Munchkin
Magasság
Súly
2-3 kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű Hosszú szőrű

Munchkin

Tacskómacska

A Munchkin macskákról első említést 1944-ben az egyesült királysági állatorvos, Dr. H. E. Williams tett.
Kedvencem Létrehozás

Munchkin története

A Munchkin macskákról első említést 1944-ben az egyesült királysági állatorvos, Dr. H. E. Williams tett. Williams arról számolt be, hogy 4 generációnyi rövid lábú macskát vadon figyelt meg, ez a végtag rövidülés egy természetes genetikai mutáció eredménye mely nem korlátozta a macskákat. Megfigyelései során említést tesz egy 8 éves nőstényről aki vad életvitele ellenére nagyon egészséges volt. Ezen cicák mozgása és a mai egyedeké is a görényéhez hasonlít. Rövid végtagjaik ellenére, teljesen normális macskák. Sajnos ezek az angol cicák, a II. Világháború alatt eltűntek.  Később Amerikában bukkantak fel ugyancsak egy vadon vagy kóborként élő anyamacska kölykeiként ezek a rövid lábú csodák. 1983-ban Sandra Hochenedel zenetanárnő két vemhes kóbor macskát fogadott be akit kutyák kergettek a kocsija alá. Mindkét macska rövid lábú volt, az egyik kék színű volt és a Blueberry nevet kapta, a másik fekete és a Blackberry nevet kapta. Blackberry kölykei között lettek rövid és hosszú lábú (átlagos végtag hosszúságú) kölykök. Az egyik rövid lábú kölyök a Touluse nevet kapta és Sandra egy barátjához került Luisianába, Kay Lafrancehez. Minden mai tacskómacska Blackberry és Touluse leszármazottja.

Standard Tacskómacska
Standard Tacskómacska

Külleme

Testük normál méretű, mégis lábaik miatt kisebbek átlagosan 2-4 kg súlyúak. A standrad cicák végtagjai rövidek, mint a Tacskóké. Azonban vannak átlagos végtag hosszúságú egyedek is, ők a non-standard egyedek. Testük izmos, lábaik erősek. Szőrzetük lehet hosszú és rövid. Szőrzetük színe a macskáknál előforduló bármely szín lehet. A keresztezéseknek köszönhetően nagyon választékos színű és mintájú a bundázatuk. Fejük háromszög alakú, szemük mandula vágású, tekintetük kifejező. Füleik kicsik, és hetykék. Hátuk egyenes, a farkuk magasan tűzött.  Fontos, megjegyzés: Nem minden rövid lábú macska standard Tacskómacska, de minden standard Tacskómacska rövid lábú. Ez alatt azt értem, hogy ezen nagyszerű fajta tenyésztésénél lehetőség van a keresztezésre melyből új fajták jönnek létre például a Tacskómacska és Perzsa fajtából lett a Minuet, szintén rövid lábú macskafajta, melynek szintén van standard és non standard változata.

Nem standard Munchkin
Nem standard Munchkin

Jelleme

Barátságos, ember centrikus és játékos cicák. Szeretik a gyerekeket és központjai a családi életnek. Mindezek mellett nyugodt és kiegyensúlyozott természetük miatt tökéletes társak azoknak is, akik egyedül élnek. Mindenképpen lakásban, szobacicaként tarthatóak kizárólag, mindezért cserébe nem tesznek kárt a bútorokban. Szeretnek mászni, mint minden cica, de az ugrási képességük limitált ezért egy konyhapultra már nem szívesen ugranak fel. De okosak, ezért a módját megtalálják, ha akarják. Nem agresszívek, de természetesen ők is megpróbálják megvédeni magukat ha fenyegetve érzik a biztonságukat. NAGYON FONTOS: Nem minden macska egyforma. Fajtán és almon belül is vannak különbségek, ezért minden esetben kérjük ki a tenyésztő véleményét. Hiszen a tenyésztő ismeri a kölyköket életük első szakaszában, Ő tud segíteni a választásban és abban hogy az életvitelünkhöz legmegfelelőbb kiscicák kaphassuk, ezáltal harmóniában éljen cica és gazdi is.

Fajtabetegségek

Szerencsére nagyon egészséges és ellenálló cicák. Tenyésztésük nem egyszerű, sőt feladja a leckét hiszen nem egyenlőek az erőviszonyok rövid és hosszú lábú kölykök között. Ezért életük első pár hete komoly kihívás egy tenyésztőnek. De ezt követően, egy erős, ellenálló és egészséges cica cseperedik belőlük. Nincsenek fajtaspecifikus betegségek, mely részben köszönhető a széles génkészletnek ami a keresztezési lehetőségek széles skálája miatt van.

Munchkin kölyök cica
Egészséges, erős cicák

Ápolás, kozmetika

Szőrzetük ápolása a fésülésen kívül mást nem igényel. Macskákat fürdetni nem kell, kivéve ha annak egészségügyi oka van például parazita ellenes kezelés. Körmeik a megfelelő macskabútor használatával sokat kopnak, de érdemes néha lecsípni a hegyét az erre való karomcsipesszel.

Munchkin macska
Kozmetikázásunk nem túl komplikált

Nevelése, igényei

Nem igazán szükséges nevelni, a következetesség minden állat tartásánál fontos. A minőségi táplálékon, prémium eledeleken kívül más különleges igényük nincs.

Kölyök vásárlásánál mire figyeljünk?

Tájékozódj a tenyésztőnél, mutatkozz be neki, írj magadról és a családodról, hogy tudjon segíteni a legjobban hozzád illő kiscica kiválasztásában. Az életvitelünk nagyban befolyásolja a kapcsolatunkat a házi kedvenceinkkel pláne a Tacskómacskák esetében. Ezért a bemutatkozás fontos. Ezek a cicák ritkák, ezért a keresést és a jelentkezést időben kezd el, néha akár 1 évet is várni kell egy kiscicára, de megéri. Egy kiegyensúlyozott, egészséges kiscica ára nem kevés, de egy jó tenyésztő mindenben a gazdi rendelkezésére áll legjobb tudása szerint. Ezáltal is biztosítja, hogy cica és gazdi harmonikusan éljék a közös éveiket.

Kölyök Munchkin cicák
Kölyök Munchkin cicák

Tenyészet

Csorba Zsófia (Targaryen Kennel) vagyok, 10 éve foglalkozom cicák, többek között Tacskómacskák tenyésztésével, de mellette Ragdoll és Keleti cicákat is tenyésztünk. Nem egyszerű ez a tevékenység, de imádom őket, és a gazdijaim is. Szuper dolog boldog cicafotókat kapni a ’’gyerekeimről” a világ különböző pontjairól. Számomra a legfontosabb a cicák egészsége mind testileg mind lelkileg. Egy kiegyensúlyozott idegrendszerű cica az, akire minden gazdi vágyik. Ez az én prioritásom. Igyekszem személyre szabottan ajánlani kölyköt a gazdijelölteknek, ezért fontos a bemutatkozás, és hogy mesélj magadról.

Gyakran ismételt kérdések

Igaz. Fajtatiszta cica is születhet normál végtag hosszal, ezáltal "normál" cica magasságú lesz. Ők a "no standard" egyedek.

Egyáltalán nem. Szerencsére kimondottan egészséges, erős cicák.

Igen! Vannak rövid- és hosszú szőrű egyedek is.

A bemutatót Csorba Zsófiának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Szuper dolog boldog cicafotókat kapni a ’’gyerekeimről” a világ különböző pontjairól.
Image Description
Zsófia Csorba — Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen