alap dolog biztosan nincs rendben! A szülők egészségügyi szűréseinek megléte - vagy nem léte! - nagyon komolyan befolyásolhatja a leendő kiskutya életminőségét, adott esetben élete múlhat rajta. Felelős tenyésztő nem ad kiskutyát olyan szülőktől, akik nincsenek leszűrve a fajta jellegzetes betegségeire. Egy tisztességes tenyésztő odafigyeléssel tenyészt, fontos neki, hogy hova kerül kiskutyája. Szívesen tartja a kapcsolatot a gazdákkal és boldogan osztja meg tapasztalatait és tanácsait, hogy a tőle származó kiskutya a lehető legproblémamentesebben tudjon fejlődni és tökéletes társa lehessen családjának. Egy TENYÉSZTŐ 15 év múlva is úgy fog ránézni az általa tenyésztett kutyára, mint a gyerekére, akinek végig csodálta a szemnyitását, az első lépéseit és el is várja a kapcsolattartást.  A Corgi jelen pillanatban szerencsére még nincs menhelyeken, de mivel egyre népszerűbb, így ez a jövőkép sem elképzelhetetlen. A Corgi Power Fajtamentő Egyesület azért alakult, hogy segítséget nyújtson leendő corgi tulajdonosoknak, hogy jó döntést hozzanak, illetve az esetlegesen kidobott, új gazdát kereső, menhelyre került Corgikat segítse, kezelje, rehabilitálja és új gazdához juttassa.

Corgi kutya
Az ellenállhatatlan mosoly

Érdekességek

 •  II. Erzsébet angol királynő a világ leghíresebb pembroke welsh corgi tulajdonosa. Több éven át tenyésztett is Windsor kennelnév alatt és kutyáit soha nem adta el senkinek. Pár generáció után azonban szükség volt már új vérvonalra így meghívta Anglia neves tenyésztőit az udvarába, hogy kiválaszthassa azt a kant, akivel fedeztet. A kiválasztott kan kutya tenyésztői azonban kellően rafináltak voltak ahhoz, hogy a fedeztetésért cserébe egy kiskutyát kértek és így ez az egyetlen kölyök kikerült a Buckingham-palotából és bevonult a világ Corgi tenyészetének életébe: Windsor Quiz at Ermyn. Ő az ükanyja az első és leghíresebb magyar Corgi fiúnak: Andvol Fregat Moei Mechty “NAPO”-nak. Napo sajnos már nincs velünk, de aktív kiállítási, majd tenyész karrierének köszönhetően elmondható, hogy általa a magyar Corgik vérében is királyi vér csörgedezik! 
 • A Welsh corgi pembroke a kutyafajták IQ listáján mindig az első 10-ben végez
  Az Amerikában élt GCh. Dalarno Nite Song at Morningstar „Spencer” saját magánrepülőgéppel járt kiállításokra
  Minden idők legeredményesebb pembroke welsh corgi-ja a Fiatal Világgyőztes, Fiatal Európagyőztes, 2xVilággyőztes, 2xEurópagyőztes, Multi Ch., Angliában Speciality Corgi Show győztes, sokszoros Fajtacsoportgyőztes és Best In Show: Andvol Ya Tvoy Kumir (Napo apukája)
 • A welsh corgi pembroke 15-16 évig is élhet A corgik gerincét (hosszúsága miatt) kímélni kell, így a lépcsőzés a fajtának nem ajánlott
 • Josephine, Goldie és Coco, a Born To Be kennel Corgijai 5. éve játszanak a Pesti Színház Audiencia című darabjában, ahol II. Erzsébet királynő (Halász Judit) Corgijait alakítják. Már több, mint 140 alkalommal léptek a világot jelentő deszkákra.
 • A corgi szó jelentése: törpe kutya
  Néha felbukkan egy-egy Welsh corgi pembroke alomban fluffy, azaz hosszú szőrű corgi, mely nem elismert szőrváltozat, így kiállításokra nem járhat, ellenben mosómedve-szerű fejébe mindenki azonnal beleszeret, aki csak meglátja
 •  A Welsh corgi pembroke a legkisebb pásztorkutya
 •  Vigyázat: A „Corgizás” függőséget okoz!!!

Gyakran ismételt kérdések

Kölyökkutyát csak jó hírű megbízható tenyésztőtől vegyünk akit érdekel hova kerül a kis kutya és be tudja mutatni a szülők szűrési eredményeit.

A látszattal ellentétben a Corgik kimondottan fürge, sportos kutyák, mozgatásukra azonban oda kell figyelni míg növésben vannak. Tilos túl terhelni őket és tilos az ugrálás míg fejlődésben vannak. Lehetőleg a lépcsőztetést később is kerüljük.

A bemutatót Trefán-Török Alexandrának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Első pillantásra beleszerettem a Corgikba, és a mai napig életem egyik szenvedélye a velük való foglalkozás. A képek nem tudják igazán átadni a rendkívüli személyiségüket, elképesztö észjárásukat, életszeretetüket, vidámságukat, de aki végül megismeri őket, az végképp megfertőződik a Corgi-szerelemmel, ahogyan tettük mi is, immáron 14 éve.
Image Description
Alexandra Trefán-Török — Born to be kennel tulajdonosa.