Lagotto romagnolo
FCI fajtacsoport
Retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák
Magasság
41-46 cm
Súly
11-14 kg
Méret
Közepes
Szín
Barna Fehér
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Lagotto romagnolo

A Lagotto romagnolo egy ősi olasz fajta, amit eredetileg vízi vadász kutyának használtak. A fajta neve is az olasz “Lago” szóból származik, ami tavat jelent.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Lagotto romagnolo története

A Lagotto romagnolo egy ősi olasz fajta, amit eredetileg vízi vadászkutyának használtak. A fajta neve is az olasz “Lago” szóból származik, ami tavat jelent. Az 1800-as években az Emili-Romagna lápjait lecsapolták, így többé már nem volt szükség a Lagotto szolgálatára vadászkutyaként.

Korabeli festmény a Lagotto ősével
Korabeli festmény a Lagotto ősével

 Viszont felismerték kiváló szaglását és tehetségét a szarvasgomba felkutatásában, így új “munkát” kapott és a legjobb szarvasgomba kereső vált belőle. A fajta gyökerei egészen Kr. u 1474-ig nyúlnak vissza, több festményen is feltűnik egy kis-közepes méretű, göndör szőrű kutya képe, aki egyértelműen a fajta őse. Ugyanakkor az 1970-es évekre a kihalás szélére került, de a fajta szerelmesek egy maroknyi csapata úgy döntött, hogy megmenti ezt a kiváló fajtát. Quintino Toschi , a helyi kutyás szervezet elnöke, valamint Prof. Francesco Ballotta tenyésztő és bíró irányítása alatt zajlott a fajta újraélesztése. 1988-ban megalapították a C.I.L. klubot (Lagotto Romagnolo fajtaklub Olaszországban) majd az E.N.C.I. (Olasz kennel klub) 1992-ben ismerte el a fajtát. Ezt követően az FCI 1995-ben adta meg neki az ideiglenes elismertséget. A fajta a következő években egyre népszerűbb lett és világhódító útja napjainkban teljesedik ki igazán.

Lagotto XV. századi festményen
A Lagotto a XV. század óta feltűnik festményeken

Külleme

Közepes méretű kutya, jó testarányokkal, erőteljes felépítéssel, sűrű, göndör, gyapjas textúrájú bundával. Első pillantásra történelmi, archaikus benyomást kelt, amely csodával határos módon a mai napig megmaradt. Továbbra is a tenyésztők feladata ennek a csodálatos fajtának a megőrzése az eredeti állapotában. Göndör szőréről, pazar szakálláról, szemöldökéről és jellegzetes bajuszáról bármikor könnyen felismerhető.

Színkombinációk: tört fehér egyszínű, fehér alapon barna vagy narancs foltos, barna deres, barna (különböző árnyalatokban) fehérrel vagy anélkül; cser jegyek megengedettek.
Szőr: gyapjas textúrájú, a felszínen szoros, gyűrű alakú tincsekkel.

Lagottok játszanak a parton
A vízben és a vízparton igazán elemükben vannak

Jelleme

Az olaszoknak van egy szavuk rá, “carino”, azaz aranyos. Bármely nyelvet is használjuk, egy a lényeg, mindenkit levesz a lábáról. Ugyanakkor plüssmaci kinézete mögött egy igazi munkakutya rejtőzik, aki él-hal azért, hogy “dolgozhasson”. Persze ez ma már nem azt jelenti, hogy munka után minden Lagotto tulajdonos nekiáll szarvasgombát keresni az erdőben, sokkal inkább arról, hogy az olasz vízikutya egy igazán sokoldalú kutya, akivel remek hangulatban, aktívan tölthetjük a szabadidőt.

 Nagyon okos és intelligens fajta, könnyen tanítható és jól motiválható. Különböző kutyás sportokban is jeleskedik mint például a main trailing, az agility, az obedience vagy épp a dog dancing. Kiváló családi kutya, a gyerekek legjobb cinkosa, ugyanakkor egy esős napon szívesen heverészik a kanapén a gazdi társaságában. Általában igazi “vizibéka”, a vízben és a vízparton egyaránt otthonosan mozog. A tökéletes boldogság számára egy erdei kirándulás, ahol használhatja a remekbe szabott orrát és felfedezheti családjával az erdő nyújtotta lehetőségeket.

Lagotto gyerekekkel
Kimondottan gyerekbarát kutyák

Fajtabetegségek

Szerencsére egy kifejezetten egészséges fajta, hosszú élettartamáról ismert. Ugyanakkor a legtöbb fajtához hasonlóan náluk is vannak olyan betegségek amikre figyelni kell. A mai modern orvostudománynak köszönhetően ezeket a betegségeket már genetikai szűrésekkel el lehet kerülni. Ezért is nagyon fontos, hogy olyan tenyésztőtől vegyünk kiskutyát aki odafigyel arra, hogy kizárólag egészséges, szűrt egyedeket vonjon tenyésztésbe. Vannak olyan genetikai tesztek, amiket mindenképp ellenőrizni kell, ha kiskutyavásárlás előtt áll a család. Érdemes elkérni a szülők tesztjének másolatát. 

