Azawakh
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
60-70 cm
Súly
15-20 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény

Azawakh

Az Azawakh az orientális agarakhoz tartozik és az afrikai Sahel régióból származik. Niger völgyének középső területiről, itt található a völgy, melyről a fajta a nevét kapta.
Kedvencem Létrehozás

Azawakh története

Az Azawakh az orientális <strong>agarakhoz agarakhoz tartozik és az afrikai Sahel régióból származik. Niger völgyének középső területiről, a fajta nevét az itt található azonos nevű völgyről kapta. Három államot tartanak számon a fajta szülőhazájának, ezek Niger, Mali és Burkina Faso. A fajta az ember alkotta szelekció mellett, extrém természetes szelekciót élt át. Bármely kutya, amely képtelen megbirkózni a Sahel magas hőmérsékletével, száraz állapotával és a trópusi betegségekkel, gyorsan elpusztult volna.

Azawakh pár
Első sorban őrző kutyaként használják hazájában

Ez a fajta könnyedén képes maximális sebességgel haladni olyan hőmérsékleten, amely más fajtákat perceken belül, akár meg is ölhet. Afrikában nomád törzsek tartják a fajtát, például a tuaregek. Elsősorban falvak, táborok, állatok őrzésére használják, a vadászat másodlagos, de nem elhanyagolható. Nem tenyésztik őket tervszerűen és nem is hagyják meg az egész almot, általában csak 2-3 egyedet. Az 1970-es években érkezett a fajta Jugoszláviába, Az 1980-as évek közepén pedig Amerikába. Kezdetben a sloughi változatának tekintették és a tuareg sloughi nevet kapta. Elsőként az FCI ismerte el, akkor még sloughi-azawakh néven és 1986-ban került ki a sloughi a fajta nevéből.

Azawakh
A természetes szelekciónak köszönhetően extrém jól bírják a szélsőségesen meleg időjárást is

Külleme

Vékony, rendkívül elegáns megjelenésű. Feje hosszú és keskeny, stopja nagyon enyhe. A sötét szem a kívánatos, fülei lelógnak. Testhossza rövidebb, mint a marmagassága, háta egyenes, nem lehet púpos vagy csapott a fara. A végtagok egyenesek, farka hosszú. Szőre rövid és puha. Színe: Fakó, csíkokkal vagy csíkok nélkül és fehér jegyekkel, a legminimálisabbra redukálva. Minden árnyalat elfogadott a homoktól a sötét fakóig (mahagóni). A csíkoknak feketéknek kell lenniük, más árnyalat nem elfogadott. Az orr-rész lehet fekete (fekete maszk is elfogadott). Méretei: Kan: 64-74 cm, 20-250 kg. Szuka: 60-70 cm, 15-20 kg, 2 cm eltérés felfelé és lefelé megengedett.

Futó Azawakh
Legjobb, ha bekerített helyen futhatja ki magát ugyanis, ha kibújik belőle a vadász, nem biztos, hogy be tudja hívni a gazda

Jelleme

Rendkívül önálló, büszke és méltóságteljes, a durva bánásmódot nem jól viseli, agresszívvá is válhat. Elég makacs, nem hódol be a gazdájának, egyenrangú félnek tekinti. Nagyon éber, jelez minden neszre, ha kell meg is védi az otthonát. Kinti, kennel tartásra teljesen alkalmatlan, szeret a család közelében lenni, nem bírja a hideg, nyirkos időt, legszívesebben egy párnán, takaró alatt pihen. Idegenekkel rendkívül tartózkodó, nem szereti a tolakodó viselkedést, ingerültté válhat tőle. Megmaradt a kissé vad természete, nem egy tipikus kutya és agarak viselkedéséhez képest is teljesen más.

Kutyák a kanapén összebújva
Az agarakhoz leginkább abban hasonlít, hogy kanapé királyok

Fajtabetegségek

Egészséges fajtának mondható, de náluk is előfordulnak különböző betegségek, mint a szív problémák, epilepszia, pajzsmirigy alul működés, különböző autoimmun betegségek, a wobbler szindróma, ami akár halálos is lehet. Sajnos sok és éppen a komolyabb betegségekre, nincsen teszt vagy szűrővizsgálat, ez megnehezíti a tenyésztők dolgát.

Kölyök kutyák
Egyelőre sajnos nincs minden betegségükre szűrő vizsgálat

Ápolás, kozmetika

Az ápolása egyszerű, elég egy nedves törlőkendővel vagy vizes törölközővel áttörölni. A vizet nem nagyon szereti, így a fürdetése nehézkes lehet, de nem lehetetlen és egy évben pár alkalommal (max 2-3) nem is árt, ha meg van fürdetve. A karmaikat tartsuk röviden és már kiskorától szoktassuk hozzá annak vágásához, hogy a későbbiekben ne okozzon nehézséget.

