Keleti rövid szőrű
Magasság
Súly
3-6 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű

Keleti rövid szőrű

A Sziámi és a Keleti rövid szőrű macskák egy standard alá tartoznak, társfajták, egyik a másikból alakult ki, így tenyésztésük során is keresztezhetőek.
Kedvencem Létrehozás

Keleti rövid szőrű története

A Sziámi és a Keleti rövid szőrű macskák egy standard alá tartoznak, társfajták, egyik a másikból alakult ki, így tenyésztésük során is keresztezhetőek. A sziámi az egyik legrégebben ismert fajta. Az első utalások rájuk az időszámításunk előtti XIV. századból szárnaznak. A nevükben is rejlik származásuk, a régi Sziám területéről, a mai Thaiföldről jöttek, ahol az előkelőségek nagyra becsült és értékes állatai voltak. Európába viszonylag későn, 1871-ben érkeztek meg Angliába. Ezek a kék szemű szépségek nagy feltűnést keltettek, tenyésztésüket azonban csak 1890 körül kezdték meg, ugyanis addig helytelenül tartották őket, üvegházakban mint egy egzotikus növényt, tejbe áztatott kenyérrel etették őket. Ennek következtében sok állat elpusztult. Később jöttek rá, hogy nekik is friss levegőre és húsra van szükségük. Ebből az időből származik a makacs tévhit, a ’’kerek fejű, eredeti sziámi macskáról”. Az első importált sziámi macskák egyáltalán nem voltak sem kerekek, sem lomhák, a sziámiak a kezdettől fogva nyúlánk alakú, kecses, vékony, atletikus, nyusztarcú macskák. Az angol éghajlaton történő helytelen tartás miatt, a sok sikertelen próbálkozás után, végül keresztezték őket a helyi házi macskákkal, ettől várva az ellenállóbb egészséget. Ezen cicák lettek a kerekded sziámik, egyébként ma őket Thai macskáknak hívjuk. A Keleti rövid szőrűeket már a sziámi tenyésztés kezdetétől ismertek, mint egyszínű sziámi macskák. Zöld szemű egyszínű barna és kék példányokról is írtak, azonban a különleges sziámik mellet hamar háttérbe szorultak ezek a cicák és egészen a múlt század ötvenes éveiig feledésbe merültek. Akkor ugyanis az angol tenyésztők újra kedvet kaptak a színes sziámikhoz, és házi macskával keresztezték. A céltudatos tenyésztés során bővült a színválaszték, ma már bármely színben megtalálhatóak. A fehér színű kék szemű példányok is fajtatiszták. Az Amerikai Egyesült Államokban is elkezdték tenyészteni a fajtát méghozzá a kecses, vékony, eredeti sziámi formájában. A fajta végleges kialakulásához tehát rögös út vezetett, de megérte.

Keleti rövid szőrű bicolor
Az bicolor sziámi macska

Külleme

Közepes méretű macska. Az ideális macska nyúlánk, finom mozgású, hosszúkás, elvékonyodó vonalakkal, simulékony, jól izmolt, válla nem szélesebb a csípőnél. Feje testével arányos, ék alakú, egyenes vonalú, az ék az orrnál kezdődik és a két fülnél végződik. Orra a homlokával egyenes vonalban végződik, tehát homlokvonala törés nélkül húzódik. Álla erős, az állcsúcsot egyenes vonal köti össze az orrheggyel. Szemei közepes nagyságúak, kifejezőek se nem mélyen ülőek, se nem kidülledtek. A sziámi cicák szemszíne minden esetben kék, náluk a legkívánatosabb szemszíne a zöld, kivéve a fehér egyedeknél, az ő szemük kék. Lábaik a testükhöz képest hosszúak, vékonyak, mancsaik kicsik és oválisak. Farkuk nagyon hosszú, a tövénél is vékony, elkeskenyedik és hegyesen végződik. Szőrzetük nagyon rövid, fényes, testhez simuló, selymes.

Egyszínű sziámi
Kecsesek, nyúlánkak

Jelleme

Mint minden rokon macskafajtájuk, igen eleven és hihetetlenül ragaszkodó macskák. Állandóan érintésre vágyik, hízeleg. Sokszor azért is hálás, ha csak megpaskoljuk, mint egy kutyát. Természetében engem nagyon emlékeztet a kutyára, és nem csak a pórázon sétáltathatósága miatt, hanem mert gyakorlatilag mindig jókedvű, játékra kész, euforikusan képes örülni és vágyik a gazdája figyelmére. Beszédesek, hangjuk érces, jellegzetes és előszeretettel hallatják.

Cica ül a cicabútoron
Mindenük a játék és a gazdi

Nevelése, igényei

Következetességre van szüksége. ÉS igényli a minden napi játékot és foglalkozást.

Fajtabetegségek

Kimondott fajtabetegségük szerencsére nincsen. Fontos a minőségi táp megválasztása. Kerülni kell a fűszeres, zsíros ételeket, hasnyálmirigyük erre érzékeny. A kiegyensúlyozott étrend és megfelelő ellátás mellett egészséges és hosszú életet élnek.

Ápolás, kozmetika

Nem igényel a szőrzet különösebb gondoskodást.

Két lábon álló macska, fekete háttérrel
Játékos, vidám cicák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Általános egészség (fülek tisztasága, orr tisztasága). 3-4 hónapos kornál hamarabb egyik macskát sem szabad elválasztani az anyjától, ennél hamarabb nem tanácsos gazdához kerülnie a kölyöknek. A túl korai elválasztás későbbi viselkedésproblémákat okozhat amik igen kellemetlenek.

Kölyök macska, gazdája kezében
Kölyök cica tenyésztőnknél

Tenyészet

Csorba Zsófia vagyok a Targaryen kennel tulajdonosa, 10 éve tenyésztek ezzel a fajtával kezdtem. Mindig is szenvedéllyel szerettem ezt a csodálatos fajtát és bár nem egyszerű a tenyésztésük nem adtam fel, mert ha valakinek egyszer volt ilyen cicája, az tudja. Sziámi nélkül lehet élni, de nem érdemes. Az első sziámi cicám Szibériából jött, a keletim pedig Magyarországról. Melletük tenyésztek még Munchkin Munchkin és Ragdoll cicákat is.

Gyakran ismételt kérdések

Igen. Rövid szőrű Sziámi néven is ismertek.

Nem! Sőt, szelídek, ember központúak és hihetetlenül játékosak.

Szerencsére nagyon is egészségesek. Egyedül a hasnyálmirigyük érzékeny így nem szabad zsíros, fűszeres ételeket adni nekik.

A bemutatót Csorba Zsófiának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Szuper dolog boldog cicafotókat kapni a ’’gyerekeimről” a világ különböző pontjairól.
Image Description
Zsófia Csorba — Szivárvány Cica Kennel és Cattery Targaryen