PRA avagy Progresszív retina atrófia

PRA avagy Progresszív retina atrófia

A PRA kutyáknál és macskáknál is előforduló örökletes betegség. A Progresszív retina atrófia a retina sorvadásával járó betegség.

PRA avagy Progresszív retina atrófia során a retina sejtjei, csapjai (nappali látáshoz szükségesek), pálcikái (éjszakai látáshoz szükségesek) elsorvadnak. Ez látás csökkenéshez majd vaksághoz vezet. Ez egy igen gyakori fajtabetegség kutyákban (örökletes mivolta miatt ugyanis vannak fajták, amikben gyakoribb) először <strong>Gordon szettereknél Gordon szettereknél figyelték meg 1911-ben. Azóta már számos más fajtában is kimutatták a betegséget azonban fajtánkként eltérő a lefolyása és a megjelenés ideje (mely életkorban jelentkezik). A fiatal korban jelentkező változat a retina diszplázia melynek során egy születési rendellenességről beszélünk.

Gordon szetter
Először Gordon szettereknél figyelték meg a betegséget

Ilyen esetben a fényérzékelősejtek kölyökkorban nem fejlődnek ki megfelelő mértékben. És a kutya fiatalkorától megfigyelhető a látásromlás, általában 6 hónapos kor körül kezdődnek a tünetek és 2 éves korára vakul meg az állat. A tényleges atrófia esetén a receptorok megfelelőképpen kifejlődnek és csak idősebb korban kezdenek sorvadni. Ebben az esetben a látásromlás a kor előre haladtával jelentkezik.

PRA Tünetei

Mivel a PRA során fokozatosan romlik az állat látása ezért a gazdik gyakran először észre sem veszik. A kutya a megszokott környezetében romló látással is jól tájékozódik, amiben a szaglása és hallása is segíti. Az első feltűnő tünete a fokozatos látás romlásnak talán mikor félhomályban, szürkületben elkezd bizonytalanabbul mozogni az állat (ugyanis előbb a pálcikákat támadja meg a betegség, később a csapokat is). De ritkán olyan is előfordul, hogy a gazda azt hiszi, hogy rosszul lát az állat miközben már teljesen megvakult. A szem elváltozásai talán szembetűnőbbek ilyenek a tág pupilla, „csillogó” szem (a szemfenék"világít", mint mikor sötétben, vakuval fotózzuk kedvenceinket ez a hyperreflexia). Ez a betegség nem fájdalmas.

Németjuhász szemvizsgálat
Bármilyen elváltozást látunk kutyánk szemén mielőbb keressünk fel szemész állatorvost

Genetikai eredetű betegség

Recesszíven öröklődő betegség lévén elengedhetetlen az érintett fajták tenyésztését megelőző szűrővizsgálat. Érintett fajták a teljesség igénye nélkül:

amerikai akita amerikai akita, japán akita japán akita

basenji basenji

cocker spániel cocker spániel

ausztrál pásztor ausztrál pásztor, aussie aussie

kelpie kelpie

bearded collie bearded collie

bengáli macska

német kis spicc német kis spicc

És még sorolhatnánk.

Ausztrál juhász
Mára bizonyított, hogy több fajta is érintett

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek