Bengáli
Magasság
Súly
3,6-5,4 kg
Méret
Közepes Nagy
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szőr minta
Foltos Márványos Rozettás
Játékosság
Mozgásigény
Egészség
Gyerekbarát

Bengáli

Leopardette

A Bengáli a leopárdmacska és a házi macska keresztezéséből mesterségesen tenyésztett hibrid. Az első példány e két faj véletlen párosodásból született.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Bengáli története

A Bengáli a leopárdmacska és a házi macska keresztezéséből mesterségesen tenyésztett hibrid. Az első példány e két faj véletlen párosodásból született. Tenyésztése az 1980-as években kezdődött. Azzal a céllal kezdték a fajtát kialakítani, hogy létrehozzanak egy vadmacska külsejű, de házi macska természetű új macskafajtát.

A fajta története 

Az 1960-as években is már felvetődött a fajta kialakítása. Egy kaliforniai genetikus nő pároztatta a két szülőt 1963-ban, annak érdekében, hogy a vadmacska foltos mintázatát a házi cica karakterével összehozza. Az első példány nevét az ázsiai leopárd macska latin nevéről kapta (Felis bengalensis). Tovább folytatva a tenyésztést, 1972-ben néhány hibridet is bevontak a projektbe, ezek a nőstények a macska leukózis-kutatásokból kerültek ki. Burmai és Sziámi macskák is bekerültek a tenyésztési folyamatba. Így született meg az a macskafajta, amely külsőleg a vad macskára emlékeztet, de természetében házi cicaként viselkedik. Ma a tenyésztők csak a fajtatiszta cicákat keresztezik, nem vonnak be más fajtákat a tenyésztésbe. Ez a cicus Európában ’Leopardette’ néven is ismertté vált, az öreg kontinensen 1999 óta tenyésztik. A vadmacskák külleme mindig is vonzotta az embereket, így nem véletlen, hogy komoly erőfeszítéseket tettek olyan fajták kitenyésztésére, amelyek a vadmacskák küllemét és házi macskák jellemét hordozzák. Csak akkor nevezhető Bengálinak egy egyed, ha minimum négy generációban nincs az ősei között vadmacska.

Fehér Bengáli
A fajta kialakítása során elsődleges szempont volt a a vadmacska külső megtartása

Külleme

Sportos alkatú, kecses, erős és izmos a teste (vadmacskára emlékeztet). Fej: ék alakú, a kontúrok lekerekítettek, közepes, vagy inkább kisméretű fülek ülnek a fej tetején, a fej oldala felé mutatva. A szemek nagyok, oválisak, de közelítenek kerek felé. A nyak hosszú és izmos. A lábak közepesen hosszúak, a hátulsó végtagok hosszabbak, mint az elülsők. A mancsok nagyok és kerekek. A vastag farok közepesen hosszú, a végén fekete véggel.

Jelleme

A „vad” külseje ellenére nagyon kedves és szerethető cica. Nagyon aktív, nagy a mozgásigénye és roppant intelligens. Ezen tulajdonságok kombinációja hozza létre az a különlegesen élvezetes személyiséget és viselkedést, amivel biztosan nem lesz unalmas együtt élni, de biztosan szükségünk lesz a humorérzékünkre. A fajta kifejezetten család centrikus, ember szerető, lojális, így szívesen ajánljuk gyerekes, akár kutyás családok számára. Az apportírozás közel áll hozzá, könnyen tanul trükköket. Szereti a gyerekek társaságát (természetesen, ha nem nyúzzák őt), szívesen játszik velük.

Bengáli kölykével
Sok féle színben pompázhatnak ezek a cicák

Ápolás, kozmetika

Rövid, ám tömött bundája könnyen ápolható, minimális időráfordítást igényel. Fürdetni ritkán szükséges, de teljességgel elkerülhetetlenek a fürdőkádas, mosdós és mosogatós „balesetek”. Számtalan színben, színváltozatban és mintázatban találkozhatunk egyedekkel, ami lehet márványos, foltos vagy rozettás.