LSD - Lagotto Storage Disease: Ez egy súlyos neurodegeneratív betegség, amely végül halálhoz vezet. Az ezen állapot által érintett kutyák különféle neurológiai tüneteket mutatnak, amelyek magukban foglalhatják a viselkedés megváltozását, a koordinációs problémákat, valamint az arc- és szem tikkelést.

JE - Benign Familial Juvenile Epilepsy : A fiatalkori epilepszia egy neurológiai betegség.  Az érintett kutyák epilepsziás rohamokban (testremegés, koordinálatlan mozgás és merevség) szenvednek  5–9 hetes koruktól négy hónapos korukig, ezután a rohamok megszűnnek

Mozgásszervi betegség, a diszplázia:

Fajtái: csípőízületi diszplázia (HD), térdízületi diszplázia, könyökízületi diszplázia (ED) ill. vállízület diszplázia. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb esetben viszont komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Szerencsére ezeket a betegségeket szinte teljesen ki lehet zárni azzal, hogy egy felelősségteljes, valódi tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát, aki gondosan tervezi meg a párosításokat.

Lagotto kutya
Szőrük gondos ápolást igényel

Ápolás, kozmetika

Ahhoz, hogy a kutya gyönyörű fürtjeiben pompázzon a gazdinak is oda kell tennie magát. Szőre rendszeres ápolást igényel, 4-6 hetente érdemes felkeresni a kozmetikust aki, rendbe szedi az elszabadult tincseket. Két kozmetika között érdemes hetente egyszer átfésülni. Másik megoldás, ha a rövid fazont választjuk és géppel rövidre nyírjuk. Nagyon praktikus a rövid szőr hisz nem akad bele semmi és gyorsan is szárad, de nem nyújtja a Lagotto élményt mikor ránézünk. Ugyanakkor évente egyszer ajánlott rövidre nyírni, hogy a göndör tincsek még göndörebbek legyenek. Fülszőrét rendszeresen szedni kell  4-6 hetente vagy pár havonta attól függően, hogy mennyire szőrösödik a fül belső része elkerülendő a fülgyulladást.

Nevelése, igényei

A korai szocializáció kiemelkedően fontos, hiszen a tenyésztőnél töltött első nyolc hét alapjaiban határozza meg a kölykök testi és lelki fejlődését. Egy jól szocializált kiskutya könnyedén illeszkedik be az új családba. Kifejezetten ajánlott a kutyaovi, majd a kutyaiskola látogatása, ahol kutya és gazdi elsajátíthatja az alapokat és megtanulhatják megérteni egymás jelzéseit. Nagyon jól motiválható, könnyen tanítható, de egyes egyedek érzékenyek lehetnek a hirtelen zajokra, amire figyelni kell a képzése során. 

Lagotto fekszik a fán
Remekül érzi magát az erdőben és a vízparton egyaránt

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Egy fajtatiszta kölyök vásárlása előtt érdemes tájékozódni a fajtáról és személyesen is felkeresni pár tenyésztőt, kiállítást és/vagy fajtatalálkozót meglátogatni, ahol gazdikkal, tenyésztőkkel lehet beszélgetni és élőben is meg lehet ismerni a fajtát. Ezt követően érdemes átgondolni, hogy valóban ez a fajta-e aki a legtökéletesebben illeszkedhet be a mindennapjainkba. Ha úgy dönt a család, hogy érkezhet egy ilyen kiskutya, akkor először érdemes a tenyésztőt kiválasztani és előjegyezni a kennelből egy kiskutyát. A tenyésztőknél általában várólista van, sok esetben egy évet is kell várni egy kölyökre. De megéri, mert kutyát 15 évre választ maga mellé társnak az ember, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen helyről származik.

Hat hónapos kölyök Lagotto
Hat hónapos kölyök
Honnan ismerszik meg a valódi tenyésztő?

Egy tenyésztő büszke a kutyáira! Órákig képes beszélni róluk és ha megkérdezik egy adott párosítás céljáról, rögtön tudni fog válaszolni a kérdésre. Kennele online is megtalálható, legalább honlappal és/vagy Facebook oldallal rendelkezik ahol a felnőtt kutyái is megtalálhatóak. Képek, videók láthatóak a szülőkről, az almokról és ez alapján le lehet szűrni, hogy milyen körülmények között élnek a tenyészkutyák és nőnek fel a kiskutyák. Kizárólag törzskönyvvel, szerződéssel adja el a kicsiket és mindig segítő kezet nyújt, ha a gazdiknak szüksége van rá. Mindig figyeljünk a törzskönyv meglétére, hiszen az nem csak egy darab papír, hanem kutyánk személyi igazolványa. A kölyök nem ettől lesz drága, hiszen ennek kiváltása mindössze 7000 Ft. Viszont az odáig vezető út hosszú, buktatókkal teli, sok idő és pénz szükséges hozzá.