Nevelése, igényei

Nem alkalmas arra, hogy kutyaiskolába, engedelmességi feladatokat végezzen. Az alapvető szabályokra, amik az együttéléshez szükségesek, megtanítható, de sokkal többet ne akarjunk tőlük. Testi fenyítéssel semmiképp se próbálkozzunk, mert pont az ellenkezőjét érjük el vele. A szocializáció viszont már egészen kicsi kortól nagyon fontos, ha tehetjük vigyük kutyaoviba kutyák és emberek közé. Mozgásigénye nem óriási, imád egész nap az ágyon heverészni, de mindennap érdemes lemozgatni. Sportos gazdiknak nagyszerű választás, mert képes km-eket lefutni. Mivel vadászkutya, a legideálisabb, ha bekerített területen tud futkosni, ahol nem tud elszaladni a vad után, hiszen a legjobban nevelt egyedet sem fogjuk tudni behívni, ha valamit elkezd üldözni.

Labdázó kutya
Nem kell egész nap futtatni, de a napi mozgásra, játékra szüksége van

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Vásárlásnál figyeljük meg a kiskutyát, hogyan viselkedik az emberekkel, illetve az alomtársaival. Ez a viselkedés, valószínűleg a későbbiekben sem fog változni. például, ha macskánk van otthon, ne azt a kölyköt válasszuk, akinek már kicsiként is az a kedvenc szórakozása, hogy levadássza a testvéreit, viszont, ha versenyezni szeretnénk vele coursingen vagy pályán, akkor ideális lehet. Mindenképpen olyan kölyköt válasszunk, aki passzol az életvitelünkhöz és ne azt, amelyiknek tetszik a színe. Az európai tenyésztők többsége, a fajta szerelmese, mindenki azon dolgozik, hogy egészségesebb, szebb, jó idegrendszerű kutyákat tenyésszen. Tenyésztő választásnál, így szerencsére nem nagyon tudunk mellényúlni, csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik típus az, amelyik közelebb áll hozzánk.

Kölyök kutyák játszanak
Vegyük figyelembe a kölyök személyiségét választáskor

Tenyésztői tipp

Ez a fajta kisebb gyerekek mellé nem jó választás, nem az a fajta, aki kedveli, hogy nyúzzák vagy, hogy sikoltozva futkosnak körülötte. Ez utóbbi eset kiválthatja belőle a vadászösztönt. Falkában jól el van, de inkább agár társat válasszunk mellé, mint más fajtát. Macskával is összeszoktatható, de azért felügyelet nélkül, ne hagyjuk őket együtt. Gyönyörű, elegáns fajta, de sose feledkezzünk meg a természetéről, nem mindenkinek való vagy úgy is mondhatnám, hogy nem sok mindenkinek való. Legideálisabb hely számára egy családi ház, kizárólag benti tartással. Viszont vegyük számításba, hogy nagyon szeretnek ásni, hisz Afrikában az volt az egyetlen lehetőségük, hogy hűtsék magukat, ha gödröt ástak.

azawakh a kovácsolt vas kapu előtt
Senkit ne tévesszen meg csodálatos megjelenésük, ez a fajta nem sok mindenkinek való

Tenyészet

Bodor Kitti vagyok, Bokodon élek. 2010-ben került hozzám első agaram, aki egy Whippet Whippet. Vele kezdtem járni kiállításokra, coursingre és a pályát is kipróbáltuk. Eközben ismertem meg a többi agárfajtát. Az Azawakh mindig is lenyűgözött az eleganciájával, de tudtam, hogy a jelleme nagy kihívás, így nem is mertem belevágni. Majd 2015-ben úgy hozta az élet, hogy hozzám került egy szuka, a cseh Loving Gaze kennelből. Nagyon örülök, hogy így alakult, hatalmas szerelem lett a fajta, így 2018-ban elhoztam a kanomat az olasz Tigidit kennelből, Alberto Rossi tenyésztőtől, aki nagy segítség számomra a fajtával kapcsolatban és mindig készségesen segít, ha bármilyen kérdésem van. Kiállításokra járok a kutyákkal, a szukámmal 5 év alatt, közel 60 kiállításon vettünk részt, 6 különböző országban, nagyon eredményesen, amire igazán büszke vagyok.

Azawakh tenyésztőjével
Tenyésztőnk kutyájával

Gyakran ismételt kérdések

Nem ajánlom kezdő gazdinak ezt a fajtát. Nem a kutyaiskola sztárja típus. Határozott, de gyengéd vezetésre van szüksége. Máskülönben megmakacsolja magát vagy akár agresszívvé is válhat.

Ezeknek a kutyáknak nincs türelme az egész pici, hangoskodó, "kiszámíthatatlan" gyerekekhez. Így kis gyermekes családoknak nem ajánlom a fajtát.

Mint a legtöbb agár fajta ők is nagy kanapé királyok. Tévhit, hogy minden nap órákig kell őket  futtatni, de a napi mozgásra szükségük van. Ahogy minden kutyának.

A bemutatót Bodor Kittinek köszönhetjük

Image Description
Image Description
2010-ben került hozzám az első agaram, aki egy whippet. Vele kezdtem járni kiállításokra, coursingre és a pályát is kipróbáltuk. Eközben ismertem meg a többi agárfajtát. A galgo nagy szerelem lett és tudtam, hogy egyszer nekem is lesz egy.
Image Description
Kitti Bodor — Endless Rush Kennel