Kiállítás győztes Bengáli
Szereti a gyerekeket é nagyon játékos cica

Fajtabetegségek

Elmondható, hogy alapvetően egészséges fajta! Azonban mind a fajtatiszta, mind a keverék macskák esetében előfordulhatnak genetikai eredetű betegségek. Ennél a fajtánál olyan betegségeket kell megemlítsünk, mint Kardiomiopátiá, Policisztás vesebetegség és Progresszív retina atrófiára. Ezért is nagyon fontos tenyésztőtől venni kis cicát, kis kutyát, aki leszűri a szülőket az öröklődő betegségekre.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag megbízható tenyésztőtől vásároljunk kölyköt. A lelkiismeretes tenyésztő szívesen megmutatja a szülőket és a tartási körülményeket. Tanácsot ad az etetésre, a tartásra vonatkozóan. Oltva, féreghajtva adja ki a kis cicákat. Soha ne vegyünk szaporítótól kis cicát ők ugyanis nem az egészséget, hanem a mennyiséget helyezik előtérbe. A szülőket jó eséllyel nem szűretik le az örökletes betegségekre és a kicsikkel egészségével és szocializációjával sem törődnek.

Bengáli kölykével
Vadmacska őseitől örökölte, hogy egészséges fajta

Tenyészet

Ferencz Magdolna Csilla és Balogh Barnabás vagyunk, a Fenestra Gold Bengal Cattery alapítói. Számunkra a legfontosabb, hogy cicáink szerető és gondoskodó családba kerüljenek, a lehető legboldogabb életet éljék, aminek előfeltétele, hogy megismerjük egymást, gondoskodjunk a megfelelő kapcsolattartásról és természetesen szerződésessel foglaljuk írásba mindazt, ami a cica jövője szempontjából biztonságot nyújt mindenki számára. Cicáink eladása kizárólag jó helyre, előre megtervezett családi körülmények közé, a fajta iránt elkötelezett gazdikhoz lehetséges! Szeretünk tudni az általunk tenyésztett, családoknál élő macskáinkról, így igényünk a kapcsolattartás és időről időre szeretjük látni gyerekeink fejlődést, szívesen látjuk a fotókat, videókat róluk. Az új gazdik számára non-stop elérhetőséget biztosítunk, ha bármilyen gond vagy probléma merülne fel. Karácsonyra, húsvétra, születésnapra, meglepetés ajándéknak nem adunk el cicát! A cicáink befejezett oltási programmal, rendszeresen féreghajtva, chippel, útlevéllel, törzskönyvvel kerülhetnek új gazdihoz! Kennelünkből “olcsó” macskát nem tud vásárolni, mivel a MINŐSÉGET ÉS EGÉSZSÉGET képviseljük, NEM PEDIG A MENNYISÉGET!!! 12 hetes kor előtt egyetlen cica  sem elvihető, semmilyen esetben sem! A babák látogatása az oltásokat követően lehetséges és elvárt, nagyon szigorú higiéniai körülmények és feltételek mellett! Mindenkinek kötelessége garanciát adnia ,mi a PTK szerinti egy éves garanciát írásban is vállaljuk macskáinkra -“örök élet” garanciát sajnos nem tudunk vállalni, de természetesen bármilyen probléma felmerül, segítjük a gazdikat. Szerződéssel biztosítjuk a garanciális feltételeket.

Gyakran ismételt kérdések

Nem igaz. Ezek a cicák család centrikusak, játékosak és nagyon kedvesek.

Nem. A Bengáli a vadmacska és a házi macska keresztezéséből jött létre. Később valóban bevontak Sziámikat is a tenyésztésbe, de erős túlzás lenne azt állítani, hogy félig Sziámik.

Nem jobban, mint más rövid szőrű cica.

A bemutatót Ferencz Magdolna Csillának és Balogh Barnabásnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Számunkra a legfontosabb, hogy cicáink szerető és gondoskodó családba kerüljenek, a lehető legboldogabb életet éljék.
Image Description
Magdolna Csilla Ferenc — Fenestra Gold Bengal Cattery