A tenyésztés is munka, a zöldségesnél természetes, hogy fizetünk a piacosnak, aki hajnalban kel, hogy friss áruja legyen, de sokszor arról megfeledkeznek az emberek, hogy a tenyésztés egy 0-24 órás elfoglaltság, ahol komoly munka folyik. Az alom felnevelése mellett ott vannak a felnőtt kutyák és bizony a legtöbb esetben a tenyésztők munka és család mellett látják el szeretett kutyáikat. Nincs hétvége, és nyaralás is csak komoly logisztika és segítség árán jöhet össze. Szülők törzskönyve, egészségügyi szűrései valamint kiállítási-sporteredményei. Ezek mind olyan információk amikből sok mindent le lehet szűrni. Ha nem lehetséges a személyes találkozás, akkor fotókat és videókat kérhetünk a szülőkről és a kölykökről. Érdemes egy szerződéstervezetet is beszerezni a tenyésztőtől, hogy tudjuk milyen feltételekkel vásárolhatjuk meg a kölyköt. Természetesen a szerződésben szereplő részletek igény szerint módosíthatóak, de vásárlás előtt minden kérdést tisztázzunk a tenyésztővel! Nagyon fontos, hogy olyan kennelt válasszunk, ahol 100%-ban megbízunk a tenyésztőben és elfogadjuk a kutyával kapcsolatos tanácsait és meglátásait, ha a jövőben hozzá fordulunk kérdéseinkkel.

Kiállítási győztes Lagotto
Kérdezzünk rá a szülők eredményeire
A Valburg kennel

Tenyészet

Férjemmel évtizedek óta foglalkozunk kutyatenyésztéssel, a kutyák mindig is nagyon fontos szerepet töltöttek be a családunkban. Kezdetben Német juhászkutyát tenyésztettünk, aztán a kiállítások világa a Tibeti masztiff felé vezetett bennünket. Gyerekeink iskolás korba léptek, és egy könnyebben kezelhető méretű, de agilis, intelligens fajta után néztünk. Így jött a képbe a számunkra kompakt méretű Lagotto Romagnolo, ami az értelmi képességeket tekintve messze meghaladta az elvárásainkat. Már négy Lagotto van a tenyészetünkben, a gyerekek nagy örömére, hiszen kicsit könnyebben jönnek-mennek a házban, mint a Tibetik. Hobby szinten agility edzésekre járunk, szarvasgombászni, és nagyon elégedettek vagyunk a kutyák munkakedvével, cukiság faktorával, és kezelhetőségével. A gyerekek is imádják őket, így lett teljes a családunk.

Gyakran ismételt kérdések

Akár első kutyásnak is jó választás lehet egy jó helyről származó Lagotto. Kérjük ki a tenyésztő tanácsát a kölyök kiválasztásánál és lehetőleg egy nyugisabb kicsit válasszunk az alomból.

A Lagotto igazán szereti a gyerekeket, a családot, nagyon emberközpontú fajta. A 0-6 éves korosztály esetén azért legyünk mindig résen fajtától függetlenül, hiszen egy kisgyerek akaratlanul is olyan fájdalmat tud okozni egy kutyának, hogy az védekezni kényszerül.

A Lagotto mindig ott szeret lenni ahol a családja van. A legideálisabb, ha kinti-benti kutya lehet, ha kertes házban élünk. Méretéből adódóan gond nélkül tartható csak lakásban is, ha biztosítjuk számára  a napi fizikai és szellemi fárasztást. Kizárólag udvaron tartásnál fokozottan figyeljünk arra, hogy kellő időt töltsünk vele minden nap, különben saját kezébe veszi az irányítást és könnyedén magára vonja a figyelmet az udvar átrendezésével. Télen szüksége lehet fűtött helyre is.

A Lagotto a hipoallergén fajták közé tartozik, így rendszeres ápolás mellett valóban nem hullik a szőre. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha valaki súlyosan allergiás a kutyaszőrre mindenképp látogasson el egy tenyésztőhöz és próbálja ki, hogy biztosan nem allergizál-e.

A szép göndör fürtök 4-6 hetente igényelnek kozmetikát. Rövid fazon esetén 3 havonta is elég a kozmetikus látogatása, ha a nyírás mellett döntenétek. Fülszőrét rendszeresen szedni kell. Göndör szőrre való sampont és balzsamot érdemes használni, ami nem lágyítja a szőrt.

A Lagotto vérbeli szarvasgombász kutya, így ásni is szeret. Erre megoldás lehet egy olyan kertrész kialakítása, ahol hódolhat a szenvedélyének anélkül, hogy idegrohamot kapnánk, vagy csak felügyelettel tartózkodjon az udvaron.  Kölyökkorban mint minden kutya a fogaikat is előszeretettel élesítik mindenen, de ezt meg lehet előzni a megfelelő rágójátékok adásával.

A bemutatót Valent Zitának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Férjemmel évtizedek óta foglalkozunk kutyatenyésztéssel, a kutyák mindig is nagyon fontos szerepet töltöttek be a családunkban.
Image Description
Zita Valent — Valburg kennel