Maine coon
Magasság
Súly
4-8 kg
Méret
Közepes Nagy
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Mozgásigény
Hízékonyság

Maine coon

A fajta Amerikából, Maine államból származik, erre utal a „Maine” szó, a „Coon” pedig az angol „raccoon”, azaz mosómedvére a lompos farkuk miatt.

Maine coon története

Az eredetéről sok legenda létezik: többek között azt állítják, hogy a macska és a mosómedve keresztezéséből származik, ami már biológiai szempontból is lehetetlen. Továbbá sokak szerint hasonlítanak a hiúzra, a fülbojtjaik miatt. Őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Magyarországon 1988. április 30-án láthatták először a fajtát egy Székesfehérvári kiállításon.

Main coon
Nőstény macska, fekete-ezüst spriccelt cirmos fehérrel

Külleme

Nagy testű mivolta ellenére a szépség, kedvesség, önállóság és szabadságérzet testesül meg benne, egy igazi egyéniség. Bundája nem hasonlít egyetlen más fajtájéhoz sem, a hasán és a hátsó lábakon hosszabb, hogy védje a nedvességtől, a hátán és a nyakán rövidebb, a nyaka körül pedig nagy mellényt növeszt a téli időszakban, ezek mellett bundája fényes, selymes és vízálló is. Egyik jellegzetessége a hosszú, bozontos farka, mely szintén maga köré csavarva védi a hidegtől, másik pedig a fülei hegyén elhelyezkedő úgynevezett „hiúz bojt”. Talppárnái mellett szintén hosszabb a szőr, amely úgynevezett „hócipőként” szolgál. Hosszú, szögletes orruk segít a zsákmány megragadásában és a víz lefetyelésében is. A kandúrok tömege általában ivarosan 6-8 kg, de ivartalanul akár 11 kg-osak is lehetnek, a nőstények ennél kisebbek, általában ivarosan 4-6 kg, ivartalanul pedig 5-8 kg-ra nőhetnek. Fontos kiemelni, hogy későn érő fajta, teljes méretét és típusát 4 éves kora körül éri csak el.

Main coon típusjegyek
Main coon típusjegyek

Színváltozatai nagyon sok félék lehetnek, a sima feketétől, a kéken és vörösen át a teknőc tarkáig, amelyek mind ötvöződhetnek különböző fehér mennyiséggel. Cirmosságban pedig lehetnek klasszikus, makréla, pöttyös és spriccelt (ticked) is. Továbbá hófehér színváltozatuk is létezik, melynek szemszínei a következőek lehetnek: sárga, zöld, felemás (egyik sárga/zöld, a másik kék), illetve dupla kék szemű. Az ő esetükben számítani kell siketségre vagy részleges hallásra is, de vannak kiválóan halló hófehér egyedek is. Kisokos: Szürke macska nem létezik. A kék az kék. A „füst” pedig azt jelenti, hogy a macska ezüstösnek látszik, de a macskán nincs cirmosság, hanem úgymond „szolid”. „Ezüst”-nek pedig a füst cirmos változatát hívjuk. Újdonság, hogy pár éve már nemcsak hófehérben, de színes/mintás változatban is örökké kék, illetve felemás (egyik szeme kék, másik sárga vagy zöld) szeműek is jelen vannak a fajtában.

Fekete main coon
Felemás szemű fiatal kandúr

Jelleme

Különleges, vékony, csicsergő hanggal rendelkeznek, melyet folyamatosan hallatnak udvarláskor, beszélgetéskor, vagy akár amikor simogatjuk őket, illetve akár akkor is, amikor játszunk velük. Szeretnek játszani és apportírozásra is megtaníthatóak. Szereti az ember társaságát, de nem jellemző rá, hogy túlságosan emberfüggő lenne, tehát nem zaklat folyamatosan, de szeret mindig a közelünkben lenni, mindenhova követni és vágyik a szeretetre, simogatásra is. Nem kifejezetten "ölben ülő", de természetesen vannak kivételek. Minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre pláne a gazdi mellett. A kandúrok kicsivel lustábbak, a nőstények pedig önállóbbak és mozgékonyabbak, de mindketten nagyon játékosak és kedvesek. Kiváló vadászok, szeretik üldözni a zsákmányt. Két éves korukig sokkal aktívabbak, játékosabbak, de később fontosabb lesz a gazdival töltött idő, de természetesen játékos énjük életük végéig megmarad. Angyali természetű, szelíd óriásnak is nevezik őket.

macska macskaváron
Játékos, kedves cicák

Ápolása, kozmetika

Sokan gondolhatják azt, hogy a félhosszú szőrű macska esetében sok időt kell fordítani az ápolásra, pedig nem. Ez azért van, mert nem rendelkezik dús aljszőrzettel és fedőszőre a legtöbb területen közepes hosszúságú. A bunda selymes, egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni (vedléskor kicsit többször) ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk. Fürdetni nem szükséges őket, de babapúderrel vagy száraz samponnal elkerülhető a zsíros, csomósodó szőrzet. Az etetéssel kapcsolatban, amit fontos megemlíteni, hogy csipegetős fajta, tehát érdemes a száraz tápot 0-24 elérhetővé tenni a számára. A vizes tál pedig mindenképpen nagyobb, masszívabb legyen, hiszen a mancsukkal való pácsálással könnyen felboríthatnak egy könnyebb műanyag tálat, továbbá érdemes a tál alá peremes alátétet tenni, amely megtartja a kipacsált vizet.

fehér macska
Elegendő heti egy, két alkalommal átfésülni

Fajtabetegségek

Ennél a fajtánál az egyik legelterjedtebb fajtaspecifikus betegség a HCM, azaz szívizomfal elfajulás. A HCM, mint betegség bármely macskánál előfordulhat, legyen az házi vagy fajtatiszta macska. A betegség nem csak öröklött, hanem szerzett is lehet pl. a nem megfelelő táplálkozás, taurinhiány következtében is kialakulhat. Ezért is kell odafigyelni, hogy mivel etetjük a macskánkat. A HCM esetében a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és elhelyezkedésük rendezetlenné válik, a szív kamrájának fala több helyen, vagy egészében megvastagszik. Gyógymód sajnos még nem ismert, de a beteg élete különböző gyógyszeres kezelésekkel meghosszabbítható. Érdemes 2 évente szív ultrahangra elvinni a macskákat ellenőrzés szempontjából, egy Maine Coon tenyészet macskáinak pedig minden esetben rendelkeznie kell negatív genetikai szűrési eredményekkel. Másik jellemző betegség az SMA, azaz izomsorvadás. Okozója az SMN gén, mely gerinc eredetű izomsorvadást okoz. Gyógymód sajnos szintén nem ismert még, ezért fontos, hogy a tenyészállomány macskái minden esetben rendelkezzenek negatív genetikai szűrési eredményekkel. Sok tenyésztőnél továbbá látni lehet PKD (policisztás vesebetegség) és PKdef (Píruvát kínáz enzim hiány) szűréseket is, melyek véleményem szerint nem jellemzőek a fajtára. A PKD-t például nagyobb laborok már nem is ajánlják, hiszen ez inkább a perzsákra és a brit macskákra jellemző. A PKdef pedig új keletűnek számít, de nem igen találkoztam ebben a betegségben szenvedő egyeddel a lassan 10 éves tenyésztésem alatt, de felelősségteljes tenyésztőként az én tenyész macskáim is szűrve vannak mindegyikre.

Fehér macska
Egészséges cicák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Amennyiben ilyen macska vásárlása mellett döntünk csak lelkiismeretes, megbízható tenyésztőtől válasszunk. A jó tenyésztő nem csak azért fontos, hogy egészséges, igényes és minőségi kismacskát vigyünk haza törzskönyves szülőktől, hanem mert felelősséget érez minden általa tenyésztett kölyök iránt, fontos számára hova kerülnek a kölykei, figyelemmel kíséri a nála született kicsik sorsát és, ami a legfontosabb készségesen segít bármilyen felmerülő kérdésben. Továbbá fontos megemlíteni, hogy a kismacska élete első hónapjait (ami a legmeghatározóbb időszak) a tenyésztőnél tölti ezért a megfelelő szocializáció nagyon fontos, hogy egy kiegyensúlyozott macskát kapjunk.

Mindenképp érdemes arra is figyelni, hogy a kiszemelt kennel rendelkezzen:

  • Macskaegyesületi tagsággal,
  • FELIR, illetve létesítmény azonosítóval,
  • a tenyészmacskái pedig a fajtára jellemző genetikai betegségek negatív szűrővizsgálataival. 

Végül pedig azért is fontos, hogy megbízható, jó tenyésztőtől szerezzük be leendő macskánkat, mert ilyenkor nem csak egy macskát veszünk, hanem a tenyésztő személyében egy mentort is.

Kölyökcicák
Kizárólag megbízható helyről vegyünk kiscicát

Tenyészet

Vizi Barbara vagyok, a „Diamond Star” Maine Coon Tenyészet tulajdonosa. Az első ilyen macska 2012-ben került hozzám egy tenyésztőtől, akinek a macskái olyan hatással voltak rám, hogy eldöntöttem komolyabban is szeretnék a fajtával foglalkozni. A fajta iránti szerelmem a mai napig tart, minden szabadidőmet velük töltöm. Én azt vallom, hogy a macskák vadállatok, akik a természethez tartoznak és ott is érzik jobban magukat, ezért építettem kifutókat számukra, ahol élvezhetik a napsütést, a madarakat, bogarakat, de természetesen a lakásba is szabad bejárásuk van. A lakásban pedig két macska szoba lett kialakítva, amelyekből az egyik kifejezetten az anyamacskák és kismacskáik igényei szerint lett berendezve.

macskakifutó
Diamond Star Macskaparadicsom

Tenyészetem regisztrálva van hivatalos Macskaegyesületnél, továbbá NÉBIH által regisztrált FELIR és létesítmény azonosítóval is rendelkezik. Az állományom macskái FIV, FELV mentesek és szűrve vannak a fajtára jellemző genetikai betegségekre, továbbá kétévente ultrahangos vizsgálattal is ellenőriztetem a szívüket. A minőségre törekszem és nem a mennyiségre. Azért tartok kisebb létszámot, hogy minden macska megkapja azt a törődést és figyelmet, ami egy házi kedvencnek kijár. Célom a fajta nemesítése és, hogy nem csak szép, de egészséges, jó természetű kismacskák szülessenek a tenyészetemben. Új különlegesség, amit szeretnék elérni, hogy a nálam született (nem hófehér, tehát színes/mintás) macskáknak örökké kék, illetve felemás szem színűk legyen, amelyre már 2022-ben számíthatok.

Gyakran ismételt kérdések

Igen, a Maine Coon-ok nagyon szeretik a gyerekeket, ezért sokszor a legjobb választás családoknak.

Igen, nagyon simulékony fajta. Összeszoktatható akár kutyákkal és más macskákkal is.

Nagyon intelligens fajta így a nevelésére mindenképpen szükséges időt és energiát fordítani, hiszen kicsit olyan, mintha lenne egy macskabőrbe bújt kutyánk. Jól taníthatóak, de kell a fegyelmezés és kellenek a határok is, amelyeket már célszerű kölyökkorban megtanítani nekik, például, hogy mit nem szabad vagy épp hova nem szabad felmennie.

A bemutatót Vizi Barbarának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Minden szabadidőmet velük töltöm.
Image Description
Vizi Barbara — Diamond Star